Evren Yaratıldı mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Diyorum ki bilmiyorum, çok ilgi çekici ama bilmiyorum ve çok ama çok merak ediyorum.

Anlama anlam katan şey nedir? gibi...
Anlam gibi ama değil. Bir şeyin bir şey olmasının nedeni ne? Bu zorunluluk mu? Senin düşüncene göre nasıl cevaplanabilir?

• Beğen
İfadeler: GCN
@gaf2134 Çok uzun içimden gelenleri yazmam lazım. O yüzden yeni konu açacağım bu sorulara. En sevdiğim konudur bu arada.

Ölünce her şeyi öğreneceğiz. Tabi bir paradoks ile tekrar tekrar sanki sıfırdan yaratılmışız veya kendiliğinden varolmuşuz gibi doğmadıktan sonra her şey açığa kavuşur.

@Ecmel, Evren yaratıldı mı? sorusunun cevabı

(a) Hayır yaratılmadı, o halde kendiliğinden vardır (Ateizm)
(b) Evet yaratıldı, o halde bir Tanrı var ama insanları başıboş
bırakmış (Deizm)
(c) Evet yaratıldı, adının Allah olduğunu bildiren TEK varlık yarattı ama insanları başıboş bırakmamış (İslam)

seçeneklerinden bence (c) seçeneğidir. Zaten din bir inanç sistemi olduğu için kısa ve öz bir şekilde inanmamızı istiyor, çünkü bilmemiz asla mümkün değil.

Bilimsel bilgi ile Evrenin ilk anına ulaşılamaz. Büyük Patlama teorisi var ama bilimsel bilginin ilk anın öncesi için tek kelime bile söylemesi zaten hiç mümkün değil. Bilimsel bilgi ile Evreni yaratan olası bir dış nedenin bilinmesi de mümkün değil çünkü O neden, Evreni oluşturan madde ve enerji formları gibi fiziksel değil, fizik ötesi olan Allah'tır. Elbette bu durumda gözlem-ölçüm-hipotez-teori aşamalarını izleyerek Allah'ın varlığını bilmek mümkün olamayacağı için bilimsel bilgi yöntemi ile, fiziksel bir kanıt bulunamayacak ve cevap "bir dış neden tespit edilemedi olacaktır." Sizler de ancak bunu bilebileceksiniz çünkü daha fazlası bilinemez.

Lütfen komik olmayalım, gelecek bir zamanda bir bilim kuruluşunun mesela meşhur NASA'nın, "Evreni meğerse Allah yaratmış, sonunda koordinatlarını tespit ettik, iletişim kurmayı deniyoruz, niye yarattığını kendisine soracağız" gibi bir TV haberinin olması hiç mümkün mü acaba?

Sonuç: bilimsel bilgi, "Evren yaratıldı mı?" sorusuna cevap verebilecek yeterli ve doğru bir araç veya yöntem olmayabilir.
Merhabalar, ben de müslüman biri olarak bu tür konulara giriştim yeni yeni fakat sizin yazılarınızı okurken 2 şeye takıldım. Birincisi Allah'ın neden var olduğu sorusuna haşa kendisinin de bilmediği tabirini kullandınız fakat onun öncesi olmadığına göre o hep var ve ezeli ile ebedi olduğuna göre bu soru zaten hatalı değil midir? İkincisi bilmek ve inanmak kavramlarındaki yorumunuz, bu konuda çok üst düzey bir bilgim yok fakat bilginin gerekçelendirilmiş inanç olduğu fikri hakkında ne düşündüğünüzü merak ediyorum.
Burada bir yanlışlık yok. Bu zaten çok ciddî bir uyarı olarak biliniyor. İnanmayı bıraktıracak bir delile inanın hiç rastlayabilmiş değilim zaten. O yüzden öyle bir delil bulabilir miyim düşüncesiyle karşı düşüncelere bakıyorum ama sağlam olmadıkları için kabûl edemiyorum. Biliyorsunuz ölümden sonrası için bilimsel bilgi ile elde edilebilmiş doğrudan bir veri yok çünkü bu mümkün değildir. İşte bu yüzden dolaylı da olsa bilgi veren tek kaynak din olduğu için ona inanmak bir tercih konusudur. Dini inancı onaylamamın sebebini önceki cevabımda belirtmiştim ve orada bir mantıksızlık yoktur. Körü körüne değil dolaylı kanıtların güçlü olması sebebiyle onay verdiğimi belirtmiştim.
İnancımın sahte olduğu iddianızı doğrusu tam anlayamadım.

Bu konuda çok kaynak var. Mesela buna veya şuna bakabilirsiniz. Ben de şahsen o kitabın ne o elçi ne de başka bir insan eseri olamayacağına ve bunun da inanmak için yeterli bir sebep olduğunu düşünenlerdenim.

Siz tepkisel olarak dine mesafe koymaktan kurtulmalısınız. Kişiler çok çeşitli sebeplerle Evrenin yaratılmadığını düşünebilirler ama daha önceki iki cevabımda belirttiğim karşı düşüncelerimin oldukça sağlam olduğu görüşümü koruyorum.

Tanım olarak Tanrı yoktan var olmadı, Evreni yoktan var etti. Tanrı hep vardı ve vevabını veremediği tek soru belki de neden var olduğuydu. Ne zaman var oldu diye zaten sorulamazdı çünkü Tanrı hep vardı. Onun başlangıcı ve sonu yoktur. Evrenden ayrıdır çünkü O, fizik ötesidir.
Evren, madde ve enerji formundaki varlıkların oluşturduğu kümedir. Evreni oluşturan bileşenler 3 boyutlu uzay ve 1 boyutlu zaman yapısı içindeki madde ve enerjidir. Fakat Büyük Patlama teorisine göre bunların "sıfır anında" aşırı sıcak ve yoğun haldeki noktasal bir başlangıç halinde olduğu çıkarımı yapılmıştır. O yüzden Evrenin yoktan var olduğu söylenebilir. Çünkü öncesinde bir Evren yoktu. Dine göre bu noktasal başlangıcı Allah'ın yoktan var ettiği belirtilir, zaten başka bir açıklama mümkün olamazdı. Sizin bilmediklerinizi biz de bilmiyoruz. Bildiğimizi düşündüklerimiz ilk paragraftadır.

Kesinlikle yanlış, çünkü tanım olarak Tanrı ile Evren asla özdeş olamaz. Aksi halde Tanrı'nın Büyük Patlamadan önce nerede olduğu sorusu akla gelir. Diğer görüşleriniz de geçersiz. O, çok büyük şey ne acaba? Tanrı bir güç değil güce hükmeden onu kullanandır. Tanrı'yı, Yıldız Savaşları serisindeki manipüle edilebilen şuursuz güç ile karıştırmayın lütfen!
Sanırım siz neden var oldu sorusunu kim yarattı değil de neden o var anlamında sormuşsunuz, başka bir seçenek var mı ki? zorunlu ve mümkün varlık kavramları bir cevap değil mi?

Son düzenleme:
Allah'ın neden var olduğu sorusuna haşa kendisinin de bilmediği tabirini kullandınız fakat onun öncesi olmadığına göre o hep var ve ezeli ile ebedi olduğuna göre bu soru zaten hatalı değil midir?
Nedensellik ilkesinin geçerli olmadığı bir ve tek doğaüstü varlık olduğu için zaten neden var olduğunu Kendisine sormuş olsaydı bir cevap bulamazdı, çünkü hem ezel hem ebed, hem evvel hem ahir, Odur. Neden sorusu zamana bağlı varlıklar için sorulabilir ama O, zaten zamana bağlı değildir. O soruya bir cevap bulamaması Onun için bir noksanlık olarak görülmemelidir. Aksini düşünün, o soruya nedensellik ilkesine göre bir cevap verilebilir miydi? "Ben şu sebeple varım" diyebileceği bir sebep olabilir miydi. Tek söylenebilecek şey : O, sebeplerin sebebidir. Esasen insanların böyle konular düşünmesi çok da faydalı olmayabilir, fakat ateist kişilere bir şeyler anlatabilmek için bazen gerekli olabilir. Peygamberin (SAV) tavsiyesi bu yüzden Onun kendi varlığını değil, eserlerini düşünmek yönündedir.
fakat bilginin gerekçelendirilmiş inanç olduğu fikri hakkında ne düşündüğünüzü merak ediyorum.
Bilgi ile inanç farklıdır. Bir şeyin varlığını duyu organları ile veya gözlem yöntemleri ve araçları ile tespit edebildiysek onun varlığını bildiğimizi söyleyebiliriz. Alllah'ın varlığını bu şekilde bilemeyeceğimiz için Onun varlığını bilmekten değil Onun varlığına inanmaktan söz edebiliriz. Elbette inanmak için gerekçeler gereklidir ve şüphelerimizi gideren sağlam gerekçeler olduğu için Allah'ın var ve tek olduğuna inanıyoruz. Körü körüne inanmak istesek de mümkün olamaz çünkü şüphe vardır. Ama o şüpheler giderilirse inanmak mümkün olur.
zorunlu ve mümkün varlık kavramları bir cevap değil mi?
Evet Onun zorunlu varlık olduğu doğrudur, çünkü sebeblerin sebebi, Ondan başka olamayacağı için nedensellik ilkesinin başlangıcı, Onun varlığı ile gerçekleşiyor. Mümkün varlık ise Onun yaratmasıyla var olan varlık anlamındadır.

Hocam tek birşey söylemek istiyorum şu koskoca evrenin tesadüfen oluştuğuna (?) inanmanız çok mantıksız geliyor bana. (Kendi düşüncem)

Merhabalar, ben de Müslüman biri olarak bu tür konulara giriştim yeni yeni fakat sizin yazılarınızı okurken 2 şeye takıldım. Birincisi Allah'ın neden var olduğu sorusuna haşa kendisinin de bilmediği tabirini kullandınız fakat onun öncesi olmadığına göre o hep var ve ezeli ile ebedi olduğuna göre bu soru zaten hatalı değil midir? İkincisi bilmek ve inanmak kavramlarındaki yorumunuz, bu konuda çok üst düzey bir bilgim yok fakat bilginin gerekçelendirilmiş inanç olduğu fikri hakkında ne düşündüğünüzü merak ediyorum.

Sanırım siz neden var oldu sorusunu kim yarattı değil de neden o var anlamında sormuşsunuz, başka bir seçenek var mı ki? Zorunlu ve mümkün varlık kavramları bir cevap değil mi?

Tanrının olmasıda olmamamasıda kesin değil bu yüzden bilmiyoruz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı