Fiber Kablo Nasıl Anlaşılır?

Teşekkür ederim herkese. Peki tahminen ne zaman aktif olur. Bu kablolar ilk çekildiğinde altyapı sorgulamada "adresinizde altyapı bulunmuyor" uyarısı geliyordu. Şimdi yaptığımda eskisi gibi 100 Mbps desteklediği yazıyor. Tahminen ne hız alırım? Birde Türk Telekom müşteri hizmetlerini arasam bilgi alabilir miyim?
Hocam OFDK yerleştirilmeden aktif edildiyse çok şaşırırım. Eskisi gibi dediğinize göre eskiden de 100 Mbps destekleyen bir altyapınız vardı.
Öncelikle şu adresten altyapı sorgulaması yapabilir misiniz? İnternet Altyapı Sorgulama - GÖKNET İLETİŞİM A.Ş.

Burası altyapı durumunu ayrıntılı bir biçimde gösteriyor da ondan dolayı istedim. Zannediyorum ki T11 kabinden beslenen bir VDSL altyapınız var. Veya saha dolabına çok yakınsınız. Tabii bunlar sadece bir tahmin. Gerçekte olan şey çok farklı olabilir.

Her neyse asıl sorularınıza cevaben şunları söyleyebilirim: aslında fiber altyapıda çok daha yüksek hızlar söz konusu ama TT (ve onun altyapısını kullanan firmalar) fiber altyapıda da en fazla 100 Mbps veriyor şimdilik. Bir ara daha yüksek hızlar çıkmıştı ama sanırım BTK izin vermemiş.
Şu an fiber altyapının sizin için avantajı ping değerindeki düşüş ve stabilite olacaktır.
Modem konusunda da: elinizdeki VDSL modem fiber altyapıda kullanılamaz. Yukarıdaki hocamın da dediği gibi TT fiber altyapıda kendi verdiği modemi kullanma şartı koşuyor.

Hocam TT şu an birçok kullanıcının hızını 110 üstüne çıkardı rahat alıyorsunuz bu düzen değişmez ise kullanırsınız. Bende fiber kullanıcısı olarak 112 alıyorum.
Anladım çok teşekkür ederim yardımlarınız için.
Hocam OFDK yerleştirilmeden aktif edildiyse çok şaşırırım. Eskisi gibi dediğinize göre eskiden de 100 Mbps destekleyen bir altyapınız vardı.
Öncelikle şu adresten altyapı sorgulaması yapabilir misiniz? İnternet Altyapı Sorgulama - GÖKNET İLETİŞİM A.Ş.

Burası altyapı durumunu ayrıntılı bir biçimde gösteriyor da ondan dolayı istedim. Zannediyorum ki T11 kabinden beslenen bir VDSL altyapınız var. Veya saha dolabına çok yakınsınız. Tabii bunlar sadece bir tahmin. Gerçekte olan şey çok farklı olabilir.

Her neyse asıl sorularınıza cevaben şunları söyleyebilirim: aslında fiber altyapıda çok daha yüksek hızlar söz konusu ama TT (ve onun altyapısını kullanan firmalar) fiber altyapıda da en fazla 100 Mbps veriyor şimdilik. Bir ara daha yüksek hızlar çıkmıştı ama sanırım BTK izin vermemiş.
Şu an fiber altyapının sizin için avantajı ping değerindeki düşüş ve stabilite olacaktır.
Modem konusunda da: elinizdeki VDSL modem fiber altyapıda kullanılamaz. Yukarıdaki hocamın da dediği gibi TT fiber altyapıda kendi verdiği modemi kullanma şartı koşuyor.
Fazla internet kullanmadığımız için babam 16 Mbps paketi ile anlaşmıştı. Taahhütten dolayı hala bunu kullanıyoruz.

Ama hiç bu çalışmalar olmadan önce de TurkNet altyapı sorgulaması yaptığımda "VDSL2 altyapınızın maksimum desteklediği hız 100 Mbps" yazıyordu. Netspeed sorgulamasında saha dolabına mesafe 43 metre çıkıyordu.

Ama o zamanlar fiber çalışması yoktu. Şuanda da TurkNet ile sorgulama yaptığımda "Fiber altyapınız desteklediği maksimum hız 100 Mbps" yazıyor. Yine Netspeed sorgulamasında saha dolabına mesafe 0 metre çıkıyor. Durum bundan ibaret.

İstediğiniz sorgulama sonucunu aşağıya bırakıyorum.

Screenshot_1.png

Fazla internet kullanmadığımız için babam 16 Mbps paketi ile anlaşmıştı. Taahhütten dolayı hala bunu kullanıyoruz.

Ama hiç bu çalışmalar olmadan önce de TurkNet altyapı sorgulaması yaptığımda "VDSL2 altyapınızın maksimum desteklediği hız 100 Mbps" yazıyordu. Netspeed sorgulamasında saha dolabına mesafe 43 metre çıkıyordu.

Ama o zamanlar fiber çalışması yoktu. Şuanda da TurkNet ile sorgulama yaptığımda "Fiber altyapınız desteklediği maksimum hız 100 Mbps" yazıyor. Yine Netspeed sorgulamasında saha dolabına mesafe 0 metre çıkıyor. Durum bundan ibaret.

İstediğiniz sorgulama sonucunu aşağıya bırakıyorum.

Evet, görselde de görüldüğü üzere fiber altyapınız aktif edilmiş, hayırlı uğurlu olsun.
Şu aşamada binadaki o kabloların bulunduğu yere aşağıdaki fotoğrafta yer alan OFDK (optik fiber dağıtım kutusu) yerleştirilecek. Fotoğraftaki kutu siyah ama aynısının gri olanları da var; fark eden bir şey yok, işlevleri aynıdır.

OFDK.jpg

Sonra OBK'lar (daireler giden o ince sarı kablolar) bu kutunun içerisine yerleştirilecek.

Fiber altyapıda hizmet almak isterseniz arayıp nakil talebinde bulunduğunuzda kuruluma gelirler.

Daire içinde 2 cihaz bulunur. Aşağıdaki fotoğrafta benim dairemde yer alan cihazları görüyoruz. Sağdaki küçük cihaza ONT denir. Soldaki büyük olan ise halk ağzında fiber modem olarak geçer. Binanın bodrum katındaki kutudan gelen OBK, kırmızı ile işaretlediğim SC konnektör vasıtasıyla ONT cihazına bağlanır. ONT cihazından çıkan CAT kablo da fiber modeme bağlanır. Böylece fiber altyapıda hizmet alınmış olur.
"Bütün bunları soran mı oldu birader" diyebilirsiniz, hakkınızdır :D ama ben yine de anlatmak istedim.

20211229_185712.jpg

Sormak istediğiniz başka bir şey olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım, iyi forumlar :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı