Farklı RAM Zamanları ve JEDEC

MarcoV

Hectopat
Adsız.png

Merhaba,

Öncelikle belirtmemde yarar var; donanım konusunda kendimce yeterli bilgim bulunmakta ama 4'DIMM'li RAM kullanımına ilk kez geçtiğim için sorma gereği duyuyorum.
Paylaştığım fotoğrafta RAM'lerimin zaman değerlerinin uyuşmadığı ya da birbirinden farklı olduğu görülüyor. Her yonga aynı olacak diye bir kaide yok tabii ki ama aynı koda sahip ve aynı zaman değerlerine sahip olduğunu düşündüğüm RAM'lerim neden farklı zamanlamalara sahip onu bir türlü çözemiyorum. Fark ettiyseniz MHz olarak birbirlerinden farklı hızlarda çalıştığı da görülüyor. Voltaj değerleri de birbirinden farklı. BIOS'tan baktığımda zaten XMP açık ve 3200 MHz olarak seçili görünüyor.

*Bu değerlerin (veya zamanlamaların) normal şartlarda hepsinin aynı olması gerekmiyor mu ya da düzeltmek için ne yapmam gerek?
*Her biri aynı mhz'de çalışması gerekmez mi? Yoksa bu şekilde çalışması doğal mı?
*JEDEC ve XMP mevzusunu az çok biliyorum ama 3 tane JEDEC, 1 tane XMP DIMM görmemin mantığı nedir? Zaten JEDEC, DDR3 ve 3000 mhz altındaki frekanslarla ile geride kalmadı mı?

Yanlış bildiğim ya da hiç bilmediğim şeyler varsa öğrenmeye hazırım ama kafamı kurcalayan şeyleri az çok yazmaya çalıştım. Umarım destek olacak birileri okur ve düzeltmem gereken şeyleri düzeltebilirim.

Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Paylaştığım fotoğrafta RAM'lerimin zaman değerlerinin uyuşmadığı ya da birbirinden farklı olduğu görülüyor.
Hayır öyle gözükmüyor.
Fark ettiyseniz MHz olarak birbirlerinden farklı hızlarda çalıştığı da görülüyor.
Hayır.
Voltaj değerleri de birbirinden farklı.
Ve bu da hayır.

O görselde bunların hiçbirisi gözükmüyor. Zaten farklı değerlerde çalışsalar duramazsın hocam 🙂 Sen sadece 1.slottaki belekteki profillere bakıyorsun.

Görünen bilgiler sadece bu bellek için tanımlanmış farklı farklı profiller. Belleğin bu profillerden birinde çalışırken sahip olacağı değerleri gösteriyor. Değerlerin farklı görünmesinin nedeni bu. Ekran sadece bir tane belleğe ait. Diğer belleklerin değerlerini kontrol etmek için diğer slotlara bakın.

Hocam JEDEC sekmesi bize çalışma evreleri hakkında bilgi verir. Ben sizin RAM'in 8 GB 3200 MHz CL 16 olduğunu görüyorum. Sıkıntı yok. Memory sekmesinden anlık çalışma hızını görebilirsiniz.

O zaman doğru mu anlamışım bilmiyorum ama, her Slot'un değerleri üst soldaki slot seçimi ile görüntülenecek ve eğer hepsinde aynı değerler varsa bu da RAM'lerin aynı değerlerde çalıştığını (3200 MHz ya da aynı zamanlamalarda) gösteriyor olacak...

Ben ise Timings Tab'le bölümündeki 4 sütunun bendeki 4 Slot'un sırasıyla çalışma değerlerini yansıttığını düşünmeye başlamıştım. Yanıldığımı fark ettirdiğiniz için teşekkürler!

Diğer husus ise; seçili slottaki RAM'in JEDEC profillerindeki çalışma evreleri ve XMP profilindeki çalışma evresini gösteriyor olması. Bendeki hata, JEDEC ve XMP sütunlarını bir arada görünce neden 3 DIMM JEDEC, 1 DIMM XMP olarak çalışıyor diye düşünmek oldu.

Desteğiniz için çok teşekkürler arkadaşlar.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı