Fen yapıp matematik yapamamak

Sende daha fen zekası olup olmadığını daha anlayamasın çünkü TYT görüyorsun. 11. ve 12. sınıfta fena halde karışıyor işler. Simyadan kimyaya görüyorsun fizikte fiziğin alt dallarını görüyorsun kısa muz falan. Bunları yapabilmek marifet değil.
iyi de herkes bir anda her dersi en zor haliyle görmüyor zaten. Şu anda gördüğüm fizik ve kimya temel seviye olsa bile, ben o temeli sağlam atmak için elimden geleni yapıyorum. 11 ve 12. sınıfta konuların zorlaşacağını ben de biliyorum ama bu, şu anki emeğimin değersiz olduğu anlamına gelmez.

Ayrıca TYT düzeyindeki konuları "marifet değil" diye küçümsemek yerine, bu seviyede temelini oturtan kişilerin ileride daha rahat ilerlediğini görmek lazım. Ben şu an fizik ve kimyada iyi gidiyorsam bu, belki de ilerideki AYT konularına geçerken bana avantaj sağlayacak.

Zeka meselesine gelince; sayısal, sözel, görsel, sosyal... Zeka tek bir şey değil. Matematikte zorlanıyor olabilirim ama bu, fen zekamın olmadığını göstermez. Tıpkı matematiği iyi olan birinin sosyal zekasının düşük olabileceği gibi. Ayrıca size Mat ve Fen derslerinin şube ortalamalarını da atabilirim isterseniz.

Arkadaşlar merhaba, 10. sınıfım ve hedefim uçak mühendisliği. Fen derslerinde (özellikle fizik ve kimyada) oldukça başarılıyım ancak matematikte aynı başarıyı gösteremiyorum, 2. dönem ortalamam 73 oldu. Dersi dinliyorum, hocayı takip ediyorum ama bazı konuları anlamakta zorlanıyorum, özellikle çokgenler ve ikinci derece denklemler gibi konularda. Fizik ve kimyayı severek yaparken, matematikte geri kalmış hissediyorum. Bu durum normal mi? Uçak mühendisliği gibi sayısal odaklı bir bölüm için matematikte bu seviyede olmak ne kadar sıkıntı olur? Aynı durumda olan ya da bu süreçten geçmiş kişiler varsa tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Eki Görüntüle 2523507
Herkesin yeteneği kendisinedir ve kimsenin her derse yeteneği olmak zorunda da değildir. Ama hayalinize ulaşmak istiyorsanız, bu Matematik size sorun yaratacaktır. 5-6 sene daha Matematiği sıkı tutun, sonra zaten meslek hayatına atıldığınızda günlük kullanım hariç ihtiyacınıza yaramayacak.

Matematikte başarısız olduğun konuların da çok önemli bu konuda.
Özellikle geometri yapamıyorsan üzerine düşerek rahat halledersin kaldı ki ilerleyen dönemler de geometri yapamazsan fiziği de çok yapamayabilirsin.

İyi de herkes bir anda her dersi en zor haliyle görmüyor zaten. Şu anda gördüğüm fizik ve kimya temel seviye olsa bile, ben o temeli sağlam atmak için elimden geleni yapıyorum. 11 ve 12. sınıfta konuların zorlaşacağını ben de biliyorum ama bu, şu anki emeğimin değersiz olduğu anlamına gelmez.

Ayrıca TYT düzeyindeki konuları "marifet değil" diye küçümsemek yerine, bu seviyede temelini oturtan kişilerin ileride daha rahat ilerlediğini görmek lazım. Ben şu an fizik ve kimyada iyi gidiyorsam bu, belki de ilerideki AYT konularına geçerken bana avantaj sağlayacak.

Zeka meselesine gelince; sayısal, sözel, görsel, sosyal... Zeka tek bir şey değil. Matematikte zorlanıyor olabilirim ama bu, fen zekamın olmadığını göstermez. Tıpkı matematiği iyi olan birinin sosyal zekasının düşük olabileceği gibi. Ayrıca size mat ve fen derslerinin şube ortalamalarını da atabilirim isterseniz.

Dostum sadece tek bir algıyla bakmak çok yanlış herkesin kendine yatkın olduğu bölümler, alanlar, dersler, meslekler, mevcut zeka oranını sadece bir yerden ölçersen bunu sadece sen iyi yapıyorsun diye ego taslamak olur ve bunun örneği de bu konuda mevcut sen en iyisi matematiğini yeterli olacak şekilde güçlendirmene bak boş insanları muhatap olarak görmek kötü bir şeydir.

Dostum sadece tek bir algıyla bakmak çok yanlış herkesin kendine yatkın olduğu bölümler, alanlar, dersler, meslekler, mevcut zeka oranını sadece bir yerden ölçersen bunu sadece sen iyi yapıyorsun diye ego taslamak olur ve bunun örneği de bu konuda mevcut sen en iyisi matematiğini yeterli olacak şekilde güçlendirmene bak boş insanları muhatap olarak görmek kötü bir şeydir.
Haklısınız. Yanıtınız için teşekkür ederim.

Ben bunun yanlış bir şey olduğunu düşünmüyorum bu arada. Matematik yapabilenler yapamayanlara göre daha zekidir bu da hoşumuza gitse de gitmese de böyledir. Matematik yapmak zorunda da değilsin ayrıca sözel oku.
Senin o matematikte gereksiz dediğin konular ne anlama geliyor nerede kullanılıyor haberin var mı? Ha ben de eşit ağırlıkçıyım matematiğe bayılmıyorum ama konuya boş da diyemezsin. Ayrıca senin kafan bulanıyor o adam onu çok rahat çözüyor. Zeki olmayanlar böyle eleniyor işte.

bölümlerle hiçbir ilgisi olmayan bir ders. O kadar türev integral çözdük de ne oldu? Tıpa geldik yaptığım en zor işlem artık yüzde hesabı. Ne türevi hatırlarım ne integrali. Boş boş işler.
Ve evet gereksiz konular. Mühendis, fizikçi falan olmayacaksak ne işimiz var integralle. Ya da bir hukukçunun ne işi olabilir bu konularla?

Arkadaşlar merhaba, 10. sınıfım ve hedefim uçak mühendisliği. Fen derslerinde (özellikle fizik ve kimyada) oldukça başarılıyım ancak matematikte aynı başarıyı gösteremiyorum, 2. dönem ortalamam 73 oldu. Dersi dinliyorum, hocayı takip ediyorum ama bazı konuları anlamakta zorlanıyorum, özellikle çokgenler ve ikinci derece denklemler gibi konularda. Fizik ve kimyayı severek yaparken, matematikte geri kalmış hissediyorum. Bu durum normal mi? Uçak mühendisliği gibi sayısal odaklı bir bölüm için matematikte bu seviyede olmak ne kadar sıkıntı olur? Aynı durumda olan ya da bu süreçten geçmiş kişiler varsa tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Eki Görüntüle 2523507
Hala 10. sınıfken aç kitabı, videoyu ya da imkan varsa özel ders al neyin neden olduğunu anlayarak çalış. Kafanda görselleştirebiliyorsan görselleştir.
Bir de bol bol soru çözeceksin. Konuyu tam bitireyim diye uğraşma soru çöz.

Ben de matematiği pek iyi olmayan bir sayısalcıydım. Fizik, kimya, biyolojim müthiş olmasına rağmen matematikle pek aram yoktu. Çoğu arkadaşın zekayla ilişkilendirmesine katılmıyorum. Okullarda matematik ezbere dayalı öğretiliyor. Bu da soru çözme yorumunu geliştirmiyor. Ben ne zaman bu işi kendi kafamda yorumlaştırmaya başladım o zaman soruyu çözebildim. Özellikle 2024 AYT'ye bakarsanız da bunu görürsünüz, çoğu soru sizden bu yorumu yapmanızı bekliyordu. Ezberci tarzdan yorumcu tarza geçersen kazanırsın. Başarılar.

Ben de matematiği pek iyi olmayan bir sayısalcıydım. Fizik, kimya, biyolojim müthiş olmasına rağmen matematikle pek aram yoktu. Çoğu arkadaşın zekayla ilişkilendirmesine katılmıyorum. Okullarda matematik ezbere dayalı öğretiliyor. Bu da soru çözme yorumunu geliştirmiyor. Ben ne zaman bu işi kendi kafamda yorumlaştırmaya başladım o zaman soruyu çözebildim. Özellikle 2024 AYT'ye bakarsanız da bunu görürsünüz, çoğu soru sizden bu yorumu yapmanızı bekliyordu. Ezberci tarzdan yorumcu tarza geçersen kazanırsın. Başarılar.
Evet, 9. sınıfta fizik dersinde hep ezberle ilerlemeye çalışırdım, formülü bilip geçmeye çalışırdım ama sınavlardan zar zor 50 alıyordum. Bu da bende fizik dersine karşı bir önyargı oluşturmuştu açıkçası.
Ama 10. sınıfa geçtiğimde fizik konularını ezberlemek yerine mantığını anlamaya çalıştım, olayları zihnimde canlandırmaya başladım ve şu an 10. sınıf fizik dersinde 75'in altında notum yok. Şimdi aynı dönüşümü matematik için de sağlamaya çalışıyorum. Ezberden uzaklaşıp, neden-sonuç ilişkisine ve yorum gücüne odaklanacağım. Teşekkürler

Senin o matematikte gereksiz dediğin konular ne anlama geliyor nerede kullanılıyor haberin var mı? Ha ben de eşit ağırlıkçıyım matematiğe bayılmıyorum ama konuya boş da diyemezsin. Ayrıca senin kafan bulanıyor o adam onu çok rahat çözüyor. Zeki olmayanlar böyle eleniyor işte.

Sende daha fen zekası olup olmadığını daha anlayamasın çünkü TYT görüyorsun. 11. ve 12. sınıfta fena halde karışıyor işler. Simyadan kimyaya görüyorsun fizikte fiziğin alt dallarını görüyorsun kısa muz falan. Bunları yapabilmek marifet değil.
Yazmayı unuttum. Siz benim 10. sınıf olduğumu biliyorsunuz di mi? Fizikte elektrik ve manyetizma, basınç, optik, dalgalar gibi konular görüyoruz. Kimyada da kimyanın temel kanunları, mol kavramı, kimyasal tepkime denklemleri, karışımlar ve kimya her yerde konularını görüyoruz. Bu konular 11 ve 12'yi yapabilmek için önemli olan temel konular. Zaten bundan ötürü şube ortalamasını göstereyim mi demiştim. Mat 31, Kimya 38, Fizik 55. O kadar kolay konular görmüyoruz

Son düzenleyen: Moderatör:
Yazmayı unuttum. Siz benim 10. sınıf olduğumu biliyorsunuz di mi? Fizikte elektrik ve manyetizma, basınç, optik, dalgalar gibi konular görüyoruz. Kimyada da kimyanın temel kanunları, mol kavramı, kimyasal tepkime denklemleri, karışımlar ve kimya her yerde konularını görüyoruz. Bu konular 11 ve 12'yi yapabilmek için önemli olan temel konular. Zaten bundan ötürü şube ortalamasını göstereyim mi demiştim. Mat 31, Kimya 38, Fizik 55. O kadar kolay konular görmüyoruz
Bu arkadaşı ciddiye alıp cevap yazman bile hata. Belli ki kendi egosunu tatmin etmeye gelmiş. Gelmiş eşit ağırlıkçı olarak konuşuyor bir de. Sayısalcı olarak söylüyorum, çalışıp da yapılmayacak hiçbir şey yok. Bunun gibilerin büyütmesi yüzünden korkuyorsunuz. Böyle insanların geriye çekmesine izin vermeyin.

Bu arkadaşı ciddiye alıp cevap yazman bile hata. Belli ki kendi egosunu tatmin etmeye gelmiş. Gelmiş eşit ağırlıkçı olarak konuşuyor bir de. Sayısalcı olarak söylüyorum, çalışıp da yapılmayacak hiçbir şey yok. Bunun gibilerin büyütmesi yüzünden korkuyorsunuz. Böyle insanların geriye çekmesine izin vermeyin.
SFDKGOISADFJKGISAFDUWSFUBSNVUH harbi gelmiş burada eşit ağırlıkçı olarak konuşuyor. Zaten ben kendisinin eşit ağırlıkçı olduğunu söyleyince dediklerinin neden bu kadar yüzeysel olduğunu anladım. Sayısalı uzaktan gören insanların bazıları kendini Einstein sanıyor galiba :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı