Debian vs Kubuntu vs Fedora

O nedir? Belki AUR'da vardir.

Şöyle diyeyim sana, Arch genel olarak kullanıcılar için daha iyi.
SMB kablosuz dosya paylaşım ağıdır. Harici HDD'lerim modeme bağlı. İçinde film/dizi arşivlerim ve çeşitli notlarla yedekleme dosyalarım var. Hem telefon hem de PC'den HDD'ye girip dosya transferi yapabiliyorum.
Kur bir kere openSUSE Tumbleweed bi tadını al sonra bırakamazsın bence.
Yedekler otomatik.
Sistem güncellemeleri test edilip geliyor.
Varsayılanlar harika.
Gerçek icraat var.
Secure Boot ne kurarsan kur çalışıyor. En kötü mokutil ile kendi imzanı ekliyorsun.
Plasma en iyi bu dağıtımda çalışıyor kendi deneyimlerime göre.
Kurulumda incik cıncık kişiselleştirebilrsin.
Hocam sistemi kurdum ama çok fazla bloat var. Debian'da minimal kurulum yaptığımda neredeyse bomboş geliyordu sistem. openSUSE'de ofis yazılımları, posta kutusu, oyunlar bir sürü gereksiz yazılım var. Bana hiç normal gelmedi.

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü_20260102_193941.png
    Ekran Görüntüsü_20260102_193941.png
    230,3 KB · Görüntüleme: 5
  • Ekran Görüntüsü_20260102_193958.png
    Ekran Görüntüsü_20260102_193958.png
    256,4 KB · Görüntüleme: 4
  • Ekran Görüntüsü_20260102_194014.png
    Ekran Görüntüsü_20260102_194014.png
    271,4 KB · Görüntüleme: 5
  • Ekran Görüntüsü_20260102_194027.png
    Ekran Görüntüsü_20260102_194027.png
    200,6 KB · Görüntüleme: 5
SMB kablosuz dosya paylaşım ağıdır. Harici HDD'lerim modeme bağlı. İçinde film/dizi arşivlerim ve çeşitli notlarla yedekleme dosyalarım var. Hem telefon hem de PC'den HDD'ye girip dosya transferi yapabiliyorum.

Hocam sistemi kurdum ama çok fazla bloat var. Debian'da minimal kurulum yaptığımda neredeyse bomboş geliyordu sistem. openSUSE'de ofis yazılımları, posta kutusu, oyunlar bir sürü gereksiz yazılım var. Bana hiç normal gelmedi.
Kurulumda seçebiliyor olmanız lazım software seçeneklerine baktınız mı kurulumda?

Kurulumda seçebiliyor olmanız lazım software seçeneklerine baktınız mı kurulumda?
Çok detaylı bakmamıştım. Şimdi masaüstünde sanal makineden deniyorum ve gereksiz yazılımları kaldırdım. Tekrar bakacağım. Olmadı laptopa öyle kurarım. Kurulum olarak alışılagelmiş menü yapısında değil. Mesela Ubuntu ve EndeavourOS gibi alışıgelmiş bir kurulum menüsü yok. Grafik arayüzü biraz daha farklı.

Kurukum yaparken kurulacak tüm pattern ve tüm paketleri ayarlayabiliyorsun.
Özet ekranında "Yazılımlar" içine girip sadece "Plasma base" olanı seç.

Ayrıca xterm, icewm, vlc, feh ve firefox'un kurulumlarını iptal edip, discover6, spectacle, google-noto-fonts ve opi paketlerini seçmeni önerebilirim.
opi önerdim çünkü kurulumdan sonra direk opi codecs yazıp codekleri kolayca kurabilirsin.

Ayrıca bu paketleri asla kurulmamaları için kilitleyebilirsin.

Tabii bazı paketleri seçmek için internet bağlantısı gerekecektir (opi ve google-noto-fonts). Wifi kullanıyorsan kurulum açıkdıldığındaki ilk adımlarda wifi aygıtına edit diyerek ağına bağlanabilirsin.
Kablo kullanıyorsan bağlaman yeterli.

Ubuntu ve EndeavourOS gibi alışıgelmiş bir kurulum menüsü yok. Grafik arayüzü biraz daha farklı.
YaST diğerlerinin aksine kurulumda çok fazla opsiyon sunuyor.
O özet ekranındaki gördüğün her başlığa tıklayıp özelleştirebilirsin.

Son düzenleme:
Kurukum yaparken kurulacak tüm pattern ve tüm paketleri ayarlayabiliyorsun.
Özet ekranında "Yazılımlar" içine girip sadece "Plasma base" olanı seç.

Ayrıca xterm, icewm, vlc, feh ve firefox'un kurulumlarını iptal edip, discover6, spectacle, google-noto-fonts ve opi paketlerini seçmeni önerebilirim.
opi önerdim çünkü kurulumdan sonra direk opi codecs yazıp codekleri kolayca kurabilirsin.

Ayrıca bu paketleri asla kurulmamaları için kilitleyebilirsin.

Tabii bazı paketleri seçmek için internet bağlantısı gerekecektir (opi ve google-noto-fonts). Wifi kullanıyorsan kurulum açıkdıldığındaki ilk adımlarda wifi aygıtına edit diyerek ağına bağlanabilirsin.
Kablo kullanıyorsan bağlaman yeterli.

YaST diğerlerinin aksine kurulumda çok fazla opsiyon sunuyor.
O özet ekranındaki gördüğün her başlığa tıklayıp özelleştirebilirsin.
Kurdum hocam. Minimal kurulum yaptım ama SMB bunda da sorunlu. Daha doğrusu kurulumu çok uğraştırıcı ve zor. Ubuntu'daki gibi kolay kurulmuyor. 🙁

sftp deneyebilirsin belki.
Direk filezilla ile ve ssh sunucusu başlatarak yaparsın aktarımları.
Belki filezilla'ya gerek bile kalmayabilir Plasma'da dolpin ile.

SMB kullanmadığım için birşey diyemiyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı