Fan hızı ayarlamak şart mı?

Mexalon

Decapat
Katılım
19 Nisan 2020
Mesajlar
310
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğretmen
Merhaba arkadaşlar,
Yeni bir sistem topladım ve uzun yıllar uzak kaldım teknoloji alanından. Güncel bilgilere çok hakim değilim. Sorum şu: Her yerde hem ekran kartı hem de kasa fanlarının bir program ile belli değerlere çekildiği ve fan ömrü vs açısından gerekli olduğu yazıyor. Uzman kişi olmadığım ve tecrübe eksikliği olduğu için ben çekiniyorum aslında böyle stok şeyleri kurcalamaya. Sizce ne yapmalı şart mı bu işlem?
Sistem:
MSI B450 Tomahawk Max.
Ryzen R5 2600.
Sapphire Nitro + Radeon RX 5700 XT.
Corsair 2x8 3000 MHz.
High Power 750W 80+ Bronze.
Sharkoon TG5 kasa.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Gıgabyte Gaming OC 5700XT Kullanıyorum. Kasamın önü kapalı olduğu için fan profili yaptım kartıma. Ayrıca gayet sessiz çalışıyor. BF1 DX12 Ultra 200 ölçekte 72/75 arası gidiyor. Kasanızız hava içi sirkülasyonu iyi değilse yapabilirsiniz
 
Peki sıcaklıkları nereden takip edebilirim ve hangi değerlerde ise 'yüksek' olarak nitelendirilebilir?Hangi durum ve değerlerde müdahale gerekir arkadaşlar?
İlginize çok teşekkürler.
 
MSI Afterburner ile takip edebilirsiniz. Yüksek olarak ise ekran kartları için 85 ve üzeri işlemci için 85+.
Ama normalde bunlar hep anakartın kontrolü altında öyle değil mi hocam? Fanları sysfan pinlerine bağladım hep ama hep stabil dönüyorlar ne hızlanıyor ne yavaşlıyor.
 
Ama normalde bunlar hep anakartın kontrolü altında öyle değil mi hocam? Fanları sysfan pinlerine bağladım hep ama hep stabil dönüyorlar ne hızlanıyor ne yavaşlıyor.

Hocam ekran kartı için konuşursak firmalar kendine göre yapıyor. Örnek olarak MSI 65'te fan açabilir ASUS 60'da gibi. Kasa fanı gibi şeyleri biz ayarlayamayız genelde, stabil çalışır ama ekran kartı gibi bileşenlerin fan hızını değiştirebiliriz ki kendi ayarımızı kullanmak daha mantıklı.
 
@tirabzonun_kaymagi senle bu mevzuyu konuşamadık bir türlü. :D
Fun Tuning denen şeyi çalıştırıdım hızı boşta 1100 RPM'e ayarladı. Yük altında artıyor, güzel çalışıyor. BIOS üzerinden elle de ayarlamayı denedim ama otomatik olan daha daha iyi çalışıyor. Yardım için sana teşekkür edemedim. :D Teşekkür ederim.

Kasa sesinden rahatsız değilsen ve sıcaklıklardan mutluysan ayarlaman gereksiz.
Benim kasa at arabası gibi olduğundan ben ayarlama gereği duydum.
 

Geri
Yukarı