Evde boş port var mı?

Şu aşamada 1000 Mbps destekliyor demek doğru olmaz. Arkadaşımızın önceki açtığı konuda dairenin içine bir CAT kablo geldiğini görüyoruz. Bu da demek oluyor ki altyapısı çok yüksek ihtimalle FTTB-ETH dediğimiz tür. Yani fiber kablonun binaya kadar geldiği ve dairelere 8 telli bakır kablo dağıtılan sistem. Yani o konunun ilk fotoğrafında gördüğümüz CAT kablo mdu cihazından geliyor olabilir. Durum bu şekildeyse arkadaşımız 100 Mbps üzerinde hız alamaz.
Şimdi "e ama altyapı sorgu sonucunda GPON satırı yeşil yanıyor" diyeceksiniz. Evet en büyük handikap da bu zaten. FTTB-ETH sistemler de tıpkı FTTH gibi PON şebekeye bağlı olduğu için altyapı sorgu servisleri FTTB-ETH altyapıları FTTH imiş gibi gösteriyor. Bundan dolayı da birçok tüketici yanılgıya düşüyor.

@Glitched hocam binaya gittiğinizde zemin veya bodrum katı iyice bir inceleyin. Eğer şunlardan birine benzer bir cihaz varsa 100 Mbps üzerinde hız alamazsınız:

Yok eğer şu şekilde bir fiber dağıtım kutusu varsa 1000 Mbps'e kadar hız alabilirsiniz:

Eğer bir şey görür ve ne olduğunu anlamazsanız buraya fotoğrafını atın, ben size daha net bilgiler veririm.

Hocam en altta attığınız fiber kutusu var, eski binadan da biliyorum aynı bu şekildeydi ama TTNET müşteri temsilcisini aradığımda bulunduğum altyapının en fazla 200 Mbps desteklediğini söyledi. Bunun sebebi nedir?

Hocam en altta attığınız fiber kutusu var, eski binadan da biliyorum aynı bu şekildeydi ama TTNET müşteri temsilcisini aradığımda bulunduğum altyapının en fazla 200 Mbps desteklediğini söyledi. Bunun sebebi nedir?
En alttaki fotoğrafta yer alan kutu varsa altyapınız FTTH yani eve kadar fiber demektir. Bu durumda 1000 Mbps'e kadar hız alabilirsiniz. Müşteri temsilcisi neden öyle söylemiş ben de anlayamadım. Yani 200 de alabilirsiniz doğru ama en fazla 200 değil. 1000'e kadar yolu var.

Aslında ben önceki konunuzda yer alan CAT kablodan dolayı altyapınızın FTTB-Eth olduğunu düşünmüştüm. Demek ki müteahhit iç tesisatı CAT kablo ile döşetmiş. Neyse önemli değil bu. O kutudan dairenize fiber kablo çekilecek. Sonra da kurulum yapılacak. Dediğim gibi 1000 Mbps'e kadar hız alabilirsiniz sorun olmaz. Müşteri temsilcisi yanlış görmüş olabilir belki. Gerçi neyi yanlış görecek 200 Mbps diye bir altyapı yok ki. Mesela VDSL var. VDSL'de 50'ye kadar veya 82'ye kadar gibi ifadeler olur. FTTB ise en fazla 100'dür. FTTH ise 1000'dir. Yani arada kalan 200'lük altyapı diye bir şey yok. Dolayısıyla müşteri temsilcisinin söylediğine ben de anlam veremedim.

En alttaki fotoğrafta yer alan kutu varsa altyapınız FTTH yani eve kadar fiber demektir. Bu durumda 1000 Mbps'e kadar hız alabilirsiniz. Müşteri temsilcisi neden öyle söylemiş ben de anlayamadım. Yani 200 de alabilirsiniz doğru ama en fazla 200 değil. 1000'e kadar yolu var.

Aslında ben önceki konunuzda yer alan CAT kablodan dolayı altyapınızın FTTB-ETH olduğunu düşünmüştüm. Demek ki müteahhit iç tesisatı CAT kablo ile döşetmiş. Neyse önemli değil bu. O kutudan dairenize fiber kablo çekilecek. Sonra da kurulum yapılacak. Dediğim gibi 1000 Mbps'e kadar hız alabilirsiniz sorun olmaz. Müşteri temsilcisi yanlış görmüş olabilir belki. Gerçi neyi yanlış görecek 200 Mbps diye bir altyapı yok ki. Mesela VDSL var. VDSL'de 50'ye kadar veya 82'ye kadar gibi ifadeler olur. FTTB ise en fazla 100'dür. FTTH ise 1000'dir. Yani arada kalan 200'lük altyapı diye bir şey yok. Dolayısıyla müşteri temsilcisinin söylediğine ben de anlam veremedim.

Hocam çok garip bir durum var, sitede 2 blok var, A ve B benim bulunduğum bina b bloğu, altyapı sorgulaması arattığımda b bloğunda boş port var diye gözüküyor ama TTNET kurulum ekibi 2 kere gelip döndü, ilk nedeni kapıcının bulunmamasıydı, bugün tekrar geldiler ve adreste bir yanlışlık olduğunu söyleyip gittiler ve eğer yanlış anlamadıysam 2 blok için tek bir kutu verilmiş sitede. Çok saçma bir durumla karşı karşıyayım.

Hocam çok garip bir durum var, sitede 2 blok var, A ve B benim bulunduğum bina b bloğu, altyapı sorgulaması arattığımda b bloğunda boş port var diye gözüküyor ama TTNET kurulum ekibi 2 kere gelip döndü, ilk nedeni kapıcının bulunmamasıydı, bugün tekrar geldiler ve adreste bir yanlışlık olduğunu söyleyip gittiler ve eğer yanlış anlamadıysam 2 blok için tek bir kutu verilmiş sitede. Çok saçma bir durumla karşı karşıyayım.
Site yeni mi yapılmış hocam? Eğer öyleyse altyapı da yeni kurulmuştur ve bu dönemde normaldir böyle tutarsızlıklar. Ama yok altyapı yeni kurulmadıysa ilginç. 🤔

Normalde fiber altyapıda port sorunu olmaz. Bir de zaten sitelerdeki blokların altyapıları aynı olur ki. Mesela 4 bloklu bir site düşünelim. A, B, C ve D blokları var diyelim. Altyapı sahibi firmalar bir siteye yatırım yaparken orayı toplu konut olarak değerlendirirler ve fiber çekeceklerse bütün bloklara çekerler. "A ve B blokları fiber olsun C ve D blokları öyle kalsın" demezler yani. Dolayısıyla B blokta boş port varsa A blokta da vardır. Çünkü fiber altyapıda port sorunu olmaz. Dediğim gibi sitedeki bütün blokların altyapısı da fiber olduğuna göre hiçbirinde port sorunu yaşanmaması lazım normalde. Amma ve lakin sizin sorununuzu anlayabilmiş değilim.
Bu arada tek bir kutu olsun o önemli değil. Bütün dairelere yetecek kadar port var mı asıl mesele o. Diyelim ki her blokta 10 daire var. Yani sitede toplam 20 daire var. Fiber kutusunda 20 port varsa problem olmaz. Varsın tek bir kutu olsun çok dert değil yani.

Aslında benzer bir problemi başka forumdan bir arkadaş yaşamıştı. Fiber altyapısı vardı ve boş port görünmüyordu. Ben de size dediğim gibi ona da "fiber altyapıda port sorunu olmaz" demiştim. Sonra gitmiş Yusuf Kıraç'a yazmış problemi çözülmüştü. Bakın o forumdaki mesajlarımızın ekran görüntüsünü atıyorum: (Ta 10 ay önce konuşmuşuz kendisiyle)

Screenshot_1.png

Siz de bir yazın isterseniz. Fotoğraf falan da ekleyin. Altyapı sorgu sonucunu da ekleyin. Derdinizi detaylıca anlatın. Belki yardımı dokunur. Olmazsa BTK üzerinden bir şikayet oluşturursunuz. Daha da olmazsa müdürlüğe gidip planlama birimiyle yüz yüze bir görüşürsünüz.

Site yeni mi yapılmış hocam? Eğer öyleyse altyapı da yeni kurulmuştur ve bu dönemde normaldir böyle tutarsızlıklar. Ama yok altyapı yeni kurulmadıysa ilginç. 🤔

Normalde fiber altyapıda port sorunu olmaz. Bir de zaten sitelerdeki blokların altyapıları aynı olur ki. Mesela 4 bloklu bir site düşünelim. A, B, C ve D blokları var diyelim. Altyapı sahibi firmalar bir siteye yatırım yaparken orayı toplu konut olarak değerlendirirler ve fiber çekeceklerse bütün bloklara çekerler. "a ve b blokları fiber olsun C ve D blokları öyle kalsın" demezler yani. Dolayısıyla b blokta boş port varsa a blokta da vardır. Çünkü fiber altyapıda port sorunu olmaz. Dediğim gibi sitedeki bütün blokların altyapısı da fiber olduğuna göre hiçbirinde port sorunu yaşanmaması lazım normalde. Amma ve lakin sizin sorununuzu anlayabilmiş değilim.
Bu arada tek bir kutu olsun o önemli değil. Bütün dairelere yetecek kadar port var mı asıl mesele o. Diyelim ki her blokta 10 daire var. Yani sitede toplam 20 daire var. Fiber kutusunda 20 port varsa problem olmaz. Varsın tek bir kutu olsun çok dert değil yani.

Aslında benzer bir problemi başka forumdan bir arkadaş yaşamıştı. Fiber altyapısı vardı ve boş port görünmüyordu. Ben de size dediğim gibi ona da "fiber altyapıda port sorunu olmaz" demiştim. Sonra gitmiş Yusuf kıraç'a yazmış problemi çözülmüştü. Bakın o forumdaki mesajlarımızın ekran görüntüsünü atıyorum: (ta 10 ay önce konuşmuşuz kendisiyle)

Eki Görüntüle 1857559

Siz de bir yazın isterseniz. Fotoğraf falan da ekleyin. Altyapı sorgu sonucunu da ekleyin. Derdinizi detaylıca anlatın. Belki yardımı dokunur. Olmazsa BTK üzerinden bir şikayet oluşturursunuz. Daha da olmazsa müdürlüğe gidip planlama birimiyle yüz yüze bir görüşürsünüz.

Hayır site yeni değil 3-4 senelik bir site ve burada yaşayanlar da aynı sorundan müzdaripmiş 2-3 senedir port sorunu varmış, b bloğunda son açık olan portu karşı komşumuz almış. Biraz daha olaylar açığa erişsin üstünde daha fazla duracağım elimden geldiğince her yere başvurmayı düşünüyorum teşekkürler.

Normalde fiber altyapıda port sorunu olmaz. Bir de zaten sitelerdeki blokların altyapıları aynı olur ki. Mesela 4 bloklu bir site düşünelim. A, B, C ve D blokları var diyelim. Altyapı sahibi firmalar bir siteye yatırım yaparken orayı toplu konut olarak değerlendirirler ve fiber çekeceklerse bütün bloklara çekerler. "a ve b blokları fiber olsun C ve D blokları öyle kalsın" demezler yani. Dolayısıyla b blokta boş port varsa a blokta da vardır. Çünkü fiber altyapıda port sorunu olmaz. Dediğim gibi sitedeki bütün blokların altyapısı da fiber olduğuna göre hiçbirinde port sorunu yaşanmaması lazım normalde. Amma ve lakin sizin sorununuzu anlayabilmiş değilim.

Aslında benzer bir problemi başka forumdan bir arkadaş yaşamıştı. Fiber altyapısı vardı ve boş port görünmüyordu. Ben de size dediğim gibi ona da "fiber altyapıda port sorunu olmaz" demiştim. Sonra gitmiş Yusuf kıraç'a yazmış problemi çözülmüştü. Bakın o forumdaki mesajlarımızın ekran görüntüsünü atıyorum: (ta 10 ay önce konuşmuşuz kendisiyle)

Eki Görüntüle 1857559

Hocam yeni gelişme, A ve B bloğunu adres olarak birleştirmişler (örneğin olarak a bloğunun adresi 7A, B bloğunun ise 7B diyelim) 7B yi arattığımızda boş port var diye gözüküyor ama aslında yok, kurulum için bodruma indiğimizde kutuda 2 girişlik boş yer vardı kurulum ekibi bana adres yüzünden kurulum yapamayacaklarını anlattı, ne yapabilirim bir fikriniz var mı?

Son düzenleme:
Hocam yeni gelişme, A ve B bloğunu adres olarak birleştirmişler (örneğin olarak a bloğunun adresi 7A, B bloğunun ise 7B diyelim) 7B yi arattığımızda boş port var diye gözüküyor ama aslında yok, kurulum için bodruma indiğimizde kutuda 2 girişlik boş yer vardı kurulum ekibi bana adres yüzünden kurulum yapamayacaklarını anlattı, ne yapabilirim bir fikriniz var mı?
Bu tarz adres hatalarında ne yapmak gerektiğini maalesef bilmiyorum hocam. Aklıma BTK şikayetinden başka bir şey gelmiyor. BTK'ya bir yazın gelen cevaba göre hareket edersiniz.

Bu tarz adres hatalarında ne yapmak gerektiğini maalesef bilmiyorum hocam. Aklıma BTK şikayetinden başka bir şey gelmiyor. BTK'ya bir yazın gelen cevaba göre hareket edersiniz.
Anladım hocam ben bi TürkTelekom müdürlüğüne gidip dilekçe vereyim daha sonra BTK'ya şikayet yazacağım.

@Dejuf @Burak5415 @Shyankh hocam sağ olun TTNET müdürlüğüne gitmem ve dilekçe vermem sonrası ağır darlamam sonunda adres sorunumu çözüp internetimi bağladılar.

Ama keşke sevinebilseydim, iş çıkışı bilgisayarın wifi bağlandığı zaman çöktüğünü görüp çıldırdım ama bunun için yeni konu açacağım, başımdan dert tasa eksilmiyor.

Son düzenleme:
Anladım hocam ben bir Türk Telekom müdürlüğüne gidip dilekçe vereyim daha sonra BTK'ya şikayet yazacağım.

@Dejuf @Burak5415 @Shyankh hocam sağ olun TTNET müdürlüğüne gitmem ve dilekçe vermem sonrası ağır darlamam sonunda adres sorunumu çözüp internetimi bağladılar.

Ama keşke sevinebilseydim, iş çıkışı bilgisayarın Wi-Fi bağlandığı zaman çöktüğünü görüp çıldırdım ama bunun için yeni konu açacağım, başımdan dert tasa eksilmiyor.

Modemle alakalı bir problem olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı