Çözüldü Fazla format atmak SSD'ye zarar verir mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

lostchanceee

Picopat
Daha fazla  
Arkadaşlar bir PC'ye çokça kez fazla format atmak ( Windows 11, Linux vb. işletim sistemleri ) SSD/HDD zarar verir mi?

Çözüm
HDD için mekanik aşınma, SSD için toplam yazma ömrü kısaltır ama bunlar çok minimaldir. (Kurulum için bahsediyorum.)

Öyle hızlı biten bir durum olsa benim SSD'yi çoktan mezara kaldırmam gerekirdi.
HDD için mekanik aşınma, SSD için toplam yazma ömrü kısaltır ama bunlar çok minimaldir. (Kurulum için bahsediyorum.)

Çözüm
İşletim sistemine göre değişir ama örneğin temiz bir Windows 11 kurulumu için yaklaşık 25-30 GB veri yazmış olursunuz. Uzun vadede yazma ömrünü etkilese de 25-30 GB artık minimal miktarlar diyebiliriz, ortalama bir oyun silip tekrar indirmek bile çoğu zaman bundan daha çok veri yazıyor. Yani kafaya takılacak bir durum yok.

Yani anladığım kadarı ile içinde sadece Windows olan hiçbir manuel indirilmemiş programlar ile yaklaşık 60 GB. Sadece 60 GB dolu olan SSD'YE120 GB bir oyun indirmek, bir format atmakla aynı değerde.
Format dediğimiz şey de aslında program kurmaktır, kurduğunuz şey işletim sistemidir.

3 yıl boyunca yeri gelince günlük, haftalık, aylık format attığım SSD bile hâlâ %90 sağlığın altına inememişti. Bu konuda katılıyorum :D

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı