Far Cry 6 kırılır mı?

Ben cevap yazdım zaten herkesin kendi görüşü bilemeyiz ama net olan şudur bu konuda KORSAN SUÇTUR.
Ya dostum iyi misin sen. Dünyada ne kadar crack oyun oynayan kişi var senin haberin var mı? Bak bakayım hiçbirine bir şey olmuş mu? Devletin işi gücü yok senin bilgisayarına indirdiğin crack oyun ile mi ilgilenecekler. CD Project Red bilerek korumasız çıkarttı zaten. Adamların kendisi öyle istedi. Tabii ki orijinal almamız lazım ama yok suçtur falan çok abartmışsın.

Onların drm koymama sebebi, nasıl olsa ne kadar iyi koruma koyarlarsa koysunlar elbet kırılacak. Bunun için oyuncuyu uğraştırma gerek yok diye düşünmeleri. Yani öyle sizin gibiler bedava oynasın diye yapmıyorlar bunu. O kadar uğraşsın insanlar, emek harcasınlar sonra sen gel bedava oyna. Oldu. Var mı başka bir isteğin?
Bu arada CDPR'in DRM koymamadaki motivasyonundan bahsedeyim ki bence oldukça doğru bir görüş. DRM, oyuna tamamen sahip olmanızı engeller. Her ne kadar her zaman olan bir durum olmasa da oyuna erişiminiz engellenebilir, sizi internete bağlı tutmak zorunda bırakabilir veya sahip olduğunuz ürünü istediğiniz gibi kullanmanızı engelleyen farklı durumlar yaşanabilir. CDPR bunların tüketici hakkı ihlali olduğunu düşündüğü için DRM sistemlerine karşı.
Ya dostum iyi misin sen. Dünyada ne kadar crack oyun oynayan kişi var senin haberin var mı? Bak bakayım hiçbirine bir şey olmuş mu? Devletin işi gücü yok senin bilgisayarına indirdiğin crack oyun ile mi ilgilenecekler. CD Project Red bilerek korumasız çıkarttı zaten. Adamların kendisi öyle istedi. Tabii ki orijinal almamız lazım ama yok suçtur falan çok abartmışsın.
Piracy veya Türkçe olarak "korsancılık" ülkeden ülkeye değişmekle birlikte Türkiye de dahil çoğu ülkede bir suçtur. 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu her ne kadar video oyunlarını "henüz" kapsamasa da korsan kullanımın illegal ve suç olduğunu açık şekilde beyan eder. Bunun dışında video oyunlarını korsan kullanmak zaten otomatik olarak telif hakkını ihlal ettiği gerekçesi ile suça dahil edilir. Türkiye'de korsancılığın önüne geçmek için atılan göstermelik bazı adımlar ve yaptırımlar oldu, yine de bildiğim kadarıyla bundan dolayı yaptırıma maruz bırakılan pek kimse olmadı.

Diyebilirsin ki ben indiriyorum yüklemiyorum, dolayısı ile suçun kapsamına girmiyorum. Yanılmış olursun, Torrent'ten bir dosya indirirken yalnızca indirme değil aynı zamanda yükleme de yaparsınız. Yani direkt olarak bu suçun kapsamına girmiş sayılırsınız. Muhtemelen sorun yaşamazsınız ama birisi size kafayı takıp süründürmek isterse bu alandan rahatlıkla saldırabilir.

Son düzenleme:
Mantıksız bir çıkarım. "İhtiyaç" olmayan, eğlence sektörünün bir parçası olan ve daha ucuz alternatifleri bulunan pahalı oyunları oynamak zorunda değilsiniz. Tüketim kültürü ve kapitalizmin özendirdiği doğru ancak büyük titlelara verecek paran yoksa ya bir şekilde para kazanman gerek ya da almaman gerek. Dediğin gibi üreticinin bir suçu yok. Oyunu satın alması gereken oyuncunun da tek suçu oyunları rahatlıkla karşılayabilecek bütçeye sahip olmaması. Üzgünüm, ben de farkındayım, fiyatların alınamayacak derecede saçma pahalı olduğunu ben de görüyorum. Yine 300 lira verilebilecek bir meblağ, konsollarda durum daha kötü. Ancak bu illegal yollara başvurmayı meşru kılmıyor. Dediğim gibi başvuracaksanız da bunu özendirmeyin, sağda solda kendinizi justify etmeye çalışmayın. Romantik sebepler dışında haklı olduğunuz bir sebep uyduramazsınız.
Biraz abarttığımın farkındayım. Oyunu satın alması gereken oyuncunun, oyunu rahatlıkla karşılayabilecek bütçeye sahip olmaması suç olamaz yine de. Torrent oyun için emek hırsızlığı diyorsunuz benim anladığıma göre.

Biraz abarttığımın farkındayım. Oyunu satın alması gereken oyuncunun, oyunu rahatlıkla karşılayabilecek bütçeye sahip olmaması suç olamaz yine de. Torrent oyun için emek hırsızlığı diyorsunuz benim anladığıma göre.
Hem etik dışı bir hareket hem de üstteki mesajda anlattığım gibi yasal olarak da suç sayılabilecek bir durum.

Eğer paran yoksa o oyunu oynamamalısın. Oynamak istiyorsan ya indirime girmesini bekle ya da para kazan. Paramız yetmiyor diye sahip olmadığımız şeyleri üreticinin izni olmadan elde edemeyiz. Şöyle düşün lütfen;

Dijital çizim yapıyorsun diyelim. Çizdiğin resimleri Patreon hesabından, sana aylık abone olan kullanıcılarla paylaşıyorsun. Resim çizmek başlı başına çok emek isteyen bir iş, bazen bir resim başına 10 saat veya daha fazla harcıyorsun. Sonra adamın birisi çıkıyor, senin para kazanmak için çizdiğin resimleri online ortamda ücretsiz şekilde dağıtıyor. Senin resimlerini merak eden ama para vermek istemeyen kullanıcılar da bu resimlere ulaştıkları için sana abone olmaktan tamamen vazgeçiyorlar. Bu durumda ne hissedersin? Sence bu doğru bir şey mi? Büyük şirketler basit bir Patreon sahibi gibi iki abone kaybettikleri için ekonomik olarak çökmezler fakat çalışanlar bundan yara alırlar. Geliştiriciler özellikle Amerika'da ücretsiz ek mesailer ile köle gibi haftada 80 saati bulacak derecede çalıştırılıyorlar, çıkardıkları oyundan belirli satış başarılarının üstüne bonus kazanıyorlar. Sen bireysel olarak geliştiriciye zarar vermediğini zannederken seninle birlikte bir milyon kişi daha böyle düşünüyor ve belki de yıllarını o oyuna gömen underpaid geliştirici yüklü bir bonusu kaçırıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı