Evrimsel süreçte geçtiğimiz aşamalar

Katılım
19 Eylül 2015
Mesajlar
48.750
Makaleler
12
Çözümler
48
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
evoall.png


Insan olarak geçtiğimiz aşamalardan biraz bahsedelim. Tabii bu resimde diğer geriye kalan ara türlerin hepsini tek bir resime sığdıramiyoruz doğal olarak.

Bu resimdeki türler hangisi onlardan bahsedelim:

1) Haikouichthys 530 MYÖ (milyon yıl önce)
2) Tiktaalik 375 MYÖ
3) Dimetredon 300 MYÖ
4) Gorgonops 255 MYÖ
5) Megazostrodon 200 MYÖ
6) Plesiadapis 60 MYÖ
7) Aegyptopithecus 34 MYÖ
8) Proconsul 20 MYÖ


Bu türleri anlatmadan önce 2 milyar yıl önceki atamızın tek hücreli bir ilkel bakteri olduğunu, bugün yaşayan tüm canlıların bu ortak atadan ortaya çıktığını, dolayısıyla tüm canlı türlerinin birbirleri ile akraba olduğunu, bu durumun kalıtsal materyal olan DNA ve diğer tüm moleküllerdeki benzerlikler ile kolaylıkla kanıtlanabildiğini hatırlatmakta fayda var.

750 milyon yıl önce çok hücreliler görülmeye başlandı ve 550 milyon yıl önce yaşanan Kambriyen döneminde, bugün var olan tüm filumlar ortaya çıkmış oldu.

Resimdeki türleri tanitmaya başlayalım o zaman.

1 numaralı tür, sırt ipliksisi adı verilen notocordu ilk geliştiren bir ilkel balık türü (bir tür yassı kurt). Bu canlı bugün mevcut olan tüm omurgalıların ortak atasıdır.

2 numaralı yuvarlak loblu balık türü, deniz diplerinde yaşamaya adapte olmuş olan ve karaya ilk defa çıkan balık türü. Bu balık türü müteakip süreçte sürüngen türlerini ortaya çıkarmıştır.

3 numaralı tür ilk memeli benzeri sürüngen türlerinden biridir.

4 numara memelerin ataları olan bir tür Terapsid’dir. İlerleyen süreçte memelilere evrimleşmiştir.

5 numaralı tür ilk memeli türlerinden biridir. Kendisinden 50 milyon yıl önce yaşayan ataları köpek büyüklüğünde iken bu türün fare büyüklüğünde olmasının sebebi, yaşadığı dönemde, sürüngenlerden evrilerek devleşen dinozorların dünya üzerinde hükümdarlık kurmuş olmasıdır. Bu dönemde memeliler küçülerek yeraltında yaşamaya başlamış ve özellikle geceleri avlanarak hayatta kalabilmişleridir. 65 milyon yıl önce düşen dev göktaşı sebebiyle dinozorların soyunun tükenmesi ile birlikte, böceklerle beslenerek hadiseyi atlatmayı başaran memeliler dünya hakimiyetini ele geçirmiştir ve bu süreç halen devam etmektedir.

6 numaralı tür memelilerin primatlara ayrılan kolunun öncüsüdür.

7 numaradaki bir primat türüdür, kuyruksuz büyük Afrika maymunlarına ayrılan kolun ilk aşamasını oluşturur.

8 numaralı primat türü ise orangutan, goril, şempanze ve insandan oluşan kuyruksuz büyük Afrika maymunlarının ortak atasıdır.

Yani kısaca maymundan gelmiyoruz, Şempanze ile ortak ataya sahibiz. Homo Sapiens türününde bir ceşit kuyruksuz maymun türü olduğunu bilmek gerekiyor. Tabularınızı yıkin maymundan gelmek insani aşağılaştirmiyor.
 
Ben sevmiyorum boyle seyleri.

Insanlarda "maymundan geldik" algisi olusturuyor ve cok lineer.

Evrilen sey bireysel olarak canlilar degil, populasyonun kendisi. Yani koca devran bir arada evriliyor.

Lineer bir sekilde X -> Y -> Z -> T seklinde gitmiyor. Agac seklinde, her yone dogru canlilar degisiyor, turler arasi farklilasma olusuyor.

Boyle bakinca, balik timsah oldu, timsah bilmemne oldu, o fare oldu, o da maymun oldu, en son insan oldu gibi algilaniyor ki tam dogru degil.

Ayrica yine bu sekilde lineer bir sekilde bakildiginda, canlilar arasi farklilasmanin cok dramatik oldugunu zannediyor gorenler.

Senin fotografin, arkasinda babanin fotografi, arkasinda babanin babasinin fotografi seklinde bir fotograf zinciri olsa ( binlerce fotograf ) , hangi noktada primat -> homo gecisi oldugunu net soyleyemeyeceksin.

Bunu anlamanin en iyi yolu, renk spektrumu analojisi.

408893


Ornegin yukaridaki resimde, 600nm den itibaren sari renk basliyor, ama aslinda surekli bir gecis soz konusu. Hic biri tam olarak sari degil. En cok sariya benzeyen kisim da aslinda biraz yesil, biraz mavi iceriyor. Sarinin yogunlukta oldugu bolge belli ama aslinda sari rengi yesilin basindan itibaren ufak ufak hissediyorsun.

Iste populasyon genetigi de boyle degisiyor, bodos sekilde sari -> kirmizi vs diye gitmiyor. Nasil spektrumda sari rengin yogunlukta oldugu bir bolge varsa ona "grup" ismi veriliyor taksonomi olarak. Ornegin kedigiller diyorsun, kendi aralarinda yine farklilar ama hepsi "sari".

Insan icin de boyle, net bir ayrim yapamazsin, geriye gittikce cok cok ufak farkliliklar birikerek goze carpacaklar ama birbirinin pesisira siralanmis 2 fotograf arasinda "bak maymun buyuk dededen insan gelmis" diyemezsin. Oyle calismiyor evrim.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı