.Exe dosyası nedir?

HiracanKÖZ

Femtopat
Katılım
13 Temmuz 2020
Mesajlar
25
Yer
Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
hala lisedeyim
Bana garip geliyor, yani nasıl 10GB'lık bir uygulamayı 100 KB'lik bir çalıştırma dosyasıyla yüklüyoruz. Biri bana bunu açıklayabilir mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
En basit haliyle şöyle söyleyeyim. Siz kurulum dosyasını indiriyosunuz ve kurulum dosyası başka bilgisayarlardan sizin bilgisayarınıza indiriyor.

Hee yani bağlantı dosyası gibi bir şey.
O exe uzantılı dosya sunucuyla iletişim kuruyor. Sunucudan indiriyor. Sen sadece 100 KB indirmiyorsun yani.

Karşı sunucuyla bağlantı kurup dosya aktarımı yapıyorlar yani. Peki çok teşekkürler.
 
10 GB'lik dosyayı 100 KB'lik dosya ile yüklemiyoruz.
100 KB'lik dosya 10 GB'lik dosyayı indirecek olan programı kuruyor. Gerisini internet hallediyor.
Eğer Setup.exe'den bahsediyorsanız. Dosya .exe'nin içerisinde değil. exe'nin yanında bulunan diğer dosyalarda bulunuyor. exe'nin yaptığı şey istediğiniz konuma ve ayarlara uygun şekilde ilgili dosyaları ilgili yerlere açma(extract) ve kopyalama.
 
Bence yüklemekten kastı çalıştırmak. Valorant'ı örnek alalım. Oyun klasörü bende 10 GB. Ama 219 KB bir .exe'ye sahip aslında. Ama o .exe gidip onu açıyor, bunu açıyor, şunu açıyor, o kaplamayı yüklüyor, şu kütüphaneyi ekliyor...
En sonunda gerektiği yerlerde tüm dosyalar kullanılmış oluyor.

Bir şirketteki müdür gibi düşünün. Müdür emir veriyor. Emir vermek kaç kelime, kaç saniye sürüyor? 3-5. Gerisini işçi yapıyor. Hatta o işçi yapacağı işteki gerekli şeyleri bile başka işçiden alıyor.
 
Bana garip geliyor, yani nasıl 10GB'lık bir uygulamayı 100 KB'lik bir çalıştırma dosyasıyla yüklüyoruz. Biri bana bunu açıklayabilir mi?

10 GB´lık uygulamanın dosyaları 100 kB´lık çalıştırma dosyasının içinden çıkmıyor. Ya internetten download ediyor, ya disk/usb vs. takılıysa oradan okuyor ya da aynı dizinde veya belirtilen alanda .iso, .bin, .rar, .zip ya da başka bir şekilde tutuluyorsa oradan alıp okuyor. İşlenecek olan verinin bir yerlerden gelmesi lazım. Yoksa uygulama dosyası çalışmaz. Örneğin internetten download ediyorsa ve serverlarına bağlanamıyorsa çalışmaz. Benzer şekilde diskten okuyorsa ve diski takmazsanız yine çalışmaz.
 
"4096 × 2160 pikselin hepsini 0xff0000 rengine boya, PNG olarak kaydet" seklinde executable bir komut veririm, 30 MB a yakin cikti alirsin fakat komut 1 satirdir yalnizca.

"http://mega/bilmemne.zip --> dosyayi al C:\hede\hodo altina download et" diye executable komut veririm 256TB zip dosyasini bilgisayarina download edersin. ( NTFS max limiti o kadar )

Sonuc: Executable dosyasinin yaptigi isin boyutu ile executable in kendisinin boyutu arasinda direkt korelasyon kurulamaz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı