Evrim'in tanımı

Sonuç olarak ise bir tür kusur bulup, yaratıcı olsa bu şekilde kusurlu yaratmazdı diyorsun. Hatta cümle devam etse ben olsam şöyle yapardım daha kusursuz olurdu daha kolay olurdu gibisinden bile devam edebilir bu konu.
Yani sen diyorsun ki bu yaratıcı bizden akılsız bu mantığa göre. Hiç kutsal kitapları okudunuz mu merak ediyorum. Orada anlatılan yaratıcı nasıl böyle akla ziyan tasarım yapar düşünüyor musun hiç. Senin mantığınla olaylara yaklaşırsak bu işin sonu gelmez, yok siz insan merkeziyetçi düşünüyorsunuz tanrı farklı bir düşünme işleyişi var gibi söylemler boş söylemler. Duymadığın, görmediğin bir metafizik oluşumu işine göre yorumluyorsun, bu böyle yapmış falan diyorsun bunlara senaryo üretmek denir. Evrende küçücük yer edinen insan bile bu tür şeyleri bir yaratıcının yapmayacağını biliyor ama koskoca tanrının bu tür şeyleri yapmasında herhangi bir sakınca görmemek için kendini tanrı vaadiyle kandırmak gerekiyor. Nitekim sen de bunu yapıyorsun. Bir yaratıcının olduğuna dair bir delil yok, dinlerde bahsedilen tanrı akla mantığa zarar bir kişilik.
Sıva sıvabiliyorsan, oh ne güzel düşünce ya.

Herkes istediği tarafını alsın o zaman, bu hadislerin işine gelen kısmına doğru, işine gelmeyen kısımlarına yanlış demek gibi bir şey olmuş.

Dünyada milyonlarca insan engelli doğuyor, acayip acayip hastalıklara sahip, bazı hastalıklar var ki buraya atsam fotoğrafa bakmaya çekinirsiniz, o insanlarla aynı durumda olsanız ne hissedersiniz, bunları hepsini tanrı yaptı imtihan için mi diyeceksiniz. Aynı durumla dünyaya gelmeyi kabul eder misiniz hayır kesinlikle onlar yaşadığı eziyeti siz kendiniz yaşamak istemezsiniz ama buna rağmen çıkıp diyor benim için kusursuzluk kusurlu olmakla mümkün. Gel bu kadar kusurlar senin için göze hoş geliyorsa bir yerini keselim kabul eder misin sen de biliyorsun ki cevabın hayır olacak. Günlük hayatta engellilere selam vermeyecek adamlar çıkıp diyor bana kusursuzluk benim için kusurlu olmakla mümkün.

İnsan, kibriyle kendini bir Tanrı'nın müdahalesini hak eden büyük bir eser sanıyor.

İşin trajikomik tarafı herkes farklı imtihanlar ile değerlendiriliyor, adalet nerede? Birisi köşkünde kahvesini yudumluyor, birisi ise doğduğu andan itibaren yaşam mücadelesi veriyor.

Kutsal kitap okumadım. Zaten din tartışmıyoruz. Kutsal kitap örneğini göstermemen gerekiyor. Tanrı hakkında felsefe yaparken illa dinlere başvurmak gerekmiyor. Ben sadece kendi mantığımı ve düşüncelerimi kullanmaya çalışıyorum. Bence tanrının yaratış kavramı hakkında tartışırken de insan merkezci düşünmek boş bir hareket. Sen tanrı gibi metafizik içerikli bir konu hakkında kıyas yaparken ve görüş beyan ederken evrimi ve bilimi örnek gösteriyorsun ki bu bilimin işleyişine ters. Bilimin tanrının yaratışındaki kusurları veya kusursuzlukları aramak gibi bir derdi yok. Sen bilimin getirdiği anlayışı direkt olarak tanrı kavramını ortadan kaldırmak için kullanıyorsun. Boş bir hareket varsa bence o boş hareket bu harekettir. Kendi işine geldiği gibi yorumluyorsun diyorsun ya bana, işte sen de bu olayı kendi işine geldiği gibi kullanıyorsun mesela. Aynı durum. Fark ise şu ki ben hiçbir şeyi reddetmeye çalışmıyorum. Öyle bir derdim yok.

Herkes istediği tarafını alsın o zaman, bu hadislerin işine gelen kısmına doğru, işine gelmeyen kısımlarına yanlış demek gibi bir şey olmuş.

Bunda bir sakınca yok. İlla bir kanaat önderini takip etmek gerekmiyor. Her insanın kendi aklı, fikri, mantığı var. Kendi mantığına uyan felsefi görüşü benimseyebilirsin veya onun üzerinden farklı yollara ulaşabilirsin. Ama bilim hakkında bunu yapamazsın. Ben de zaten bilimi yorumlamıyorum. Bilim ve evrim üzerinden dünyada kusurluluğun var olduğunu gösterip bu yoldan hareketle tanrıya ait bir delil olmadığını iddia eden bir kişiye bu hareketin yanlış olabileceğini söylemek istedim. %100 yanlıştır demiyorum ama sadece yanlış olabileceği kanaatindeyim.

Öncelikle: Evrim, kalıtsal özelliklerde meydana gelen ve nesiller boyunca devam eden değişimlerdir. Tanımı yapayım da alakasız mesajdan ban yemeyeyim. Ben Corona konusunda (birkaç gündür ilgilenmem gereken kişi yanımda değil) işsizlikten dolayı herkese laf yetiştiriyorum, usanmadan bazı şeyleri anlatıyorum. BERWAR da burada evrim "gerçeği" (tamamen gözlemlenebilen bir gerçeklik) karşıtı olanlarla uğraşıyormuş, sanırım bana pek ihtiyaç yok.

Kaç çeşit insan türünün var olmuş olduğunu bilmeden, şimdiki maymunların da "gelişmiş" bir tür olduğunu düşünmeden ve "ortak ata" kavramını araştırmadan "biz maymundan geldiysek neden maymunlar insan olmuyor" diye soranlarla uğraşacak yerlerim ağrıdı birden.

“Bilimsiz din kör, dinsiz bilim topaldır.”
Aslında burada da bir sıkıntı var, her insan farklı düşünebilecek ise her insanın aynı şeye inanması nasıl bekleniliyor?

Buna verilecek cevabı sen de biliyorsun zannediyorum. Bugünkü bilimin ışığında canlıların kusursuz olmadığını ve evrenin bir kaos içinde sürüklendiğini söyleyebiliyoruz. Burada, dünya üzerinde ise kaosun ortaya çıkardığı bir düzen var. Bu düzen ortaya kalkınca da kaos tarafından ortadan kaldırılacak, bunu bir tanrı yapmayacak. Sen diyorsun ki bilim kusuru buluyorsa bu Tanrıyı etkilemez. Neden etkilemesin, senin buna karşı sunabileceğin tek anti tez tanrının zekasını açıklayamayacak olduğunu düşünmen mi? Bunun hiç kimse üzerinde bir geçerliliği yok bu senin inancın olmuş olur bir gerçek boyutuna getiremezsin, inancının da doğruluğu tartışılır tabi konu Bilim kategorisine açılmış.
Bilim yoluyla tanrının varlığını belirleyemiyorsak hangi yolla belirlememizi öneriyorsun? İnsan uydurması inançlar ile mi? Senin düşünüş biçimin de insan mantığı ile hareket etmek oluyor, bu mantık ile senin söyleyeciğin hiçbir şey de doğru olamaz. Kendi kendini çürütüyorsun baştan itibaren.

“Bilimsiz din kör, dinsiz bilim topaldır.”

Din kavramı konu dahilinde değil.

Aslında burada da bir sıkıntı var, her insan farklı düşünebilecek ise her insanın aynı şeye inanması nasıl bekleniliyor?

Aynı şeye inanılması beklenmiyor. Doğruluğu veya yanlışlığı tartışmaya açık konular hakkında kesin bir kanaate varılmaması bekleniyor. Hele ki bilim gibi kesin ve net sonuçlar verebilecek bir anlayıştan felsefe gibi sadece düşünceden oluşan bir anlayışa doğru yapılacak bir hareket saçmadır. Aynı bilim kavramı ile inanç kavramının birbirine iliştirilmesi gibi. Kesin ve net sonuç veren bir anlayış konusunda inanç kavramı söz konusu olamaz. Örnek olarak "evrime inanmıyorum" ifadesi bu yüzden yanlıştır.

Evet. Bence tanrının zekası insan merkeziyetçilik kapsamında düşünülerek açıklanamaz. Açıklandığı zaman bu şey bir tanrı olmaz. Çünkü bu anlayış doğrultusunda eğer bir şey kusurlu ise, bu şey yaratılmış olamaz. Dolayısıyla kusursuz bir tanrı anlayışı da geçerliliğini yitirir. O yüzden bu tür bir zekanın açıklanamayacağını düşünüyorum. Çünkü daha önce de yazdığım gibi kusursuzluğun varlığı kusurlara bağlıdır ve kusurlu olabilme durumuna bağlı bir kusursuzluk anlayışı da tanrının varlığını veya yokluğunu etkilemiyor. Benim amacım zaten bu anlayış biçimini bir gerçeklik boyutuna getirmek değil. Çünkü bilimsel bir tez yazmıyorum ya da felsefeci olma iddiam da yok. Sadece kendi düşüncemi belirtiyorum o kadar.

Zaten hiçbir zaman çürütülemez bir gerçeklik iddiam var ya da kurduğum mantık ile söylediğim her şey doğrudur demedim bu konudaki yazılarımda. Sen kendi mantığın ile benim mantığımı çürütebiliyorsun çünkü algılayış biçimin farklı, aynı şekilde ben de aynı işi yapabiliyorum çünkü algılayış biçimlerimiz farklı (bilimden bağımsız olarak). Bilim yoluyla tanrının varlığını belirleyebilmenin yolu da kusursuzluk anlayışına bağlı olarak değişiyor. Bu da sizin mantığınızda kusur varsa tanrı yoktur gibi bir algı ortaya çıkarıyor. İşte benim kusursuzluk hakkındaki algılayış biçimim de anlattığım üzere farklı. O yüzden bana göre tanrının varlığını belirleme konusunda kusur ile kusursuzluk, bir etken değil. Çünkü kusursuz yaratıcı kavramı felsefik bir konu kapsamına giriyor. Bu yüzden bilim yoluyla bulunan kusurlar ile tanrının varlığı-yokluğu belirlenemez.

Bilimin tanrının yaratışındaki kusurları veya kusursuzlukları aramak gibi bir derdi yok.
Evet derdi yok çünkü tanrı kavramı bilimsel bir kavram değil.

Kutsal kitap okumadım. Zaten din tartışmıyoruz. Kutsal kitap örneğini göstermemen gerekiyor. Tanrı hakkında felsefe yaparken illa dinlere başvurmak gerekmiyor.
Okumadıysan bu tür yorumlar yapma o zaman. Kutsal kitaplardaki tanrı kusursuz bir yaratıcıdır, bu dediğimiz durumlar o tanrının yaptıklarına ters durum. Tanrı kavramından bahsedeceksek ister istemez konu dinlere gelir, tanrı dinlerle meşhur olan bir olgudur.

Ben sadece kendi mantığımı ve düşüncelerimi kullanmaya çalışıyorum. Bence tanrının yaratış kavramı hakkında tartışırken de insan merkezci düşünmek boş bir hareket
Sen her şeyi yokuşa sürüyorsun, türlü türlü bahaneler uyduruyorsun. Bu şekilde olaylara yaklaşırsak bu işlerin sonu gelmez her şeye yok belki tanrı böyledir, bir bildiği vardır demek bahane ve senaryo üretmektir. Olaylara tarafsız yaklaşmamaktır. Egonu tatmin etmek için kendine bahaneler üretmekten vazgeç. Kibirli olma, kendini bir yaratıcının yarattığına inanacak kadar önemli bir hayvan değilsin, trilyonlarca gök cisminin olduğu bir yerde küçücük dünyada yaşayıp tüm evren benim için yaratıldı kafasına sahip olmak bencilliktir.

Boş hareket varsa tüm bu bilimsel gerçeklere rağmen bunları bir yaratıcının yarattığına inanıp onu amaçsız yere savunmaktır. Diyorsun ki körelmiş organı tanrı yapmış, bu şekilde bir bildiği var kafasındasın. Hiç düşünmüyorsun bu kadar şeye gücü yeten, her şeyi bilen bir tanrı bunları akıl edemiyor mu hayvana dezavantajlı olan bir organı yapsın? Senin mantığına göre bu tanrı cahilin teki, tasarım falan hiç anlamıyor. Şimdi ben bunları yazıyorum yine diyeceksin yok sen insan merkeziyetçi düşünüyorsun. İşin gücün bahane üretmek.

Benim için kusursuzluk kusurlu olmakla mümkün gibi kendinin bile inanmayacağı süslü ve boş söylemler ortaya atma. Yine diyorum madem böylesin dünyada milyonlarca insan engelli doğuyor, acayip acayip hastalıklara sahip, bazı hastalıklar var ki buraya atsam fotoğrafa bakmaya çekinirsiniz, o insanlarla aynı durumda olsanız ne hissedersiniz, bunları hepsini tanrı yaptı imtihan için mi diyeceksiniz. Aynı durumla dünyaya gelmeyi kabul eder misiniz hayır kesinlikle onlar yaşadığı eziyeti siz kendiniz yaşamak istemezsiniz ama buna rağmen çıkıp diyor benim için kusursuzluk kusurlu olmakla mümkün. Gel bu kadar kusurlar senin için göze hoş geliyorsa bir yerini keselim kabul eder misin sen de biliyorsun ki cevabın hayır olacak. Günlük hayatta engellilere selam vermeyecek adamlar çıkıp diyor bana kusursuzluk benim için kusurlu olmakla mümkün.

Bir yaratıcının kusurlu tasarım yapabileceğine inanacak kadar ne yaşıyorsun merak ediyorum. Böyle dedik diye insan merkeziyetçi oluyoruz. Tanrı kavramını bile bilmiyorsun, kendinin yaptığı yorumlar ne hikmetse insan merkeziyetçi olmuyor ama başkası insan merkeziyetçi oluyor.

Bal gibi de bu durum bir yaratıcının varlığını etkiler. Daha dinler hakkında bile hiçbir şey bilmiyorsun hangi mantıkla bunlar yaratıcının varlığını etkilemez diyorsun. Senin tanrı anlayışına göre tanrı da hata yapar, bu hataları söylediğimizde hataları olağan bir durum haline getirmişsin. Kendi kendine bir tanrı ortaya çıkarmışsın. Bu kafayla uğraşacaksak sen her şekilde tanrına toz kondurmazsın bahane üretip durursun. Güya senin bu tanrın insancıl özellikler taşıyor engelli doğsaydın ve ya benim dediğim hastalıklara sahip olsaydın bunları olağan karşılayabilir misin cevap bekliyorum.

Diyor ki tanrıyı bu şekilde tasvir edemeyiz insan merkeziyetçi oluyor, senin tanımlayınca sorun yok ama ne ala memleket valla. Sen tanrının kendisi misin sen işine geldiği gibi yorumlayınca sorun olmuyor biz yorumlayınca sorun oluyor.

Tanrı kavramı nasıl doğdu, dinlerle nasıl meşhur oldu bu konuları araştır önce. Biz bunların yanlışlarını, evrim gerçeğini yazdıktan sonra bu gerçekleri görüp reddetme ihtimaliniz ortadan kalkınca kendinize yeni bir tanrı anlayışı, yeni bir din arayışı bahaneleriyle gelmeyin.

Daha düne kadar her şeyin mükemmel olduğunu evrenin, dünyanın, doğadaki canlıların kusursuz olduğunu sanan kişilerdiniz. Ne zaman ki biz böyle bir şeyin olmadığını söyledik, gerçekleri yüzünüze vurduk artık inkar edecek bahaneniz kalmadı, bu durumları normal bir durum gibi göstermeye başladınız, niye böyle yapıyorsunuz cevabı basit ben inanmak istiyorum, benim tanrım cahil, benim tanrım sıradan biri, ben istediğim şekilde senaryo yazarım biri bana karşı çıksa insan merkeziyetçi yorum yapıyorsun derim olay kapanır gider. Senin durumun aynen bu maalesef.
Ben Corona konusunda (birkaç gündür ilgilenmem gereken kişi yanımda değil) işsizlikten dolayı herkese laf yetiştiriyorum, usanmadan bazı şeyleri anlatıyorum.
Kimmiş o kişi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…