Fiber altyapı ücreti nedir ve nereye başvurulmalı?

Bilemiyorum. Hiç X üzerinden Türk Telekom ile iletişim kurmayı denemedim. Kime yazdınız?

Direkt olarak Türk Telekom'u etiketledim iletişim numarası iletmemi istediler oradan ulaşıp bilgilendirdiler.

@pedroz_1999 2 sokak aşağımda Türk Telekom fiber kullanan bina varmış zaten (3 yıldır kullanıyormuş). Benim evimin bulunduğu sokak üzerindeki evlerde binaya kadar kablo çekilmiş ama henüz kutu takılmamış. Lögar kapağı olmayan yerlere ise yeni Türk Telekom yazan kapaklar yapılmış. Bayramdan sonra işi bitirme olasılıkları nedir?

Son düzenleme:
O kadar hızlı biteceğini düşünmüyorum. En azından 1 ay sürer bence.

Bizim sokakta da 2020-2021 yıllarından beri neredeyse tüm binalarda Türk Telekom fiber aktif bir şekilde kullanılıyormuş. Önemli husus sizin binanın atlanmaması. Binanızı atlarlarsa benim gibi uğraşırsınız, herkes fibere geçer, siz VDSL ile uğraşırsınız.

Binanızda konuşabildiğiniz kadar kişiyle konuşmaya çalışın, saha ekibini kovmasınlar. Bina sakinlerinden 5 kuruş ücret alınmayacağını, kimsenin evine de zorla fiberoptik kablo sokmaya çalışmayacaklarını söyleyebilirsiniz.

Binada zaten fazla insan yok ama elimden geldiğince uyarmaya çalışacağım. Umarım geldiklerinde bana denk gelirler.

@pedroz_1999 hocam öncelikle iyi bayramlar. Bu Türk Telekom'un bağlayacağı fiber 1000MBPS değil mi? Ona göre router değiştireceğim.

Son düzenleme:
@pedroz_1999 hocam öncelikle iyi bayramlar. Bu Türk Telekom'un bağlayacağı fiber 1000 Mbps değil mi? Ona göre router değiştireceğim.
1000 Mbps hıza kadar satarlar. Zaten net FTTH fiber gelecek.

Kendi verecekleri yönlendirici bu hız için kablolu bağlantıda yeterli. Wi-Fi çekim gücü, düzgün QoS gibi şeyler için isterseniz değiştirebilirsiniz ama bence gerek yok.

Size de iyi bayramlar dilerim

Bilgisayarımda kablosuz internet yok (kasa) zaten modem ile arasında da 2 oda var. Bunun için Xiaomi'nin 4A routerini kullanıyorum odamda. Modemide ikinci el aldığım için (sağlayıcı değiştirdim ve modemlerini geri istediler. Aldığım modem hız olsun, bağlantı kalitesi olsun rezalet bir modemdi) onun da yanına aynı routerdan aldım.
Bu iki routerdan birini satıp şu an uygun fiyatta olan Xiaomi router AX1500 almayı düşünüyorum. Siz ne önerirsiniz? (odamdaki router modeme kablo ile bağlı ve bilgisayarda routera kablo ile bağlı)

Router önerisi için yeni bir konu oluşturmanız daha iyi olur.

@pedroz_1999 bugün yine fiber için ekip geldi benim yerime yine eniştemi dinlediler. Binamız eski depremde yıkılır ama nedense eniştem binamızı yıktıracağımızı söyledi (binada kimse bilmiyor ben bile ilk defa orada duydum) ekipten adam ilk Türk Telekom kullanan hatlara verileceğini daha sonra Türk Telekom kullanmayanların başvuru yapması gerektiğini söyledi. Bu çekecekleri hat yüksek ihtimalle FTTB, FTTH ile ne farkları var?

Bu çekecekleri hat yüksek ihtimalle FTTB, FTTH ile ne farkları var?
FTTB, yani fiber to the building altyapı türünde binaya kutu konulur ve o kutuya kadar fiber gelir. Ardından dairelere bakır kablolar çıkar. FTTB'nin ülkemizde yaygın iki türü var. Biri FTTB-ETH'dir, diğeri ise FTTB-DSL'dir.

FTTB-ETH altyapıda binadaki kutudan evlere Ethernet kablosu çıkar. Verilen yönlendirici cihazın WAN portuna RJ45 Ethernet kablosunu takıp internete erişirsiniz. Türk Telekom en son bildiğime göre FTTB-ETH altyapıda en fazla 100 Mbps veriyordu. Binaya konulan cihazdaki Ethernet portları daha fazla hızı destekliyorsa normalde daha fazla hız alınabilir ama bu durumda bile genelde yazılımsal kilit koyuyorlar.

FTTB-DSL altyapıda ise binaya yerleştirilen kutuda Ethernet portları yerine bildiğimiz ev telefonu hattı kroneleri yer alır. DSL internet hizmeti verilir, sokaktaki saha dolabı binanıza girmiş gibi diyebiliriz. VDSL kullanabilirsiniz.

Türk Telekom artık iki altyapı türünü de çok nadir durumlar hariç kurmuyor. Hatta FTTB altyapılar artık FTTH'ye dönüştürülüyor. Bu saatten sonra binanıza FTTB altyapı gelme ihtimali çok düşük.

FTTH altyapıda fiber kablo binaya yerleştirilen sonlandırma kutusunda daire sayısına göre bölünerek her evin içine kadar fiber kablo çekilir. Günümüzde aktif olarak yatırımı devam eden altyapı stili bu. Ev kullanıcılarına 1000 Mbps kadar hızı FTTH altyapıda veriyorlar.

Hocam ben o zaman geldiklerinde FTTH isteyeyim çünkü yüksek ihtimalle FTTB yapabilirler. İşleri biraz uzar ama değer diye düşünüyorum. Mezuniyet ve nikah var diye bakamadım bu arada kusuruma bakma.

Hocam ben o zaman geldiklerinde FTTH isteyeyim çünkü yüksek ihtimalle FTTB yapabilirler. İşleri biraz uzar ama değer diye düşünüyorum. Mezuniyet ve nikah var diye bakamadım bu arada kusuruma bakma.
FTTB yapacaklarını sanmıyorum merak etmeyin. Artık FTTH ağırlıklı ilerliyorlar. Ancak bazen çok nadir olarak daire sayısı az apartmanlarda denk geldiğim bir sistem var.

4 portlu ONT cihazı binanın aşağısına yerleştiriyor ve aşağıdaki ONT cihazından dairelere Ethernet kablosu çekiliyor. Aslında bir türlü FTTB-ETH mantığında kurulmuş gibi gözükse de bu şekilde kurulan binalar sisteme FTTH olarak tanımlanıyordur, yani 1000 Mbps almaya uygun.

Bunu çok nadir gördüm ve karşılaşacağınızı sanmıyorum. Neredeyse kesin diyebileceğim bir ihtimalle FTTH sistem kurarlar. Binada kaç daire vardı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…