Fairlight Kimdir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.058
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Bilgisayar tarihinin ivme kazanmış kronolojisinin belli bir dönemine baktığımızda, hemen her büyük bilgisayar platformunda, 1987 yılında Commodore 64 platformunda kurulan Fairlight (FLT) ismini görüyoruz. Erken dönem korsan scene zamanlarından beri saygı gören bu isim, zamanla modern ama farklı bir alan olan demo scene'de bir güç merkezine dönüştü.

Scenery 64'te Fairlight'ın kuruluşuyla ilgili şunlar anlatılıyor:"Fairlight İsveç kökenli efsanevi bir demo ve crack grubu olup, West Coast Crackers (WCC) üyeleri No.1 ve Galahad tarafından 1987 yılının Nisan ayında kuruldu. Kurucuları, eski isimlerini değiştirmeye karar verip Strider ve Black Shadow isimlerini aldılar. Kuruluştan kısa bir süre sonra Gollum adında bir diğer İsveçli cracker, onun ardından da Danimarkalı coder ve cracker Woodo (eski Razor Express) ile Belçikalı grafiker The Hobbit gruba dahil oldu. FLT’nin ilk ayları çok sayıda oyunu cracklemekle geçti. İlk elektronik haberleşme sistemleri (BBS) olan The Pleasure Dome’u 1987’nin üçüncü çeyreğine yaklaşırken İsveç’te açtılar. Black Shadow amiga üzerinde daha aktif hale geldi, fakat zaman zaman C64 crackleri ile de ilgilendi."

Fairlight, 8 Şubat 1991’de PC platformunda ilk yayınları olan Image Software Ltd.’nin The Hunt for the Red October’ı piyasaya sürdü. Fairlight PC platformunun kurucusu olan Strider, oldukça rekabet içeren bir platform olan Commodore Amiga’da aktifti. Amerika Birleşik Devletleri dışında kalan ve The Humble Guys ile International Network of Crackers’ın kontrolü altında bulunan PC scene ise onlar için muhtemelen bilinmeyen bölgeydi.

İlk başta PC platformunda pek başarılı olamadı Fairlight. The Humble Guys'dan memnun olmayan bazı üyelerle anlaşarak United Software Associates/Fairlight adı altında bir araya geldiler. Fairlight işin Avrupa merkezi olurken, United Software Associates USA) da Kuzey Amerika merkezi oldu.

Bu birliktelik başarılı olmasına rağmen, 1992 yılının Şubat ayında USA’in iki kilit üyesinin tutuklanması nedeniyle pek de uzun sürmedi. Bu olay, PC scene’de çeşitli dalgalanmalara neden oldu ve bunu işi bırakmalar, kendi isteğiyle dağılan gruplar izledi; ki bunlara USA de dahildi. İlginçtir ki bunun Fairlight’a yararı oldu, USA'den geriye kalan üyeleri toparlayıp kendi bünyelerine kattılar.

Fairlight, 1992 yılında PC floppy formatında zirveye erişti. Grup oldukça sağlam ve rekabetçiydi, bünyesinde de birçok tanınmış isim bulunuyordu. Ne var ki, aynı yılın sonlarına doğru Strider ortadan kayboldu, ardından da tartışmalı bir isim olan Ford Perfect başa geçti.

Ford Perfect, Fairlight’ın baş düşmanı olan International Network of Crackers’ın eski kıdemli yöneticilerinden biriydi. Fairlight’da birtakım sürtüşmelere neden olmuş olacak ki, yönetimi devralmasından sonra pek çok kilit isim beraberlerinde birçok BBS’yi de götürerek grubu terketti. Düzgünce hazırlanmış uluslararası elektronik haberleşme sistemleri, o zamanlar PC scene’de yer alan her büyük grup için kritik önem taşıyordu. BBS’ler grupların ana dağıtım ve haberleşme merkezleri olmalarının yanında, grupların software alımında kullandıklarıana gelir kaynaklarıydı.

Bu olaydan sonra grubun tamamen dağıldığına dair söylentiler çıktı. Fakat bu söylentilerin asılsız olduğu anlaşıldı. Zaten grup, çok başarılı geçirdiği 1992 yılındaki performansını sergilemiyordu.

İlginçtir ki, 1993 yılının büyük kısmında PC platformunda yayın yapan iki ayrı Fairlight görüyoruz. Bunlardan biri dağılan USA üyelerinden oluşuyordu, diğeriyse seçtikeri scene'in yavaş yavaş ölmekte olduğunu farkeden eski Amiga üyelerinin meydana getirdiği Fairlight Europe idi. Bu ikiliden daha iyi durumda olanı, eski Public Enemy’nin bazı üyelerini de bünyesine katan US merkeziydi.

Fairlight’ın PC floppy platformunda çöküşü beklenmedik ama görece hızlı bir şekilde gerçekleşti. 1993’ün sonlarına doğru, Kuzey Amerika biriminin pek çok üyesi ayrılarak Pentagram adında yeni bir grup kurdular. Avrupa birimi ise direnmeye devam etti, fakat coğrafi koşullar nedeniyle oldukça zorlandılar. O dönemde PC oyunlarının çoğu Kuzey Amerika’da üretiliyordu ve grubun bu oyunlara ulaşamaması, yayınlayacak bir şeyin de olmaması anlamına geliyordu.

Fairlight PC, 1994 yılında camiadan çekildiğini açıkladı, fakat Comdodore 64 ve Commodore Amiga demo-scenelerinde görünmeye devam ettiler.

Artists in Revolt

Fairlight’ın 1992 yılında PC art scene için oluşturduğu ayrı bir birim olan Artists in Revolts, bir ANSI tasarım grubuydu. Ne yazık ki elimizde aynı yıl bir tasarım paketi yayınladıklarından başka bir bilgi bulunmuyor.

Konsol Kopyalama

Fairlight Europe belli bir dönem boyunca konsol kopyalayıcıları sattı. Bunlar, Sega Mega Drive/Genesis veya Nintendo SNES gibi konsollara takılan çevrebirimlerdi ve oyun bilgilerini konsoldan bir floppy diske aktarmayı sağlıyorlardı. Fairlight uzun yıllar boyunca bu tür hardwarelerin bayisi olarak tanındı.

Retrogaming Roundtable forumlarından alıntılanan bir yorumda şöyle deniyor:

“Super WildCard DX’imi 1995 yılında satın aldım. Linki Anthrox aracılığıyla buldum, bu da beni Fairlight’a yönlendirdi. Kendileriyle iletişime geçtiğimde, sattıkları son parça olduğunu söylediler. Aslında multi-konsol kopyalayıcılarından birini almak istiyordum, fakat fiyatları benim için çok yüksekti ( Super WildCard DX o zamanlar 200 dolardı, hem SNES’i hem Genesis’i kopyalayabilen multi kopyalayıcılar ise 350 dolar civarındaydı).”

ROMLight

Fairlight, eski Fairlight Amiga lideri JBM sayesinde 1996 yılında tekrar PC scene’e girdi. JBM’in yeni grubu ROMLight özellike CD-RIP’ler üzerinde yoğunlaşmıştı, fakat rekabet içindeki scene’e yeni bir şey katamadılar. ROMLight ile European Dynasty, kendi adında bir grubu da bulunan Zeus ile anlaşarak birkaç ay içinde Paradigm’i kurdu.

Fairlight 10. Yıldönümü CD-ROM’u

Fairlight Europe, grubun kuruluşunun 10. yıldönümü adına 1997 yılında bir CD-ROM yayınladı. Fairlight’ın Commodore 64 ve Amiga'da o yıla kadar yayınladığı herşeyin yer aldığı diskte artık üretilmeyen oyunlar, crackler, art work, müzik ve hatta kendi web sitelerinin kopyalarını da içeren binden fazla dosya yer alıyordu. Fairlight C64 üyelerinden Bacchus bu diski hala satmaktadır (20 euro veya 30 dolar).

Fairlight ISO

Fairlight 1998’in sonlarına doğru tekrardan pirate-scene’e girdi. Zekice bir hamleyle, hayli rekabet içeren CD-RIP scene yerine, ikinci sınıf olan ama geleceği daha parlak görünen ISO scene’i seçtiler. Aslına bakılırsa, ISO formatı üzerinde yoğunlaşan ilk büyük grup Fairlight oldu. Risk aldılar ama aynı zamanda öngörülü davrandıkları da söylenebilir, çünkü o zamanlar ISO scene yavaşlığı ve düzensizliği nedeniyle geride kalmıştı. Yayınların kopyalarını çıkarmak yaygındı ve her ne kadar uygun bulunmasa da daha prestijli RIP yayınlarının cracklerini ‘ödünç almak’ kabul edilebilir bir şeydi.

Bu tercihlerinin karşılığını aldılar. ISO scene kısa zamanda gelişti, PC oyunları da CD-RIP scene’nin zarar görmesine neden olacak şekilde büyüdü. CD-RIP’in katı kurallarına bağlı kalarak çabucak yayın yapmak imkansız hale geldi. Böylece ISO formatı yeni nesil yayınlar için en iyi kaynak halini aldı. Fairlight elindeki avantajı kullanarak çok iyi bir konuma geldi ve takip eden yıllar içinde en büyük ve en bilinen gruplardan biri oldu.

FastLink Operasyonu ve Fairlight’ın Çöküşü

Bütün bunlar 22 ve 23 Nisan 2004’te son buldu. Dünya çapında düzenlenen bir operasyonla, aralarında Fairlight’ın da bulunduğu çeşitli korsan gruplara aynı anda baskın yapıldı. FastLink adı verilen ve Fairlight’ın Birleşik Krallık, Singapur, merkez Avrupa ve Birleşik Devletler’deki pek çok kilit üyesinin yakalanmasına neden olan operasyon, grubun şiddetli bir sarsıntı geçirmesine ve scene’de panik oluşmasına yol açtı. Fairlight, takip eden birkaç hafta içinde korsan birimini belirsiz bir süreyle kapattığını duyurdu.

Konuyla ilgili olarak şu linklere göz atılabilir:



Fairlight Geri Dönüyor

Fairlight sonraki dönemlerde yok denecek kadar az şey yayınladı. Temizlikten birkaç ay sonra Conflict: Vietnam (c) Gathering ile geri döndüler. Fakat bu durum, davaları devam eden tutuklu üyeleri memnun etmedi. Grubun hukuki süreç tamamlanana kadar sessiz kalmasını ve dikkatleri üzerine çekmemesini istiyorlardı.Bir yılı aşkın bir süreden sonra First Encounter Assault Recon (c) Vivendi Universal yayını geldi. Yine kimileri yayın yapmaya başlamak için henüz erken olduğunu söyledi; böylece Fairlight Kasım 2006’da tekrar düzenli yayınlar yapmaya başlayıncaya kadar aradan 2.5 yıl geçti. 5 ay sonra da kuruluşlarının 20. yılını kutladılar.

Gerçek Fairlight – PC and C64 Demoları

Fairlight ismi, hem Commodore 64 hem Windows platformlarında birbirinden farklı art, demo ve müzik grupları olarak görünmeye devam ediyor. Geçtiğimiz on yılda her iki formatta da yarışmalar kazandılar ve çok sayıda prestijli ödül aldılar.

Son olarak, FastLink Operasyonu'ndan bahseden ve Scene of the Crime’den alıntılanan şu yazıya da bir göz atmakta fayda var:

“Demo scene ile ilgili olan pek çok grubun üyeleri, yaptıkları şeyler nedeniyle tutuklandılar. İşin aslı, Fairlight ve Razor1911’in crack birimlerinde yer alan pek çok kilit üyesi hala Amerikan hapishanelerindedir. Fakat demo scenerlardan tutuklananlar olmamıştır.

Fairlight’ın ISO birimi 2004 yılında yürütülen ve FastLink Operasyonu adı verilen federal araştırmadan büyük darbe aldı. Panik öyle bir boyuta ulaşmıştı ki, Fairlight’ın üst düzey üyelerinden Bacchus, Mayıs 2004’te kamuya açık bir NFO dosyası yayınladı (sistem dosyası şeklinde gizlenen düz yazı metni). Şöyle diyordu bu yazıda Bacchus: ‘Hepiniz haberleri takip ediyorsunuz. FastLink Operasyonu, camianin merkezini ve Fairlight’ın ISO birimini derinden sarstı. Fakat unutmayın ki, PC ve C64’teki demo aktivitelerine dokunulmadı, çünkü bunların yasal açıdan hiçbir yanlış tarafı yok.’

Ne yazık ki Birleşik Devletler Hükümeti, faillerin yayınladıkları basın bildirilerini ciddiye almadı. Fairlight üyelerinin kullandıkları kanallar hala izleniyor, warezle ilgilenseler de ilgilenmeseler de. Bu durum, Bacchus’un savaşa çağrı gibi görünen diğer yayınları göz önünde bulunduruluğunda pek de şaşırtıcı değil. Yenilmiş ve kılıcını teslim etmiş bir general edasıyla ‘Scene’nin merkezini vurmayı başaran Fastlink görevlilerine saygılar.’ diyen Bacchus’un, generalden gerillaya doğru kayan üslubunu şu cümlelerde görüyoruz: ‘Savaş sırasında insanlar kurşunlara hedef olur. Ceset torbaları görmeye tahammül edemiyorsanız, kenara çekilin ve işi adam gibi adamların halletmesine izin verin.’ Ardından Churchillvari bir kreşendoyla haykırıyor: ‘Biz saldırırız, uyum sağlarız ve hayatta kalırız. Biz Fairlight’ız ve Fairlight olmaya devam edeceğiz.’ Birleşik Devletler Adalet Bakanlığı’nın Fairlight’ın demo üreten bölümüyle hala ilgilenmelerinin nedeni bu cümlelerde açıkça görülüyor.

Adalet Bakanlığı şüphelere dayanarak hareket etmekten de çekinmedi. Fairlight’ın üst düzey lider ve crackerlarından olan Seth ‘Balisk’ Klienberg, kriminal telif hakkı ihlaline yol açan komplo düzenlemekten dolayı suçlu bulunarak mahkum edildi; ki bu suçun cezası federal hapishanede 10 yıl geçirmektir. Bu gerçekten de üzücü bir durum, özellikle de Fairlight’un demo scenerlarının tamamen farklı insanlardan oluştuğunu düşünürsek. Yani tahmin edebileceğiniz gibi, bir Fairlight demo scene üyesine Fairlight cracker scene’den bahsetmenin, kangreni olan birisine peynir gibi koktuğunu söylemekten pek farkı yok.”


Önemli Olaylar

  • 1987 – Fairlight Commodore 64 ve Commodore Amiga platformlarında kuruldu.
  • 1991 – Fairlight PC kuruldu.
  • 1992 – The Humble Guys’dan memnun olmayan bazı üyeler ayrılarak United Software Associates’i kurdular.
  • 1992 – Fairlight PC, USA ile bir araya gelerek USA/Fairlight’ı oluşturdu.
  • 1993 – Biri Avrupa’da diğer Amerika Birleşik Devletleri’nde olmak üzere iki Fairlight PC ekibi çalışmalarını sürdürdü.
  • 1993 – Eski Public Enemy üyeleri Fairlight’a katıldı.
  • 1993 – Aralarında eski Public Enemy üyelerinin de bulunduğu pek çok kişi Fairlight’tan ayrılarak Pentagram’a katıldı.
  • 1994 – Fairlight PC dağıldı.
  • 1996 – Eski bir Fairlight PC üyesi, Fairlight’ın CD-RIP birimi olan ROMLight’ı kurdu.
  • 1996 – ROMLight, Paradigm’i oluşturmak üzere Zeus ve Dynasty ile bir araya geldi.
  • 1998 – Paradigm, ilk ISO gruplarından biri olan PDMISO’yu kurdu.
  • 1998 – Paradigm’de yer alan eski Fairlight üyeleri, Fairlight’ı ISO grubu olarak yeniden kurdular.
  • 2004 – Dünya çapında yürütülen FastLink Operasyonu’ndan darbe alan Fairlight, korsan birimini kapattı.
  • 2006 – Fairlight, tekrar kısıtlı ama düzenli yayınlar yapmaya başladı.
  • 2007 – Nisan ayında kuruluşunun 20. yıldönümünü kutladı.
  • 2011 – 20 Mart’ta 1000. ISO yayınını piyasaya sürdü.
Yazan: Dua Özbilenler
 
Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı