Evde Voltaj Dalgalanması

Mechlike

Yoctopat
Daha fazla  
Merhaba. Dostlar evimde voltaj dalgalanması sorunu yaşıyorum. Evdeki LED lambalar deli gibi titriyor, derin dondurucu garip bir titreme sesi çıkartıyor, monitör 1 saniye siyah ekran verip tekrar açılıyor vb. 1 yıl içinde sanırım 6-7 kere LED driver değişimi yapıldı. Multimetre ile 215-220v arası değer almaktayım fakat test etmek amaçlı bu ölçümü yaparken 1900W güç çeken saç kurutma makinesini çalıştırdığımda değer 203-205v civarına düşüyor. Nötr-toprak arası değeri ise 3'ten 5.5-6 arası değerlere çıkmakta. Merak edip sigorta kutusunu ve kabloların olduğu kısmı açtım. Nötr ve toprak kabloları odalara dağıtılan kablolar ile bant kullanılarak birleştirilmiş. Bu uygulamanın zararı var mıdır? Aşağıya sigorta kutusunun ve kablolama kısmının fotoğraflarını ekliyorum. Ne yapmam gerektiği ve nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

Dosya Ekleri

• 20250910_162532.jpg
    20250910_162532.jpg
    158,9 KB · Görüntüleme: 14
  • 20250910_154436.jpg
    20250910_154436.jpg
    153,1 KB · Görüntüleme: 12
  • 20250910_154428.jpg
    20250910_154428.jpg
    107,1 KB · Görüntüleme: 12
Son düzenleyen: Moderatör:
Nötr ve toprak bantla birleştirilmiş, bu yanlış bir yöntem. Nötr ve toprak sadece ana bina panosunda ortaklanır. Daire içinde birleştirilmez.
Dağıtım kutusunda ek yerleri bantlı, klemens ve wago kullanılmamış.
Sağlıklı bir sistemde nötr-toprak 0-1V olmalı. 6V, nöt hattının yük taşıdığının göstergesi.
Nötr ve toprak bağlantısının ayrılması gerekli. Tüm ek yerlerinde wago/klemens kullanmalısınız.
Nötr barasını kontrol ederek ortak nötr kullanılmaması lazım.
Ayrıca kaçak akım rölesinden çıkan ayrı nötr bağlantısı olmalı. Direkt nötr barasına giden.

Cevabınız için teşekkür ederim. Daire içinde nötr ve toprak birleştirilmiş demişsiniz o kısmı tam anlayamadım, fotoğraflarda gözükmeyen bir yerde mi bu birleşme yapılmış ? Fotoğrafta göremedim çünkü. Sadece nötr barası almak yeterli olur mu yoksa wago/klemens kullanımıda gerekli mi ?

Cevabınız için teşekkür ederim. Daire içinde nötr ve toprak birleştirilmiş demişsiniz o kısmı tam anlayamadım, fotoğraflarda gözükmeyen bir yerde mi bu birleşme yapılmış ? Fotoğrafta göremedim çünkü. Sadece nötr barası almak yeterli olur mu yoksa wago/klemens kullanımıda gerekli mi ?
qweqwe.jpg

Görüntü aldatıcı da olabilir. İşinin ehli olmayan ustalar bazen bu hataları yapıyor çünkü iki hat birbirinden bağımsız olarak toplu durmalı fakat burada bir birleşim söz konusu var gibi. Kontrol edilmesi şart. Görünmeyen bir yerde de bağlantı yapılmış olabilir.
Sarı-yeşil ve mavi kabloları fiziksel olarak bir araya toplayın.
Mavi kabloları ayrı bir demet haline getirin.
Aynı bant/klemens içindelerse ayırmayın sadece gözlemleyin.
Aynı klemense giriyorlarsa sorun oradadır.
Görünmeyen yerde bağlantı testi için
Multimetre: ohm/continuity(bip)
Probların biri mavi diğeri sarı yeşile.
Bip 0-2 ohm ise n ve pe görünmeyen bir yerde birleşiyordur.
Sonsuz ise, sorun panodan kaynaklı olabilir.
Pano için ise, Nötr barası ve toprak barasını gözlemleyin. Bazı ustalar aynı vidaya sıkıyorlar. Ya da baralar arası köprü bırakıyorlar.
N barası sadece mavi
pe barası sadece sarı-yeşil olmalı. Arada hiçbir metal temas olmaması gerekli.
Diğer sorunuzun cevabı ise:
Nötr barası düzen ve güven sağlar. Ama dal ayrımı yapmaz.
Wago/klemens aydınlatma/priz/klima kombi hattı için şart.
Bunların nötrleri aynı baraya girecekse önce kendi içinde dallanmalı.
Şu yapıda olursa sağlam olur,
Nötr barası sadece ana nötr toplama
Toprak barası sadece sarı-yeşil
Aynı hatta 3 üstü kablo birleşiyorsa wago en güvenli yöntem.

Siz söyleyince o kısmı kontrol etmek için kapağını açtım tekrar. Sanki birleşme değilde bir odaya gidiyor gibi çünkü aynı bölgeye bir tane fazda girmiş , fotoğrafını ekliyorum. Bu wago/klemensler daireye giren ana kablolarda değil odalara giden kablolar ayrılacaksa oralarda mı kullanılmalı o kısmı doğru mu anlamışım ? O dediğiniz testi yapmak için kaçak akım rölesini kapatmam yeterli olur mu yoksa zemin kattan dairenin ana şartelini mi indirmeliyim ? Birazdan avizeyi kontrol etmek için elektrikçi gelecek duruma göre burdan bilgilendirme yapacağım.

Dosya Ekleri

• IMG_20260129_171222.jpg
    IMG_20260129_171222.jpg
    125,3 KB · Görüntüleme: 4
  • 20250910_162951.jpg
    20250910_162951.jpg
    57,5 KB · Görüntüleme: 4
  • 20250910_163158.jpg
    20250910_163158.jpg
    72 KB · Görüntüleme: 4
Elektrikçi gelecek ise, nötr ile toprak ev içinde herhangi bir buatta birleşmiş mi ölçerek kontrol etmesini talep edebilirsiniz.
Ek olarak tesisata yakın prizlerden birinde n-pe süreklilik denemesi ve dağıtım noktalarında nötr ve topraklar ayrılmış mı bu üç yolu elektrikçiye verirseniz sorununuz çözülecektir.
Süreklilik testi, ohm testi, bip testi gibi ölçümler için:
Sadece kaçak akım rölesini kapatmak yeterli değildir.
Zemin kattaki ya da daire içindeki ana şalter indirilmeli.
Daire tamamen enerjisiz kalmalı.
Sonra kontrol kalemiyle gerçekten gerilim olmadığından emin olunmalı.
Ondan sonra multimetre ile N–PE süreklilik testi yapılmalı. Kaçak akım kapalıyken bile bazı hatlar gerilimli kalabilir. Doğrudur; WAGO’lar daha çok odalara giden kabloların ayrıldığı buatlar içindir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı