Ext4 diski Windows'ta görüntülemek

jemxoca

Kilopat
Merhaba. Birkaç saat önce çok talihsiz bir olay başıma geldi. Dizüstü bilgisayarımın üzerine şekerli mi şekerli bir bardak oralet döküldü. Epey üzüldüm açıkçası, bilgisayar fiyatları malum. O anın heyecanıyla hemen açıp kullanmayı denedim, her şey çalışıyordu. İçini açmaya biraz çekindim. kırarım, bozarım diye. Laptop söküm takımında hiç tecrübem yok. Ters çevirip bir süre beklettim ve tahmin ettiğim üzere açılmıyor. Ekran geliyor ve direkt boot menüsüne atıyor. Sonra ne olacaksa olsun deyip içini açtım ve parçaları tek tek söktüm. Tahmin edeceğiniz üzere yapış yapış ve ıslak haldeydi. Sanırım bilgisayar çöp oldu 😟. Ağlamaklı bir haldeyim. Yaptırmaya kalksam bir dünya para. Pentium 4'lü bilgisayarıma ve telefonuma döndüm mecburen.
Neyse çok gereksiz detay anlattım özür dilerim. Şimdi bu bilgisayardan çıkan verileri kurtarmam gerekiyor. Xubuntu kurulu M.2 SSD var bir tane. Pazartesi günü bilgisayarcıya götürüp içinden 10GB kadar veriyi almam gerekiyor. Sizce nasıl yapmalıyım bu işi? Bilgisayarcının ext4 hakkında fikri olduğunu sanmıyorum. Muhtemelen ben yapmak zorunda kalacağım. Sistemi direkt SSD'den başlatmak kolay bir seçenek değil sanırım. Windows'tan başlatıp bu diskteki verileri nasıl çekerim? Programlar varmış ama hiç kullanmadım. O programlar dosya kopyalama, silme, isim değiştirme gibi şeylere izin veriyor değil mi? Ne tavsiye edersiniz? Bu kadar uzun mesaj yazdığım için özür diler, okuduğunuz için teşekkür ederim. Gerçekten canım acayip sıkkın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Laptop için ayrı bir parantez açacağım ama öncelikle bilgisayarcı da Live USB ile Linux açıp verileri çekersin. Onun dışında Boot Menu'ye direkt atıyorsa diskten kaynaklıdır içine ne tür işlemler yaptınız?

Laptop için ayrı bir parantez açacağım ama öncelikle bilgisayarcı da Live USB ile Linux açıp verileri çekersin. Onun dışında Boot Menu'ye direkt atıyorsa diskten kaynaklıdır içine ne tür işlemler yaptınız?
Hiçbir şey yapmadım hocam. Dökülür dökülmez kendini kapattı zaten ters çevirip bir yere sabitledim 15 dakika kadar. Sonra açmayı denedim sorun çalışıyordu. Bir süre sonra kapadım tekrar ters çevirip beklettim. 2,5 saat kadar sonra usb taktım bazı önemli veriler vardı onları alayım bari dedim. Bilgisayar ters bir şekilde aktarım yaptı. Bir süre sonra da dediğim gibi olmaya başladı. Daha sonra ne olacaksa olsun diye içini açtım. Bildiğiniz tüm bileşenler şekerli su olmuş. Elim bile şekerlendi. Bilgisayarı kurtarmak çok zor muhtemelen.
SSD hasarı olduğunu sanmıyorum. Başka sorunlar var muhtemelen çünkü SSD den önce başka bir şeyin zarar görmüş olması daha muhtemel gibi. Bilgisayarın içini açınca öyle düşündüm...

Hiçbir şey yapmadım hocam. Dökülür dökülmez kendini kapattı zaten ters çevirip bir yere sabitledim 15 dakika kadar. Sonra açmayı denedim sorun çalışıyordu. Bir süre sonra kapadım tekrar ters çevirip beklettim. 2,5 saat kadar sonra usb taktım bazı önemli veriler vardı onları alayım bari dedim. Bilgisayar ters bir şekilde aktarım yaptı. Bir süre sonra da dediğim gibi olmaya başladı. Daha sonra ne olacaksa olsun diye içini açtım. Bildiğiniz tüm bileşenler şekerli su olmuş. Elim bile şekerlendi. Bilgisayarı kurtarmak çok zor muhtemelen.
SSD hasarı olduğunu sanmıyorum. Başka sorunlar var muhtemelen çünkü SSD den önce başka bir şeyin zarar görmüş olması daha muhtemel gibi. Bilgisayarın içini açınca öyle düşündüm...
Fotoğraf atma ihtimaliniz var mıdır laptobun içinden?

@Jobs
Kapağın altında ıslaklık lekelerine bakar mısınız hocam? Çalışmaması çok normal gibi. Dün gece parçaları sökünce ellerim şekerlendi. Az önce yine denedim sonuç aynı. Lenovo yazısı geliyor sonra ani ekran ışığı iki üç defa gidip geliyor ve boot menüsüne atıyor. SSD'de değil bence sorun ama bilemiyorum.

@albaywolf
Bakayım hocam teşekkürler. Dediğiniz yazılıma da bakacağım.

Dosya Ekleri

• IMG_20220320_084057.jpg
    IMG_20220320_084057.jpg
    350,8 KB · Görüntüleme: 78
  • IMG_20220320_084141.jpg
    IMG_20220320_084141.jpg
    267,3 KB · Görüntüleme: 82
@Jobs
Kapağın altında ıslaklık lekelerine bakar mısınız hocam? Çalışmaması çok normal gibi. Dün gece parçaları sökünce ellerim şekerlendi. Az önce yine denedim sonuç aynı. Lenovo yazısı geliyor sonra ani ekran ışığı iki üç defa gidip geliyor ve boot menüsüne atıyor. SSD'de değil bence sorun ama bilemiyorum.

@albaywolf
Bakayım hocam teşekkürler. Dediğiniz yazılıma da bakacağım.
İzopropil alkol ile şekerlenmiş, oksitlenmiş yerleri soketleri temizleyin işleme başlamadan önce batarya bağlantısını sökmeyi unutmayınız.(Birde SSD'nin ucunu silgi ile temizleyip bakar mısınız birde Boot Menu de SSD gözüküyor mu veya BIOS'ta?)

İzopropil alkol ile şekerlenmiş, oksitlenmiş yerleri soketleri temizleyin işleme başlamadan önce batarya bağlantısını sökmeyi unutmayınız.(Birde SSD'nin ucunu silgi ile temizleyip bakar mısınız birde Boot Menu de SSD gözüküyor mu veya BIOS'ta?)
Sonuç aynı hocam 😔
Ekran iki kere yanıp sönüyor sonra boot menüsüne atıyor. Orada Ubuntu ve SSD gözüküyor. Teşekkür ederim sizlere bilgiler için.

Hocam yanık kokuyor mu? Bataryayı çıkarın alkol ile temizleyin anakartı. Boot menüsüne atıyorsa M2SSD'nizde bir sorun olabilir.
Herhangi bir koku yok. SSD'de sorun yoktur umarım kurtarmam gereken şeyler var 😔
Bilmiyorum hocam o kadar çok şey zarar görmüş olabilir ki... Ben de hiç anlamam bu işlerden.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı