Fiberoptik kablo var ama kutu yok

Şimdi, sizin binanıza 32 portlu bir OFDK takılması ve abonelerden gelen OBK'ların da füzyon tekniği ile hazırlanması teknik olarak en iyi ve güvenilir çözüm. Umarım öyle sonuçlanır.

Aşağıya bu işte kullanılan füzyon cihazı ve bununla işlem yapılmasını gösteren bir video ekliyorum. You Tube'da daha pekçok benzeri var.

youtube.mv3cdE9s__c

(Not: şimdi fatkettim ki linke tıkladığınızda videonun oynatılamasına izin verilmemekte. Ama linki kopyalayıp browserda izlemeniz mümkün olabilmeli...)

Ancak burası Türkiye ve de zihn-i sinir Törkiş çözümler de olasılık dahilinde. İstenmez ama şöyle de yapabilirler:

Binaya önce bir 16 portlu OFDK takılır ve dışarıdan gelen fiber optik kablo buna bağlanır. Bunun 15 portu abonelerden gelen OBK'lara tahsis edilir. Sonra ilk OFDK yanına ikinci bir 16 portlu OFDK takılır. 1. kutunun 16. portu bu ikincinin girişi yapılır. Kalan 8 OBK da bu ikinci OFDK'ya tahsis edilir. Bu durumda her iki kutuya OBK'lar artık füzyon tekniği ile değil mekanik (ve zaman zaman sağlıksız olabilecek) yöntemle bağlanır. Olmaz olmaz dememeli! 😵‍💫

Şimdi, sizin binanıza 32 portlu bir OFDK takılması ve abonelerden gelen OBK'ların da füzyon tekniği ile hazırlanması teknik olarak en iyi ve güvenilir çözüm. Umarım öyle sonuçlanır.

Aşağıya bu işte kullanılan füzyon cihazı ve bununla işlem yapılmasını gösteren bir video ekliyorum. You Tube'da daha pekçok benzeri var.

youtube.mv3cdE9s__c

(Not: şimdi fatkettim ki linke tıkladığınızda videonun oynatılamasına izin verilmemekte. Ama linki kopyalayıp browserda izlemeniz mümkün olabilmeli...)

Ancak burası Türkiye ve de zihn-i sinir Törkiş çözümler de olasılık dahilinde. İstenmez ama şöyle de yapabilirler:

Binaya önce bir 16 portlu OFDK takılır ve dışarıdan gelen fiber optik kablo buna bağlanır. Bunun 15 portu abonelerden gelen OBK'lara tahsis edilir. Sonra ilk OFDK yanına ikinci bir 16 portlu OFDK takılır. 1. kutunun 16. portu bu ikincinin girişi yapılır. Kalan 8 OBK da bu ikinci OFDK'ya tahsis edilir. Bu durumda her iki kutuya OBK'lar artık füzyon tekniği ile değil mekanik (ve zaman zaman sağlıksız olabilecek) yöntemle bağlanır. Olmaz olmaz dememeli! 😵‍💫
Hocam merhabalar,

Bu konuda epey bilgili oldugunuzu gordugum icin yaziyorum umarim rahatsiz etmiyorumdur.

Yasadigim apartmana gri / beyaz renkteki ince fiber kablo geldi ve tum dairelerin icine bu kablo koyuldu (her daire icin duvarda delik acildi ve oradan iceriye sokuldu)

Ancak sorun su ki;
Bu islem 2024 Kasim ayinda gerceklestirildi ve bir daha kimse gelmedi. Yani kutu takilmadi.

Defalarca kez Turk Telekom musteri temsilcileriyle iletisime gectim ancak kendileri calismamiz yok gibi seyler soyleyip kisa kesip kapatti.

Maalesef bir turlu bu kutuyu getirtemiyorum.
Bir diger gariplik ise binamizin 5 metre yanindaki binada 1000mbps fiber sunuluyor.
Bu altyapiyi binaya getirmek bu kadar zor bir sey mi?

Ve son olarak, bu konuya nasil bir cozum bulabilirim, oneriniz var mi?

Okudugunuz icin tesekkur ederim.

Anladığım kadarıyla sizin binanızda her daireye ince beyaz/gri renkteki dahili tesisat kabloları (bunlara kısaca OBK deniliyor) çekilmiş ancak bunların bağlanacağı OFDK denilen kutu uzun zamandır (neredeyse bir yıldır) konulmamış. Ancak bahsetmediğiniz bir şey daha var: binanıza Telekom'un dışarıdan gelen fiber optik kablosu da çekildi mi? Bu fiber optik kablo genelde (ama mutlaka değil) bir parmaktan biraz daha kalın ve turuncu renkte bir kablodur.

Dışarıdan gelen finber optik kablo ve bu OFDK olmadıkça sizin binaya FTTH sistemi kurulamaz.

İşin daha da "sakat taradf" binaya fiber optik kablo getirilmesi, OFDK takılması ve OBK'ların çekilmesi 3 ayrı taşaron ekibince yapılılıyor ve bunlar genelde koordineli çalışamıyorlar. Yine de sizde çok uzun zaman geçmiş.

Yan binada T. Telekom'un FTTH altyapısının olması bir göstergedir ama yine de sizin binanızda aynı altyapının olmasını maalesef gerektirmiyor. Telekom'un projelendirmesi nasılmış, iş ona bağlı oluyor!

Binanızda kaç olası abone (daire) bulunmaktadır? (Varsa bina altındaki dükkan vs. dahil)

Anladığım kadarıyla sizin binanızda her daireye ince beyaz/gri renkteki dahili tesisat kabloları (bunlara kısaca OBK deniliyor) çekilmiş ancak bunların bağlanacağı OFDK denilen kutu uzun zamandır (neredeyse bir yıldır) konulmamış. Ancak bahsetmediğiniz bir şey daha var: binanıza Telekom'un dışarıdan gelen fiber optik kablosu da çekildi mi? Bu fiber optik kablo genelde (ama mutlaka değil) bir parmaktan biraz daha kalın ve turuncu renkte bir kablodur.

Dışarıdan gelen finber optik kablo ve bu OFDK olmadıkça sizin binaya FTTH sistemi kurulamaz.

İşin daha da "sakat taradf" binaya fiber optik kablo getirilmesi, OFDK takılması ve OBK'ların çekilmesi 3 ayrı taşaron ekibince yapılılıyor ve bunlar genelde koordineli çalışamıyorlar. Yine de sizde çok uzun zaman geçmiş.

Yan binada T. Telekom'un FTTH altyapısının olması bir göstergedir ama yine de sizin binanızda aynı altyapının olmasını maalesef gerektirmiyor. Telekom'un projelendirmesi nasılmış, iş ona bağlı oluyor!

Binanızda kaç olası abone (daire) bulunmaktadır? (Varsa bina altındaki dükkan vs. dahil)
12 daire mevcut, 2 daire bize ait iki daireye de çekmek için bekliyoruz. Benim gibi durumu merak eden 4 komşum daha var. Yan binada olmasını oradaki altyapıyı kullanmamıza olanak sağlayacağını düşündüğüm için belirtmiştim sanırım yanlış anlamışım bu kısmı. BTK tüketici hakları üzerinden kendilerine yazdım dönüş bekleyeceğim. Turuncu kablo gelmedi. Sadece OBK takıldı.

Arkadaşlar bu gün bana gelen mesaj bu şekilde umarım perşembe günü internete kavuşacağım. Bu konu hakkındaki en güncel ve bilgi içeren konu bu oldu. Destek ve bilgi veren herkese teşekkür ederim.

"Degerli Musterimiz, evde/iste internet aboneligi basvurunuz isleme alinmistir. Kurulum randevunuz 23/10/2025 tarihi 08:30-13:30 saatleri arasindadir.Kurulum ekiplerimiz 444 6 891 numarali telefon uzerinden sizinle iletisime gececektir. B001"

Yaklaşık 1 ay sürdü, saha personelide bizim kadar çabalamasına rağmen bu iş uzadı herkese sabır diliyorum

12 daire mevcut, 2 daire bize ait iki daireye de çekmek için bekliyoruz. Benim gibi durumu merak eden 4 komşum daha var. Yan binada olmasını oradaki altyapıyı kullanmamıza olanak sağlayacağını düşündüğüm için belirtmiştim sanırım yanlış anlamışım bu kısmı. BTK tüketici hakları üzerinden kendilerine yazdım dönüş bekleyeceğim. Turuncu kablo gelmedi. Sadece OBK takıldı.
Şimdi BTK vb. yerlerle yapacağınız yazışmalardan kısa/orta vadede bir sonuç alabileceğinizi pek tahmin etmiyorum. İstisnai durumlarda "dayısı olanlar" belki bir olumlu sonuç alabiliyorsa da...

Sizin şu anda yapabileceğiniz en sağlıklı girişim şöyle olmalı: 1) Bağlı bulunduğunuz Türk Telekom Md'ne şahsen gidiniz. 2) Burada Müşteri Temsilcisi vb. kişilerle asla muhatap olmayınız, mecburen onları dinleseniz bile fazla ümitkâr olmayınız. 3) Müdürlükte Erişim Planlama diye bir birim var. Şebekenin mevcut durumunu ve yakın/orta vadeli gelecekte nerelere fiber internet götürüleceğini sadece onlar bilir. 4) Artık (maalesef) pek çok büyük Telekom Md'de bu birimin yanına aboneler sokulmuyor. Ancak tek çare bir yolunu bulup onlarla görüşmek. Yan binada FTTH altyapısının olup niye sizde olmadığının cevabı sadece onlarda. Bir çözüm üretilebilecek durumdaysa iş yine onlarda!

Ama gerek santralda, gerekse sahada bir sıkıntı yoksa sizi de fiber şebekeye baazı durumlarda ücret alarak (buna "bahşiş" gözüyle bakmayınız...) dahil edebilirler.

Şu saat itibariyle yorgunum ve dinlenmeye geçmek istiyorum. Yarın rahat olduğum bir saatte sizlere bu Fiber Altyapı Sistenmini kaba detaylarıyla teknik olarak anlatayım da durumunuzu kavrayın ve Telekom Md'e gittiğinizde daha bilgi saibi olarak gidebiliniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı