Fan yönleri doğru mu?

• Konuyu başlatan Aora
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 9
  • Görüntüleme 79

Aora

Kilopat
Daha fazla  
Arkadaşlar fan yönleri dogru mu kafam karıştı.
3’lü fan kasanin üst kısmına geliyor.

IMG_185F33A4-9BB7-4683-887F-6A0136715C7B.jpeg

Son düzenleyen: Moderatör:
İçeriye hava alan 1 fan ve dışarıya hava atan 5 fan var. Bu yanlış bir konfigürasyon. Aşağıdaki 3 konfigürasyondan birini tercih edebilirsiniz. Tabii ki fanlarınız reverse değilse. Ayrıca soğutucu bloğa da bir fan takmanızı tavsiye ederim.
  1. Üstteki fanlar olduğu gibi kalsın, egzoz kısmındaki fan ters dönmeli, yani egzoz görevi görmeli. Yan taraftaki fanlar da ters dönmeli ve içeri hava almalı.
  2. Hava akışının 3 fan ile gerçekleşmesini istiyorsanız, üstteki fanları içeri üfleyecek şekilde ters çevirin, egzoz kısmındaki fanı da ters çevirin. Yandaki fanlar kalsın, halihazırda dışarıya üflüyorlar.
  3. Diğer bir konfigürasyonda da egzoz fanı sabit kalıp yandaki fanları ters çevirebilirsiniz. Üstteki fanlar ise sabit kalsın. Bu yöntemde egzoz ve yandaki fanlar içeri hava alırken üstteki fanlar da sıcak havayı tahliye eder.
Toz filtresi olmayan noktalardan içeriye hava alındığında daha hızlı tozlanma olacağını da hatırlatayım.

İçeriye hava alan 1 fan ve dışarıya hava atan 5 fan var. Bu yanlış bir konfigürasyon. Aşağıdaki 3 konfigürasyondan birini tercih edebilirsiniz. Tabii ki fanlarınız reverse değilse. Ayrıca soğutucu bloğa da bir fan takmanızı tavsiye ederim.
  1. Üstteki fanlar olduğu gibi kalsın, egzoz kısmındaki fan ters dönmeli, yani egzoz görevi görmeli. Yan taraftaki fanlar da ters dönmeli ve içeri hava almalı.
  2. Hava akışının 3 fan ile gerçekleşmesini istiyorsanız, üstteki fanları içeri üfleyecek şekilde ters çevirin, egzoz kısmındaki fanı da ters çevirin. Yandaki fanlar kalsın, halihazırda dışarıya üflüyorlar.
  3. Diğer bir konfigürasyonda da egzoz fanı sabit kalıp yandaki fanları ters çevirebilirsiniz. Üstteki fanlar ise sabit kalsın. Bu yöntemde egzoz ve yandaki fanlar içeri hava alırken üstteki fanlar da sıcak havayı tahliye eder.
Toz filtresi olmayan noktalardan içeriye hava alındığında daha hızlı tozlanma olacağını da hatırlatayım.
Hocam çok teşekkür ederim cevap için 2’li fan yandan havayi alsin diğerleri dışarı atsin istiyorum. O zaman egzoz fanini ve 2’li fanlari tam tersi yönde montajlamam gerekiyor anladigim kadarıyla.

Üsttekiler ve soldaki tek olan sıcak havayı dışarı atacak sağdaki 2 tane olan da içeriye soğuk hava alacak. Eğer alta da takmak istersen alta takacakların da içeriye hava alacak. Fanların reverse mü değil mi bilmediğimden dediğim şekilde ayarlarsın.

Hocam çok teşekkür ederim cevap için 2’li fan yandan havayi alsin diğerleri dışarı atsin istiyorum. O zaman egzoz fanini ve 2’li fanlari tam tersi yönde montajlamam gerekiyor anladigim kadarıyla.
Soğutucu blogun 2 fani var onları henüz takmadim

Hocam genel olarak ben de özet geçmek isterim. Akvaryum/fanus diye tabir edilen kasalarda ön/yan ve alttaki fanlar kasa içine hava üfleyecek şekilde, üst ve arka fanlar da kasadan dışarıya hava üfleyecek şekilde konumlandırılmalı. Burada dikkat edilmesi gereken unsur kasaya giren hava miktarının atılan hava miktarından biraz daha fazla olması. Bunun sebebi de pozitif basınç oluşturmak ve kasanın diğer boşluklardan toz çekmesini engellemek. Çünkü dışarıya atılan hava miktarı eğer kasaya girenden daha fazla olursa bu sefer kasa elektrik süpürgesi gibi ihtiyacı olan havayı kasanın boşluklarından içeri vakumlamaya başlar.

Hocam genel olarak ben de özet geçmek isterim. Akvaryum/fanus diye tabir edilen kasalarda ön/yan ve alttaki fanlar kasa içine hava üfleyecek şekilde, üst ve arka fanlar da kasadan dışarıya hava üfleyecek şekilde konumlandırılmalı. Burada dikkat edilmesi gereken unsur kasaya giren hava miktarının atılan hava miktarından biraz daha fazla olması. Bunun sebebi de pozitif basınç oluşturmak ve kasanın diğer boşluklardan toz çekmesini engellemek. Çünkü dışarıya atılan hava miktarı eğer kasaya girenden daha fazla olursa bu sefer kasa elektrik süpürgesi gibi ihtiyacı olan havayı kasanın boşluklarından içeri vakumlamaya başlar.
Kasada üst yan ve arkada fanlar mevcut

Onlar da sola doğru üfleyecek sıcak hava soldan tahliye edilecek çok basit aslında.
Evet ama üst ve yan 2 fan kasada böyle takılı geldi diye hatırlıyorum o yüzden kafam karıştı

Kasanızın altına da fan takılıyor sanırsam. Siz zaten kule tipi kullandığınızdan arka egzoz bile sizin için tek başına yeterli. Üstteki egzoz fanlarını kasanızın altına intake fan olarka takabilirsiniz. Bu sayede ekran kartınız da taze havayla beslenmiş olur. Sıcak hava da kasanın üstünde fan olmasa da genel olarak kasanıza giren havanın basıncı sıcak havayı üstten kolaylıkla tahliye edecektir. Bende bu şekilde yapardım şahsen. Ekran kartları ciddi şekilde ısınıyorlar ve kasanızda 2 intake, 4 egzoz fan çok saçma olacaktır, etkisi az olacaktır.

Son düzenleme:
Kasada üst yan ve arkada fanlar mevcut.

Evet ama üst ve yan 2 fan kasada böyle takılı geldi diye hatırlıyorum o yüzden kafam karıştı.

Fazla düşünmene gerek yok dediğim gibi yapman yeterli. O yüzden diyorum ya sana kasada takılı gelen yandakiler reverse olabilir yani öne doğru üflüyor olabilir. Ondan dolayı sana üfledikleri yöne bakarak yönlendir diyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı