Filament tablaya yapışmıyor

Hocam benim de ilk katmanda küçük olan parçalarım yerinden ayrılıyor, illallah ettim ya cesaret edemiyorum baskı başlatıp yatmaya. Bulaşık deterjanıyla yıkıyorum, sünger ile ova ova yıkıyorum, havluyla siliyorum, yine yüzeyi küçük olan parçalar çıkıyor. Küçükten kastım çapı 1,5 CM falan olan destek parçaları.
Yüzey alanı küçük olan parçaların yapışması zordur yüzey alanını arttırmak gerekir. Bambu studio'da diğer sekmesinde kenar tipini yalnızca dış kenar seçebilirsin. Kenar genişliğini parçanın yüzey alanını yeterli boyuta getirecek kadar arttırmalısın. Kenar-nesne boşluğu kenarın parçadan kolay ayrılması için önemlidir. Porima ve esun filamentlerinde 0,2 olarak ayarlıyorum ama parçanın yüzey alanı aşırı küçükse 0,1'de kalması daha iyi olur. Birde katman genişliğini başlangıç katmanında 0,55'e ayarlaman iyi olur. Yine yeterli gelmezse arttırabilirsin.

3D yazıcılar konusunda gerçekten çok acemiyim Bambu Lab A1 cihazına sahibim Bambu Lab'in kendi filamentiyle hiçbir baskı sorunu yaşamazken yeni aldığım filament ile sorunlar yaşıyorum.
Aldığım filamentler:
Filamentto kahverengi PLA filament 1, 75mm, bu çalıştı.
Tinylab 3D 2.85 mm PLA filament (koyu yeşil) hortumsuz şekilde taktım ve bunu load edemedi, diğer filamente göre kalındı ve hortuma sığmadı.
Sorun vıdeosu:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Selamlar,

Öncelikle cihazını güle güle kullan. Aldığın filamentler doğal olarak kullandığım Bambu Lab ile birebir aynı materyallerle aynı değil. Fakat yapışmama sorunun birkaç açıklaması var.

İlk basımda nozzle ın yataktan uzaktaklığı.
İlk basımda yatağın ilk sıcaklığını biraz arttırmanı tavsiye ederim. İkincisi de filament sıcaklığını da arttırabilirsin.

Bambu Lab de generic PLA haricinde kendin manuel olarak Custom filament de tanımlayabiliyorsun.

Bunları bir araştırmanı tavsiye ederim.

Ayrıca,

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yeni filament eklerken hangi katsayıyı nasıl kullanacağını anlatıyor.

Son düzenleme:
Yüzey alanı küçük olan parçaların yapışması zordur yüzey alanını arttırmak gerekir. Bambu Studio'da diğer sekmesinde kenar tipini yalnızca dış kenar seçebilirsin. Kenar genişliğini parçanın yüzey alanını yeterli boyuta getirecek kadar arttırmalısın. Kenar-nesne boşluğu kenarın parçadan kolay ayrılması için önemlidir. Porima ve esun filamentlerinde 0,2 olarak ayarlıyorum ama parçanın yüzey alanı aşırı küçükse 0, 1'de kalması daha iyi olur. Bir de katman genişliğini başlangıç katmanında 0, 55'e ayarlaman iyi olur. Yine yeterli gelmezse arttırabilirsin.

Hocam "brim" nesnenin etrafına atılıyor ama ne işe yarıyor ki bu? Etrafında sonuçta.

Hocam "brim" nesnenin etrafına atılıyor ama ne işe yarıyor ki bu? Etrafında sonuçta.
Dediğim gibi nesnenin yüzey alanını genişletiyor ve bu sayede daha iyi yapışma sağlanıyor.
Soldaki parçanın tablaya temas eden yüzeyi az olduğu için tabladan kolayca ayrılacak ve basılamayacaktır.

1736010033489.png

Hocam peki kenar ile nesne arasındaki uzaklık kaç mm olmalı?
Yüzey alanı küçük olan parçaların yapışması zordur yüzey alanını arttırmak gerekir. Bambu studio'da diğer sekmesinde kenar tipini yalnızca dış kenar seçebilirsin. Kenar genişliğini parçanın yüzey alanını yeterli boyuta getirecek kadar arttırmalısın. Kenar-nesne boşluğu kenarın parçadan kolay ayrılması için önemlidir. Porima ve esun filamentlerinde 0,2 olarak ayarlıyorum ama parçanın yüzey alanı aşırı küçükse 0,1'de kalması daha iyi olur. Birde katman genişliğini başlangıç katmanında 0,55'e ayarlaman iyi olur. Yine yeterli gelmezse arttırabilirsin.
Aslında son iki sorunuzun da cevabını ilk mesajımda vermiştim.
Baskıyı takip ederek deneme yanılma yöntemiyle hangi boyuttaki parça için ne genişlikte kenar gerektiğini anlayabilirsin.
Kenar nesne arasındaki boşluk 0,1 mm'de çıplak elle sökmek biraz zor olur ama yüzey alanı çok küçük parçalar için 0,1 - 0,15 kullanmak daha iyidir.
Yüzey alanı çok geniş ve sivri kenarlı parçalarda (örneğin çekmece) sivri kenarın kalkmaması için de kenar kullanılmalıdır. Bu parçalarda kenar nesneye fazla yakın olmasına gerek yok. Bu sebeple kolay sökülebilmesi için 0,2 - 0,25 mm olarak ayarlıyorum.

Tabi bu ayarlar filament markası ve tipine göre değişir. Ben eSun ve Porima marka PLA'larda bu ayarlarda kullanıyorum.

Aslında son iki sorunuzun da cevabını ilk mesajımda vermiştim.
Baskıyı takip ederek deneme yanılma yöntemiyle hangi boyuttaki parça için ne genişlikte kenar gerektiğini anlayabilirsin.
Kenar nesne arasındaki boşluk 0,1 mm'de çıplak elle sökmek biraz zor olur ama yüzey alanı çok küçük parçalar için 0,1 - 0,15 kullanmak daha iyidir.
Yüzey alanı çok geniş ve sivri kenarlı parçalarda (örneğin çekmece) sivri kenarın kalkmaması için de kenar kullanılmalıdır. Bu parçalarda kenar nesneye fazla yakın olmasına gerek yok. Bu sebeple kolay sökülebilmesi için 0,2 - 0,25 mm olarak ayarlıyorum.

Tabii bu ayarlar filament markası ve tipine göre değişir. Ben esun ve porima marka PLA'larda bu ayarlarda kullanıyorum.

Kusura bakmayın hocam mesajınızı es geçmişim gibi oldu ama ben onu destek ile model arası uzaklık sandım, verdiğiniz bilgiler özelikle çok parçalı araba gibi şeyler basarken çok işime yarayacak, çok teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı