EYT ile ilgili genel bilgi ve açıklama

LuciFeriaNx

Hectopat
Forumda bir hayli bilgi kirliliği mevcut bu konuyla ilgili ve çoğu kişi de yanlış anlamış bu işi sanırım. Şöyle kısaca özetleyelim ve bir takım yanlış anlaşılmaları düzeltelim(Yazdığım bilgiler %100 doğru olmamakla tet detaylar ve ufak pürüzler henüz daha kesinleşmiş değil. Ön izlenimim ile anladığım durumu aşağıda özetledim):

1) Düzenlemeden 08.09.1999 öncesinde sigorta girişi olanlar yararlanabiliyor. Yani bu tarihten sonra girişiniz varsa kapsam dışısınız.

2) SSK emeklileri ile Bağkur emeklileri farklı prim gün ve hizmet yılına tabii olacaklar. SSK ve Bağkur kadın erkek ayrımına göre istenen şartlar aşağıdaki gibi. Bu şartları sağlıyorsanız ve sigorta girişiniz 08.09.1999 öncesi ise yaşına bakılmaksızın herkes emekli olabilecek. Ancak anladığım kadarıyla prim günlerinin sayımına 18 yaşından itibaren başlanacak. Yani 18 yaşından önceki çalışma günleriniz prim hesabında dikkate alınmayacaktır.

SSK Emeklisi Kadınlar: 5000 gün prim ve 20 Hizmet yılı
SSK Emeklisi Erkekler: 5000 gün prim ve 25 Hizmet Yılı

Bağkur Emeklisi Kadınlar: 7200 gün prim ve 20 Hizmet Yılı
Bağkur Emeklisi Erkekler: 9000 gün prim ve 25 Hizmet Yılı

Yani bu hesaplamaya göre 18 yaşını doldurduğu ilk andan itibaren bilfiil çalışan SSK'lı bir kadın şartları sağlaması halinde 38 yaşında emekli olabilecek. Yine 18 yaşını doldurduğu ilk andan itibaren bilfiil çalışan SSK'lı bir erkek şartları sağlaması halinde 43 yaşında emekli olabilecek.

3) Peki prim günüm tam ama hizmet yılım eksik ne yapabilirim? Yapacağını hiçbir şey yok. Hizmet yılınızı dolmasını beklemek zorundasınız ancak prim gününü doldurmuş ancak hizmet yılı eksik olan erkekler askerlik, kadınlar ise doğum borçlanmasıyla eksik olan hizmet yıllarını artırabilir.

Not: Prim günlerinize ve sigorta girişinize e-Devlet üzerinden (çalışma hayatım sekmesi) bakabilirsiniz.

Daha Önemli Not: Şartları sağlıyor ve emekli olmak istiyorsanız 2023 yılına girmeden (bir takım harçler ve giderler artmadan - misal borçlanma yapacaksanız) SGK nezdinde başvurunuzu yapın ki gelecek olan zamlardan etkilenmeyin. EYT sebebiyle yaşanan yoğunluktan dolayı SGK mezkezleri cumartesi(31.12.2022) de hizmet verecek. Pazar gününe ilişkin bilgi yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sadece ilk paragrafı okuyarak yazıyorum !

Bilgi kirliliği olması ve insanların yanlış anladığını söyleyebilmen için senin bilgiyi %100 doğru bilmen gerekmiyor mu ?

Sadece ilk paragrafı okuyarak yazıyorum !

Bilgi kirliliği olması ve insanların yanlış anladığını söyleyebilmen için senin bilgiyi %100 doğru bilmen gerekmiyor mu ?
Demek istediğinizde haklısınız. Düzenlemedeki ana hususlar belli olmakla tüm detaylar ve ufak pürüzler için herhangi bir açıklama yapılmadı. %100 olmadığını belirtmemin sebebi bu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı