Ethical Hacking

Merhabalar, sorum şudur hacklenen bir hesabı aynı yöntem ile geri alma ya da eğitim amaçlı yakındaki arkadaşların hesabını hackleme suç mudur? Mesela benim arkadaşım hesabı çalındı, ben de kişiden geri çaldım. Bunun hükmü nedir bilgisi olan var mıdır?

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle "Geri Çaldım" kelimesini kullandığın için tebrik ediyorum seni. Zira "Hacklemek" ve "Çalmak" birbirinden çok farklı dünyalar. Ağ Sistemleri Uzmanı olmayan birinin yapacağı zararlı davranış genel olarak "Çalmak" eylemi ile nitelendirilebilir. Hacklemek kavramını hak eden asıl branş ise Network Uzmanı diye tabir ettiğimiz alan oluyor.

Arkadaşlarının hesabını eğitim amaçlı çalmak etik değil zira hiçbir insan tanımıyorum ki; ortada hali hazırda çalınmış bir hesap varken içerisindeki bilgileri karıştırmaktan alı koyabilsin kendini. Şahsen bunu başaramayanlardanım.

Hesabı çalınan bir arkadaşına; aynı yöntem ile yardımcı olman ise tamamen etik bir davranış.
Eğer etik olarak arkadaşlarının hesaplarını çalmak istiyorsan; "Ali-Veli senin hesabını çalmayı deneyeceğim" şeklinde bilgi verebilirsin. %90 "Çalabiliyorsan çal bakalım" şeklinde olumlu dönüş bildireceklerdir; sırf meraklarından ötürü.

Turkiye siber suclarla mucadele edebilecek hukuk sistemine sahip bir ulke degil.

Kendi isini kendin gor, sonra da "kuzenim yapmis" de gec.

Zaten ortalama bir internet kullanicisina ait credential bilgilerini ele gecirebilecek kadar hakimsen meseleye, Turkiye'nin siber yasalarinin suclayabilecegi bir iz birakmamayi da biliyorsundur.

Bit-shift ile vatandaslik bilgisi "encrypt" edilen ulkede yasiyoruz ne de olsa.

Hesabin kendine ait oldugunu ilgili hizmet saglayiciya ispatlamak bile cok zor gundelik bir kullanici icin. Ayrica calinan hesap ile, sizin agzinizdan herkese mesaj yazilabilme durumu da soz konusu. Bundan oturu zaman faktoru de cok onemli. Hukuki yollardan geri almaya kalkarsaniz kim bilir ne kadar surecek.

Bundan oturu; etik kurallar cercevesinde, sizden calinan bir hesaba tekrar erisim saglamak gayet etik bir davranistir.
Hukuki olarak elbette etik oldugunu soyleyemeyiz.

Eğitim amaçlı böyle siteler var. Eğitim videoları, yol gösterici eğitmenler var. Belli bir aşamaya gelindiğinde saldırı ve savunma takımı olarak ayırıp eğitim yaptırıyorlar, kendi sunucuları var. O bahsettiğin aşamalara gelmek için @BilgisayarKurdu 'nun bahsettiği gibi Network uzmanı olman ve Hack alanında uzmanlaşman gerekiyor. Network alanında uzmanlaştıktan sonra o tip sitelerden üyelik alıp alanında kıdemli Hackerlarla çalışabilirsin. Deep web'te çılgın hacker forumları var, oralara gidersen seni eğitmeye değer bulurlarsa beraber çalışabilirler. Ama o kısımlar risklidir, illegal işler dönüyor, kredi kartı falan çalıyorlar. Canlı eğitim yapıyorlar :D İllegal işi size yaptırıp işlerini görüyorlar, sizde öğrenmiş oluyorsunuz, karşılıklı win-win, herhalde öyledir yani, görmedim bilmiyorum 😅 Kişisel hesap koruması için kesinlikle telefon numarası ile doğrulamayı kullanmanızı tavsiye ederim. Her seferinde olmasa dahi "farklı cihazlarda oturum açıldığında telefon ile doğrulama" seçeneğini işaretleyin. Kredi kartı sms şifresi için telefonuda hackleyebiliyorlar ama bunu Türkiye'de yapacak insan var mıdır bilemiyorum.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı