Fanları elle durdurmak zarar verir mi?

Hala beslemesi devam ediyor ise motor ısınacaktır, motor ısınmasa bile motoru süren ESC ısınacaktır. Bu ısınma bir yerden sonra zarar verir. Ama beslemesi yok iken durdurulması parmak ile durduruyor ise kendine sert bir cisim ile durduruyor ise yapraklara zarar verebilir. Şahsen benim parmağımda bıçak kesiği gibi bir kesik bırakmıştı. Ve bir keresinde masada çalışan fan devrilip yaprakları kopup sağa sola uçmuştu.
 
E tabii içindeki motor zorlanacak. Ama durdurdun bıraktın anlık çok devasa bir zarar vermez. Ama durdurdun bir de oraya kalem sokup sabitledin (manyaksın diyelim) bu sefer zorlanma seviyesi artacak ve zarar görmesi muhtemel.
 
E tabii içindeki motor zorlanacak. Ama durdurdun bıraktın anlık çok devasa bir zarar vermez. Ama durdurdun bir de oraya kalem sokup sabitledin (manyaksın diyelim) bu sefer zorlanma seviyesi artacak ve zarar görmesi muhtemel.
Ben direk normal oyuncu bilgisayarında merak edip denedim, işlemci ekran kartı fanlarını parmağımla 100 ve 50 hızla çalışan fanı durdurdum 2-3 saniye sonra bıraktım bunun herhangi bir zararı olmuşmudur?
 
Çoğu YouTuber'ın yaptığı ama benim yapmaya korktuğum bir hareket bu. Teknik açıdan motor kendini dönmeye zorlayacağı için fan zarar görür mü elle durdurulduğunda?
Aman PSU fanına dikkat edin diğer fanlara göre daha güçlüdür. Ciddi yaralanmaya yol açabilir.
 
Ben direk normal oyuncu bilgisayarında merak edip denedim, işlemci ekran kartı fanlarını parmağımla 100 ve 50 hızla çalışan fanı durdurdum 2-3 saniye sonra bıraktım bunun herhangi bir zararı olmuş mudur?
Biraz ısınma olmuştur ama zarar vereceğini düşünmüyorum. Yine de alışkanlık haline getirmeyin. 😊
 
Genel olarak bir ısınmamı yoksa anlık mı?

Genel olarak devam edecek bir ısınmamı oluşturur yani daha doğru oldu bu.
Hocam fanın ortasındaki bobinler elektrik enerjisini hareket enerjisine çevirmeye yarar. Siz fanı durdurdugunuz zaman o enerji harekete dönüşemez ve tuttuğunuz süre boyunca ısıya dönüşür. Yani fanın ortası anlık olarak biraz ısınır. Birde çok uzun süre tutarsanız bobinin olduğu yatak genleşme yapar.
 
Her elektrik motorunda olduğu gibi, dönmesi engellendiğinde normalden daha fazla akım çeker. O andan itibaren verimsiz bir ısıtıcı halini almış olur. Bazı fanlar bir süre sonra yanar. Tabi bu fan motorunun büyüklüğü ve tasarımı ile alakalı. Kasa fanlarında bu tarz durdurmanın genelde sorun çıkarmadığını görüyoruz. En azından birkaç saniye dayanıyor. Hatta benim fanlardan ikisi belli aralıklarla kendi kendine zorlanmaya ve nihayetinde tamamen kilitlenmeye başladı. Bu şekilde uzunca idare ettim. Göbek etiketini kesip rotoru yağlayınca eskisi gibi kullanmaya devam ettim. Yani kuvvetle muhtemel kasa fanının durdurulması sorun çıkarmaz. Ancak daha büyük ve kuvvetli fanlar asla kilitlenmemeli. Motor sargısı yanar çöpe gider.
 

Geri
Yukarı