Evde sunucu nasıl kurulur?

Şu anda android cihazdan yazıyorum. Ayarlar>bağlantılar>wifi>ağ ayarları>ip dinamikten statike alıyoruz ve istediğimiz ip adresini yazıyoruz.
Dış ip adresinizde değişmiş oluyor.
Dis ip adresi, ISP'den router'a assign edilir, yerel networke bagli cihazlar tarafindan kontrol edilemez. Bahsettiklerimiz, farkli seyler.
 
Sizin söylediğiniz şey router'ın ip adresi cihaza bağlanmak istediğinizde böyle bir şeye gerek yok. Arkadaş tüm cihazları yönetip server sistemi değil kendi yayınını yapmak istiyor.
 
Normal web server ise kullanmadığınız herhangi bir eski cihazı bile kullanabilirsiniz. Darboğaz hattan olacaktır Türkiye koşullarında. Pentium 4 makinede Windows XP ile MMORPG sunucusu kurmuştum onda bile darboğaz hat olmuştu. Tek sorun güç tüketimi ise rootlu bir Android tablet veya kullanılmayan android telefon üzerine web sunucusu kurmak mantıklı olabilir :D .
 
Yok bildiğin site için host.

Elinizdeki en dandik cihazı bile sunucuya dönüştürebilirsiniz. 1GB / 2 GB RAM'i olan Intel Atom notebook, Android tablet, laptop, Raspberry fark etmez.

Önemli nokta, evde kurduğunuz sunucuya ev dışından nasıl erişim sağlayacaksınız? Bunun için birkaç yöntem var.

1- Statik IP. Servis sağlayıcılar belli fiyat karşılığı statik IP satıyor. Eğer bunu satın alırsanız, yalnızca modem üzerinden bir port yönlendirmesi yaparak dışarıdan sunucuya erişebilirsiniz.

2- Eğer servis sağlayıcınız IP adresinizi CGNAT olmadan dinamik olarak veriyorsa DynDNS benzeri dinamik DNS servisleriyle DNS yönlendirmesi yapabilirsiniz. Ancak, CGNAT arkasından hizmet almayan kişi sayısı çok azdır diye tahmin ediyorum.

3- Statik IP yerine, bulabildiğiniz en ucuz fiyata bir sanal makine kiralayıp, üzerinden reverse proxy yaparak evdeki makineye erişim sağayabilirsiniz.

4- Sunucuyu Tor üzerinden dışarı açabilirsiniz. Ancak bu durumda yalnızca Tor üzerinden ulaşım sağlanabilir.

Ben de bir dönem, evde bulunan Notebook'u sunucu olarka kullanıyordum. Bir seneden uzun süre boyunca aralıksız açık kaldı. Arkasında bataryası olduğu için, elektrik kesintilerinde bile kapanmadı. Ben aleti indirme işlemleri için kullanıyordum. İş yerindeyken, indireceğim içeriği evde başlatıyordum, geldiğimde hazır oluyordu. Sonrasında televizyondan samba üzerinden bilgisayara bağlanıp, içerikleri doğrudan izliyordum.
 
Yok bildiğin site için host.
Yapılır yapılmasına ama ne kadar verimli olucağı konusu tartışılır. Sizin internet hızlarınızı bilmiyoruz ama Türkiye'deki internet hızları malum. Bu hızla birlikte sizin donanım yetersizliğinizide eklersek eğer büyük çaplı bir site kurucaksanız uzun yükleme süreleri yaşanır.
Ayrıca statik ip hizmeti almanız gerektiği durumda bir de bunun için para ödüyceksiniz.
Statik ip parasına gayet güzel hosting veren firmalar var.(Aylık 10 liradan daha az fiyatlara) Onları tercih etmeniz daha iyi olucaktır bence. Veya ücretsiz hosting hizmetleri de kullanabilirsiniz bunlarda genellikle sayfanın ufak bir kısmında hostingin isminin yazdığı bir reklam bulunur. Bu sorun değilse sizin için 00webhosting gibi firmalar gayet iyidir.
 

Geri
Yukarı