Fan hızlarını kontrol için devre oluşturma

BatuhanYALIN

Megapat
Makaleler
1
Daha fazla  
Meslek
Yazılımcı
Merhabalar, kısa ve özetle amacım 120mm kasa fanlarımı rahatca hız ayarı yaparak kontrol edebileceğim bir devre yapmak. Arduino üzerinden gittim ve sonuca da ulaştım aslında fakat videoda net olarak duyacağınız fandan gelen bir cızırtı sesi var ve bu fanla alakalı değil. Devresiz sadece düşük voltaj verince ses gelmiyor. Ek olarak devreli halde fana tam güç verince de ses gelmiyor. Potansiyometreyle az bir şekilde kısma yaptığımda cızırtı başlıyor. Elektriksel parazit olduğunu düşünüyorum ama çözemiyorum günlerdir. Netteki bir sürü konuya baktım çoğunu denedim bir çözüme ulaşamadım baya da transistör yaktım bu esnada. Üniversite öğrencisiyim ve projemin son aşamasında takıldım. Yardımcı olursanız sevinirim. Sesi duymak için: Streamable - free video publishing

Dosya Ekleri

• Screenshot_20190204-184416.png
    Screenshot_20190204-184416.png
    60,7 KB · Görüntüleme: 141
Hocam 100K pot al keyfine bak. Eğer Fan 12V ise ve sen 9V veriyorsan, cızırtı bundanda kaynaklanıyo olabilir. Bir de PWM teknolojisine bak.
Not: 9Volt pil ile 2 saatten fazla çalıştırma fanı. Piller patlıyor.
12V pil al direkt.

Son düzenleme:
Potansiyometre tek başına bağlandığında devrede voltaj düşürmeye gidildiğinde koku yapıp yanacak hale geliyor. Fan 12v ve 12v adaptörle güç veriyorum. Hatta transistörlerin belli bir miktar voltaj emdiklerini bildiğimden 14 15 v falan da verdim fakat nafile ses aynı şekilde devam etti. Arduino kart üzerinde PWM sinyal ile transistörü anahtarlama yapıyorum zaten. Yani kontrollü şekilde kesiliyor güç. Elektriksel parazit olarak düşünüp devreyi breadboarddan aldım kablolarla lehimledim yine devam ediyor. Nedenini bilen yok sanırım

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı