80derecekolonya
Kilopat
Sonunda amaçlarına ulaşmışlar. Hiç alakam yok ama EYTilerin internette açtıkları hashtagleri görmekten sıkılmıştım.
99'da ve sonrasında çalışma hayatında birçok değişiklik oldu. Her bir değişiklik yürürlüğe girdikten sonra çalışma hayatına girenleri bağlar. Nitekim çoğu da öyle oldu.Kazanılmış hak değil. Eytliler 99'da emekli olmaya hak kazanmadılar. Eyt beklenen haktır. Yani ileride kazanacağını umuyordu. Dediğiniz 8 eylük 99'da emekli olacakları etkilese mümkün olurdu. Prim ve günü doldurmuştur da değişen yaştan dolayı emekli edilemez olsalardı kazanılmış hak olurdu. Ya da 40-45'inde emekli olmuş insanlara 65'e aldık, 20 sene daha çalışacaksınız denilseydi olurdu. Daha günü ve primlerini doldurmadan emeklilik hakkın zaten yok.
Bu kadar hararetli savunduğuna göre eytli olmadığına ikna oldum.Ben EYT'li değilim. 2000'de çalışmaya başladım. 60 yaşımda emekli olacağım.
8 Eylül 1999 öncesinde çalışmaya başlayanların emeklilik şartları ise girdikleri dönemde ne ise o şekilde kalmalıydı. 23 yıllık bir haksızlık vardı. Sonunda giderildi. Bu onların doğal hakkı ve tabi ki kimseye hiçbir laf düşmez.
Ha gevezelik yapmak da yasak değil tabi ki...
Bu kadar hararetli savunduğuna göre EYT'li olmadığına ikna oldum.
Hakaret de ettiğine göre sadece kendin değil eşin dostun annen baban ve akrabaların da eytli.Demek ki herkes parazit değilmiş...
EYT'li olsam şu konuda yazdıklarıma rağmen gizlemeye neden gerek duyayım ki?Hakaret de ettiğine göre sadece kendin değil eşin dostun annen baban ve akrabaların da eytli.
Ülkeyi dört bir yandan sömürün hadi bir şey diyeni de susturmaya devam.
Böyle laf düşer tabi ki yav!Laf düşmez söylemi iddialı olmuş. AYM'ye giderse iptal edilme olasılığı tabi ki var. Önceki kararlarda kademe durumu sorun olmuş. 1 gün farkla bu kadar ciddi fark oluşması yine sorunlu görülebilir. Bunun dışında aradan geçen 20 küsür yıldan dolayı değişen koşullar ve bu yeni koşulların bugünkü yeni düzenleme ile birlikte haklar yönünden eşitlik açısından doğurabileceği sorunlar var. Düzenleme taslaktaki haline sadık bir şekilde geçerse sgk sistemindeki herkesi kapsamadığı için haklar yönünden eşitlikten dolayı bozulma ihtimali de var.
Özetle son söz AYM'nin. Kimseye laf düşmez ifadesi sorunlu. Sorun AYM'ye gidecek siyasi parti olmaması. 120 vekil toplanması da gerçekçi durmuyor.
Şu da var. AYM'ye gidilmesinden EYT'lilerin de çekinmesine gerek yok. 2 milyon 250 bin kişinden bahsediyoruz. Aileleri ile birlikte baktığımızda siyasi parti kursalar en büyük 4. parti parti oluyorlar. Böyle bir hareketi zaten kimse engelleyemez. AYM yeni düzenlemeyi bozarsa hukuka uygun değil bozacak. EYT hareketi de kalkıp yeni düzenleme hukuka uygun değilmiş o zaman dağılalım diyecek değil. Hukuka uygun olarak tekrar meclise getirecek. Hak kazanımını sadece kendileri için değil herkes için talep ettiklerinde herhangi bir eşitsizlik durumu olmuyor. Herkesi kapsayacak şekilde meclisten geçerse AYM'den geçmeme sorunu da ortadan kalıyor. Temel sorun yeni düzenlemenin aradan geçen 20 küsür yıl yüzünden sisteme yeni katılanları kapsamaması ve bu yüzden haklar yönünden eşitlik ilkesine uymaması. Bu giderildiğinde hem gençlerden destek görür hem de AYM'den dönmez. Yakın tarihin en büyük hak kazanımı bile olabilir. Açıkçası böyle bakınca AYM süreci çok daha hayırlı bile olabilir herkesi kapsayan toplumsal kazanımın önünü açabileceği için.
8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlayanların emeklilik haklarının Meclis kararı ile ihlal edilmesi de sonra başlayanların durumu da AYM konusuydu. Defalarca da başvuru yapıldı. İlk başvuruyu da Fazilet Partisi (Şimdiki Saadet Partisi sayılır) yapmıştı. AYM ise her seferinde reddetti.İradenin hukuka yer bırakmaması nasıl gölge düşürmez yaw bu gölge düşürmezse ne düşürür? Yıllarca yargının yok sayılması eleştirilmedi mi? Eşitlik ilkesine aykırı bir düzenleme ise bu pek ala yanlış bir düzenleme demektir. AYM'ye gidilememesi de gayet bir sorundur.
EYT'nin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik mücadelesinde siyasi anlamda tabii ki bir sorun görmüyorum. Hatta bu kadar büyük bir siyasi hareketin çok daha fazla kazanım elde edebilecekken az ile yetindiğini düşünüyorum. 10 milyonluk bir siyasi güç herkes için de bu hakkın sağlanmasını hedefleyebilirdi şu siyasi ortamda da herkes için erken emeklilik hakkını çok rahat kazanırdı. Gençleri de karşısına değil yanına alırdı. Bu haliyle ise gayet gölgeli, tartışmalı bir şekilde geçiyor.
AYM süreci işlemezse yıllar boyunca gençler bu düzenlemeyi çok büyük bir haksızlık olarak göreceklerdir. Benim hakkım erken yaşta emeklilik gençler ise kendi mücadelesini vermeli demek dışarıdan bakan bir genç için makul görünmeyebilir. Bugün bir hak arayışı yapılacaksa herkes için yapılmalı. Yoksa her türlü ayrımcılık ithamıyla karşılaşılabilir. Buna ayrımcılığa itiraz etmek isteyenlerin başvurabileceği AYM sürecinin de mevcut siyasi ortam yüzünden işletilememesi de eklenince sorunun boyutu inanılmaz büyüyor. İşletilse iptal edilme olasılığı hiç de küçük değil çünkü.
İptal edilmesi de EYT'liler için bir sorun değil çünkü aynı düzenleme kapsamı genişletilerek tekrar gündeme geldiğinde hem EYT'liler hem de gençler hak kazanımı elde etmiş olur. Buna kimsenin itirazı olacağını sanmıyorum. Hatta hareket gençleri de yanına alarak çok daha rahat bir şekilde sağlar bunu.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.