Fiber İçin Modem Önerisi

Cem Yağız

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
GT1030
Ryzen 5 3600
Yıllardır acı çektiğim internet altyapım en sonunda Fiber teknolojisi ile tanıştı. Millenicom'dan TürkNet'e geçiş yapacağım. Ancak TürkNet'in vereceği stok modem yerine kendim araştırırsam daha kaliteli bir ürün alırım diye düşünüyorum.

Soru 1: Stok modem hakkındaki düşüncelerim doğru mu? Kendi alacağım ile şirketin verdiği modem arasında önemli bir fark olur mu?

Soru 2: Fiber altyapı için stok almayacaksam hangi modeli tercîh etmeliyim?

Şöyle bir cihâz çıktı karşıma: "Keenetic Hopper Dsl KN-3610-01EN AX1800" ancak bu cihâz fiber destekliyor mu? Açıklamasında "VDSL2/ADSL2" yazıyor.

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yıllardır acı çektiğim internet altyapım en sonunda Fiber teknolojisi ile tanıştı. Millenicom'dan TürkNet'e geçiş yapacağım. Ancak TürkNet'in vereceği stok modem yerine kendim araştırırsam daha kaliteli bir ürün alırım diye düşünüyorum.

Soru 1: Stok modem hakkındaki düşüncelerim doğru mu? Kendi alacağım ile şirketin verdiği modem arasında önemli bir fark olur mu?

Soru 2: Fiber altyapı için stok almayacaksam hangi modeli tercîh etmeliyim?

Şöyle bir cihâz çıktı karşıma: "Keenetic Hopper Dsl KN-3610-01EN AX1800" ancak bu cihâz fiber destekliyor mu? Açıklamasında "VDSL2/ADSL2" yazıyor.

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
Sfp modülü yok fiber kabloyu doğrudan takamazsın. Verilen ONT'yi kullanacaksanız bir önemi yok. Router olarak kullanabilirsiniz ama güzel cihaz.

Bilinen en büyük yanlışı düzeltelim, fibere sahipseniz modem değil router satın almanız gerekiyor. Modemler sadece ADSL ve VDSL altyapıda tercih edilir. Modemlerin router özelliği olabiliyor ama kullanmadığınız donanıma para ödüyorsunuz.

Önce stok router gelsin, bir deneyin ve hoşunuza gitmezse bütçenize göre uygun bir router alabilirsiniz. Benim önerim en azından Wi-Fi 6 ve 3000Mbps iletişim hızına sahip bir router almanız.

Öte yandan fiberle birlikte kablosuz pingim düşer fikrine kapılmayın. Wi-Fi 6'da araya kapı girse hızınız 200-300Mbps düşüyor.

Son düzenleme:
1. Stok modem hakkında düşünceleriniz doğru.
TürkNet'in verdiği modemler temel işlevi görür ama Wi-Fi menzili, sinyal kalitesi, yazılım güncellemeleri ve stabilite konularında sınırlı kalabilir. Uzun vadede daha güçlü bir modem/router almak bağlantı kararlılığı, hız ve güvenlik açısından fark yaratır.

2. Keenetic Hopper DSL (KN-3610) fiber desteklemez.
Bu model DSL (ADSL/VDSL) içindir, yani doğrudan fiber (GPON) altyapıya uygun değildir. TürkNet fiber hizmetinde genellikle bir ONT (optik ağ terminali) cihazı verilir; senin ayrıca alacağın cihazın WAN portu üzerinden bu ONT’ye bağlanması gerekir. Bu nedenle router sınıfında bir cihaz tercih etmelisin, DSL girişi şart değil.

Önerilen modem/router alternatifleri (Fiber uyumlu):​

• Keenetic Hero DSL (KN-1010) → Hem DSL hem WAN destekler ama fiber için sadece router olarak kullanılmalı.
  • Asus RT-AX55 / RT-AX58U → Wi-Fi 6 destekli güçlü router'lar, fiberde sorunsuz çalışır.
  • TP-Link Archer AX23 / AX53 → Fiyat/performans açısından iyi router’lardır.

Önemli not: Eğer fiber kullanacaksan, WAN portu olan bir router yeterli. DSL girişi olan bir model alırsan bu özelliği kullanamazsın. WAN portu üzerinden ONT cihazına bağlanacaksın.

Modem hakkında çekim alanı güçlü bir model bilmiyorum ama router olarak öneri verebilirim.
2. el sitelerden Xiaomi AX3600 ya da Xiaomi AX6000 bakabilirsiniz. Fiyatına göre en tepe donanıma sahip desem yanlışım olmaz sanırım.

Ben direk Xiaomi AX3600 kullanıyorum bütün daireye 1000MBPS hızı 5GHz dağıtımı ile ortalama %80-90 verimle dağıtıyor.
Bu telefonunuzun, tabletiniz veya başka bir cihazınızın Wi-Fi kalitesinede bağlı olarak Max. Hız değişebilir. Benim tel ne yazık ki 300Mbps üzerine çıkmıyor ama en azından uzak yakın fark etmeksiniz her yerden tam verim alıyorum.

Ek olarak bu Router'a Çin ROM'u yüklemek gerekli onu da yapmak basit.
Global ROM'u ile çekim alanı çok zayıf o yüzden Çin ROM'u şart.

Kısaca Xiaomi AX3600 öneririm gayet güçlü kaliteli menzili uzun bir router.

Daha ucuz bir model istersen Xiaomi AX1800 var ama şahsen bu Router'da bende var. Bunu almak yerine AX3600 almak çok daha mantıklı özellikle 5GHz fiber internetin tam verimini almak için.

Bilinen en büyük yanlışı düzeltelim, fibere sahipseniz modem değil router satın almanız gerekiyor. Modemler sadece ADSL ve VDSL altyapıda tercih edilir. Modemlerin router özelliği olabiliyor ama kullanmadığınız donanıma para ödüyorsunuz.

Önce stok modem gelsin, bir deneyin ve hoşunuza gitmezse bütçenize göre uygun bir router alabilirsiniz. Benim önerim en azından Wi-Fi 6 ve 3000Mbps iletişim hızına sahip bir router almanız.

Öte yandan fiberle birlikte kablosuz pingim düşer fikrine kapılmayın. Wi-Fi 6'da araya kapı girse hızınız 200-300Mbps düşüyor.
Fiber için router gerekliyse stok modem fiber desteklemiyor mu yâni?

Bende Fiber altyapınızın desteklediği en yüksek hız 100Mbps yazıyor:
1749999929978.png

"Hızın 200-300'e düşebilir" dediğiniz için aydınlandım. Benim bildiğim fiber 1000Mbps değil mi? Altyapı yeni geldiği için mi böyle?

Bende Fiber altyapınızın desteklediği en yüksek hız 100Mbps yazıyor:
Eki Görüntüle 2513181
"Hızın 200-300'e düşebilir" dediğiniz için aydınlandım. Benim bildiğim fiber 1000Mbps değil mi? Altyapı yeni geldiği için mi böyle?
TT fiber ise ondandır. Gigaspeed altyapı sorgulamadan bakar mısın?

Orada ufak bir hata yapmışsım. Stok router diyecekken, stok modem ifadesini kullanmışım. TurkNet, TT altyapısı üzerinden 100Mbps fiber hizmet veriyor.

Üzeri hızlar için ya TT'nin kendisinden ya da Gigaspeed gibi 3. parti ISS'lerden hizmet almalısınız.

1. Stok modem hakkında düşünceleriniz doğru.
TürkNet'in verdiği modemler temel işlevi görür ama Wi-Fi menzili, sinyal kalitesi, yazılım güncellemeleri ve stabilite konularında sınırlı kalabilir. Uzun vadede daha güçlü bir modem/router almak bağlantı kararlılığı, hız ve güvenlik açısından fark yaratır.

2. Keenetic Hopper DSL (KN-3610) fiber desteklemez.
Bu model DSL (ADSL/VDSL) içindir, yani doğrudan fiber (GPON) altyapıya uygun değildir. TürkNet fiber hizmetinde genellikle bir ONT (optik ağ terminali) cihazı verilir; senin ayrıca alacağın cihazın WAN portu üzerinden bu ONT’ye bağlanması gerekir. Bu nedenle router sınıfında bir cihaz tercih etmelisin, DSL girişi şart değil.

Önerilen modem/router alternatifleri (Fiber uyumlu):​

• Keenetic Hero DSL (KN-1010) → Hem DSL hem WAN destekler ama fiber için sadece router olarak kullanılmalı.
  • Asus RT-AX55 / RT-AX58U → Wi-Fi 6 destekli güçlü router'lar, fiberde sorunsuz çalışır.
  • TP-Link Archer AX23 / AX53 → Fiyat/performans açısından iyi router’lardır.

Önemli not: Eğer fiber kullanacaksan, WAN portu olan bir router yeterli. DSL girişi olan bir model alırsan bu özelliği kullanamazsın. WAN portu üzerinden ONT cihazına bağlanacaksın.
Yâni stok modemi alıp üstüne o modeme WAN girişinden bağlayacağım bir router mi almam gerekiyor?

Modem benim masamda duruyor ve bilgisayar başta olmak üzere oyun konsollarıma kablo ile bağlıyorum interneti. Evim de çok geniş değil. Bu durumda stok modem, routere ihtiyâç kalmaksızın işimi görür mü?

TT fiber ise ondandır. Gigaspeed altyapı sorgulamadan bakar mısın?
Dediğiniz sitede ise gözüken bu:

1750000473921.png

Başka bir yerden mi başvuru yapmam gerekecek 1000Mbps için?

Yâni stok modemi alıp üstüne o modeme WAN girişinden bağlayacağım bir router mi almam gerekiyor?

Modem benim masamda duruyor ve bilgisayar başta olmak üzere oyun konsollarıma kablo ile bağlıyorum interneti. Evim de çok geniş değil. Bu durumda stok modem, routere ihtiyâç kalmaksızın işimi görür mü?

Dediğiniz sitede ise gözüken bu:

Eki Görüntüle 2513197

Başka bir yerden mi başvuru yapmam gerekecek 1000MBPS için?

TurkNet TT altyapısından 1000 vermez @Ulunay hocamın da dediği gibi. Kendisinden ya da gigaspeed gibi yerlerden alacaksınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı