Evren Yaratıldı mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Diyorum ki bilmiyorum, çok ilgi çekici ama bilmiyorum ve çok ama çok merak ediyorum.

Anlama anlam katan şey nedir? gibi...
Anlam gibi ama değil. Bir şeyin bir şey olmasının nedeni ne? Bu zorunluluk mu? Senin düşüncene göre nasıl cevaplanabilir?

İfadeler: GCN
@gaf2134 Çok uzun içimden gelenleri yazmam lazım. O yüzden yeni konu açacağım bu sorulara. En sevdiğim konudur bu arada.

Ölünce her şeyi öğreneceğiz. Tabi bir paradoks ile tekrar tekrar sanki sıfırdan yaratılmışız veya kendiliğinden varolmuşuz gibi doğmadıktan sonra her şey açığa kavuşur.

Merhabalar, ben de müslüman biri olarak bu tür konulara giriştim yeni yeni fakat sizin yazılarınızı okurken 2 şeye takıldım. Birincisi Allah'ın neden var olduğu sorusuna haşa kendisinin de bilmediği tabirini kullandınız fakat onun öncesi olmadığına göre o hep var ve ezeli ile ebedi olduğuna göre bu soru zaten hatalı değil midir? İkincisi bilmek ve inanmak kavramlarındaki yorumunuz, bu konuda çok üst düzey bir bilgim yok fakat bilginin gerekçelendirilmiş inanç olduğu fikri hakkında ne düşündüğünüzü merak ediyorum.
Sanırım siz neden var oldu sorusunu kim yarattı değil de neden o var anlamında sormuşsunuz, başka bir seçenek var mı ki? zorunlu ve mümkün varlık kavramları bir cevap değil mi?

Son düzenleme:
Allah'ın neden var olduğu sorusuna haşa kendisinin de bilmediği tabirini kullandınız fakat onun öncesi olmadığına göre o hep var ve ezeli ile ebedi olduğuna göre bu soru zaten hatalı değil midir?
Nedensellik ilkesinin geçerli olmadığı bir ve tek doğaüstü varlık olduğu için zaten neden var olduğunu Kendisine sormuş olsaydı bir cevap bulamazdı, çünkü hem ezel hem ebed, hem evvel hem ahir, Odur. Neden sorusu zamana bağlı varlıklar için sorulabilir ama O, zaten zamana bağlı değildir. O soruya bir cevap bulamaması Onun için bir noksanlık olarak görülmemelidir. Aksini düşünün, o soruya nedensellik ilkesine göre bir cevap verilebilir miydi? "Ben şu sebeple varım" diyebileceği bir sebep olabilir miydi. Tek söylenebilecek şey : O, sebeplerin sebebidir. Esasen insanların böyle konular düşünmesi çok da faydalı olmayabilir, fakat ateist kişilere bir şeyler anlatabilmek için bazen gerekli olabilir. Peygamberin (SAV) tavsiyesi bu yüzden Onun kendi varlığını değil, eserlerini düşünmek yönündedir.
fakat bilginin gerekçelendirilmiş inanç olduğu fikri hakkında ne düşündüğünüzü merak ediyorum.
Bilgi ile inanç farklıdır. Bir şeyin varlığını duyu organları ile veya gözlem yöntemleri ve araçları ile tespit edebildiysek onun varlığını bildiğimizi söyleyebiliriz. Alllah'ın varlığını bu şekilde bilemeyeceğimiz için Onun varlığını bilmekten değil Onun varlığına inanmaktan söz edebiliriz. Elbette inanmak için gerekçeler gereklidir ve şüphelerimizi gideren sağlam gerekçeler olduğu için Allah'ın var ve tek olduğuna inanıyoruz. Körü körüne inanmak istesek de mümkün olamaz çünkü şüphe vardır. Ama o şüpheler giderilirse inanmak mümkün olur.
zorunlu ve mümkün varlık kavramları bir cevap değil mi?
Evet Onun zorunlu varlık olduğu doğrudur, çünkü sebeblerin sebebi, Ondan başka olamayacağı için nedensellik ilkesinin başlangıcı, Onun varlığı ile gerçekleşiyor. Mümkün varlık ise Onun yaratmasıyla var olan varlık anlamındadır.

Hocam tek birşey söylemek istiyorum şu koskoca evrenin tesadüfen oluştuğuna (?) inanmanız çok mantıksız geliyor bana. (Kendi düşüncem)

Tanrının olmasıda olmamamasıda kesin değil bu yüzden bilmiyoruz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…