Kendinizi kandırmadan cevaplayın: Anlamakta zorlandığınız konulara gereken çabayı gösteriyor musunuz? Yoksa yapamadığınızı söyleyerek konuları pas mı geçiyorsunuz?
Öncelikle belirtmek isterim ki bu hesabı, asıl hesabım olan zyx0n adlı kullanıcıya erişimimi kaybettiğim için giriş yaptım. Çoklu üyelik kuralını görmemiştim. o yüzden hesap kapatıldı hocam.
Sorunun kendisine gelirsek: Evet, gerçekten matematiğe ciddi şekilde emek veren biriyim. İlk sınavda ikinci dereceden denklemler konusundaydık, o dönem sınava hazırlanırken iki farklı kaynağı baştan sona bitirdim. Ancak sınav esnasında yaşadığım yoğun stres nedeniyle soruları beklediğim gibi çözemeyip 62 aldım. Yani çalışmadan değil, sınav anı psikolojisinden kaybettim.
İkinci sınavda yine ikinci dereceden denklemler + dörtgenler ve çokgenler konuları vardı. Denklemlerden gelen iki soruyu bu sefer çalışmadan, önceki emeklerimin etkisiyle rahatça yaptım. Ama çokgenler ve dörtgenler kısmında zorlandım çünkü gerçekten çok fazla formül ve özel durum içeriyor. Özellikle yamuk, paralelkenar, deltoid gibi şekillerin alanları, açı özellikleri gibi konular ciddi tekrar istiyor. Bu arada zaten hoca çok çalıştığımın farkında olup sözlüme 80 90 girdi. Normalde 60 62 alan öğrenciye 75 75 girer. Ki bana 73 notunun çok olduğunu düşünmüyorum.
İşin ilginç tarafı, ben fizik ve kimyaya bu kadar zaman ayırmıyorum. Örneğin fiziği sınavdan bir gün önce çalışarak 81 aldım (konu optikti, uzun ama anlaşılır bir konuydu). Kimyada ise 1. sınavdan 80 aldım çünkü konular daha çok temel matematikle bağlantılıydı. Hatta şahsi fikrimce kimya, fen dersleri arasında en anlaşılır ve kolay olanı.
Sonuç olarak "yapamıyorum" diyerek konuları geçmiyorum; tam tersine, çok ciddi emek veriyorum. Ancak bazı konular, özellikle matematikte ezber ağırlıklı olanlar, hem zaman istiyor hem de stres altında daha çok zorlayabiliyor. Bu farkı da göz ardı etmemek gerek.