Felsefe Kitap Tavsiyesi

Nannen

Centipat
Katılım
15 Temmuz 2022
Mesajlar
57
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Felsefi kitaplara merak saldım şu ana kadar şu iki kitabı okudum.

- Kendisinin Efendisi Olmayan hiç Kimse Özgür Değildir
- Cehennem Acı Çektiğimiz Yer Değil Acı Çektiğimizi Kimsenin Bilmediği Yerdir

Öneriye ihtiyacım var bu iki kitapta roman tadındaydı benim aradağım da ha çok kısa ve özlü sözlerle anlatılan felsefe kitapları Sokrates gibi kişilerden alıntılarla dolu bir kitap gibi arıyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sisifos söyleni öneririm Albert Camus'nün eseri özlü sözler yoktur çok fazla ama seveceğin tarzda ağır bir dil kullanılmış roman tarzında değil hani ya da böyle buyurdu zerdüşt'te bayağı özlü söz içeriyor tabii anlayana.
 
Eğer felsefe tarihindeki gelişimi öğrenmek ve 20. yüzyıla kadar gelen felsefenin kaynaklarını öğrenmek istersen Ahmet Arslan'ın İlkçağ Felsefe Tarihi isimli beş ciltlik eserini okumanı şiddetle tavsiye ediyorum.

Pre-sokritler'den başlayan kitabın sonunda Hristiyan felsefesine kadar geleceksin. Bundan sonrasında da İslam felsefesinde kitaplar seçerek kronolojik olarak felsefe okumuş olursun. En azından benim seçtiğim ve pişman olmadığım yol bu oldu. Çünkü benim için felsefenin gelişimi, hukuk felsefesi ve şimdiki lisans üstü eğitimimde gerekliydi. İlkçağ Felsefe Tarihi'nde hiç sevmediğin tarih aralıkları veya felsefi ekolleri atlayadabilirsin, sana kalmış.

Fakat ben, bu kadar detaylı bir okuma yapmak istemiyorum, felsefeye meraklı olsam da bu sadece bir ilgi diyorsan da bazı önerilerde elbette bulunabilirim. Bence her insan en azından Sokrates'in Savunması'nı ve Jean-Jacques Rousseau'nun Toplum Sözleşmesi'ni okumalı.
 
Hocam felsefeyi ve bütün filozofları ve dinler felsefesini kolayca anlayıp defalarca okuyacağınız bir kitap yazayım. Ben bu kitapla felsefeye başladım. Adı Sofinin dünyası. Bu kitapta kolayca yunan filozofları ve modern filozoflarının bütün düşüncelerini öğreneceksiniz üstelik hiç sıkılmadan.

Sofinin dünyasını defalarca okuyacaksınız emin olun.
Size sofinin dünyasını okuduktan sonra okumanız gereken bir başka kitap ismi veriyorum.
İsmi Manüpulasyon sanatı. Bu kitabı da defalarca okuyup gerçek hayatta pratiğe geçireceksiniz buna da emin olun.

Yukarıda verdiğim iki kitabı anladıktan sonra kişisel gelişiminiz başlayacak. Gerçek kendinizi araştıracaksınız.
 
Felsefe tarihi kitabı okumak boş iş. Çoğu şeyi yüzeysel ve bir kalıp şeklinde anlatılıyor ve bu benim hiç hoşuma gitmiyor. Felsefe tarihi kitapları okulda kafede falan şu şunu demiş bu bunu demiş diyerek hava atılmak için okunur.

Eğer gerçekten adam akıllı öğrenmek istiyorum diyorsan direkt filozofların kitaplarını okuyup anlaman daha iyi olur. Gerekirse dilini öğren ve o kitabı okuyup anla. İşte o zaman ben felsefe yapmaya başladım diyebilirsin. Diğer kitaplar endüstrileşmiş basmakalıp cümleler kullanarak pazarlama amacı güden kitaplardır.

Ha bi de felsefenin kısası da özü de yok. Sen bu işi niçin yapmak istiyorsun? Eğer öğrenmekten korkuyorsan bu işe hiç girişme ama kültür olsun az biraz havam olsun diye felsefe tarihi kitapları okunabilir.

Sana kitap önerisi yapamayacağım ama en azından neden okumak istediğini biraz düşünmen gerektiğini hissettim. O yüzden biraz düşün ve ona göre bir kitap tercihi yap.
 
@Ted Kaczynski haklısınız, misal konu sahibi arkadaşın bahsettiği;

Cehennem Acı Çektiğimiz Yer Değil Acı Çektiğimizi Kimsenin Bilmediği Yerdir

İsimli kitabın üstünde, büyük puntolarla Hallac-ı Mansur yazıyor ki ilk etapta dedim "Hallac böyle kitap mı yazmış?", sonra aşağı inince küçük harflerle yazarı görüyorsunuz.

@Nannen ortaya karışık ve yüzeysel bilgilenme niyetindeyseniz; felsefe tarihi, bir seçenek olabilir. Fakat belli bir nokta üzerine hareket ediyorsanız; varlık, bilim, bilgi/kavram, ahlak, sanat vesaire, o konuda eserler bırakmış filozofların kitapları daha doyurucu olur.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı