Firebase blase plana geçilir mi?

JuneJuly

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba normalde firebase kullanıyorum ancak firebase Storage ücretli plan dahilinde artık. Firebase kullanmaya devam etmek istiyorum aslında ancak ücretli plana geçmek mantıklı mı tereddüt ediyorum? Firebase yerine başka alternatiflere geçilir mi yoksa ücretli plana geçilse bile ücretsiz kota hala devam edeceği için gönül rahatlığıyla ücretli plana geçilir mi? Eğer Play Store'ya da App Store vb yerlere uygulama yüklemeyeceksek bu sınır geçilir mi? Biraz kaygılıyım bu konuda bilgi verebilir misiniz? Sizce blaze (ücretli) plana geçmeli miyim?

Merhaba normalde firebase kullanıyorum ancak firebase Storage ücretli plan dahilinde artık. Firebase kullanmaya devam etmek istiyorum aslında ancak ücretli plana geçmek mantıklı mı tereddüt ediyorum? Firebase yerine başka alternatiflere geçilir mi yoksa ücretli plana geçilse bile ücretsiz kota hala devam edeceği için gönül rahatlığıyla ücretli plana geçilir mi? Eğer Play Store'ya da App Store vb yerlere uygulama yüklemeyeceksek bu sınır geçilir mi? Biraz kaygılıyım bu konuda bilgi verebilir misiniz? Sizce blaze (ücretli) plana geçmeli miyim?
Firebase 5 GB’a kadar bedavaydı sanırım.

Firebase 5 GB’a kadar bedavaydı sanırım.
Evet sonrasında kullandıkça ücret alıyor zaten de ben işte kart bilgilerimi vs girmek istemiyorum biraz sanırım. Birde hani sınırı geçtim mi? Ne kadar ücret geldi diye sürekli kontrol etme kısmı falan :) Ama sanırım blaze plana geçeceğim ya. Blaze planı kullanan tanıdığınız var mı acaba?

Kota direkt doluyor zaten. Çok fazla bilgi çekilecekse alman şart.
Siz Firebase kullanıyor musunuz ? Kullanıyorsanız blaze plana geçiş yaptınız mı acaba?

Siz Firebase kullanıyor musunuz ? Kullanıyorsanız blaze plana geçiş yaptınız mı acaba?
Uygulamamda hem depolama hemde database kullanıyordum ama bir kaç kişi girince kota doluyor ve bilgi alamadığı için programda hatalar oluyordu. Sanırım database'i kaldırıp depolama için github kullanmıştım zaten bir tane dosya. Ücretli planda kota sorunu yok diye biliyorum o yüzden başka bir uygulama için alırım diye düşünmüştüm. Firebase'in sitesinde yazıyordur bakabilirsin istersen.

Uygulamamda hem depolama hemde database kullanıyordum ama bir kaç kişi girince kota doluyor ve bilgi alamadığı için programda hatalar oluyordu. Sanırım database'i kaldırıp depolama için github kullanmıştım zaten bir tane dosya. Ücretli planda kota sorunu yok diye biliyorum o yüzden başka bir uygulama için alırım diye düşünmüştüm. Firebase'in sitesinde yazıyordur bakabilirsin istersen.
Şu an da geliştirdiğim uygulamayı herhangi bir yere yüklemeyeceğim için kota sınırını geçmez. Ben şöyle düşünmüştüm Firebase alternatifleri var mesela Supabase, Cloudinary gibi. Sadece storage kısmı için bunlardan birini Firebase ile birlikte kullansam olur mu diye. O şekilde de kullanılabiliniyormuş sanırım. Öyle mi yapsam yoksa direkt Firebase'de ücretli plana mı geçsem ona karar vermeye çalışıyorum. Diğer arkadaşa cevap verirken de dediğim gibi kart bilgilerimi vs girmek ve sonrasında da sürekli işte ücretlendirme yapılmış mı bunu kontrol etmek biraz düşündürtüyor beni :)

Şu an da geliştirdiğim uygulamayı herhangi bir yere yüklemeyeceğim için kota sınırını geçmez. Ben şöyle düşünmüştüm Firebase alternatifleri var mesela Supabase, Cloudinary gibi. Sadece storage kısmı için bunlardan birini Firebase ile birlikte kullansam olur mu diye. O şekilde de kullanılabiliniyormuş sanırım. Öyle mi yapsam yoksa direkt Firebase'de ücretli plana mı geçsem ona karar vermeye çalışıyorum. Diğer arkadaşa cevap verirken de dediğim gibi kart bilgilerimi vs girmek ve sonrasında da sürekli işte ücretlendirme yapılmış mı bunu kontrol etmek biraz düşündürtüyor beni :)
Eğer yayınlamayacaksan ve sadece depolama için kullanacaksan bir şey satın almana gerek yok ki. Herhangi bir yere koy oradan alırsın 😀. Google Drive olur Github olur fark etmez.

Yoksa alternatifleri de aynı durumda sayılır. Kullandığın kadar öde mantığı daha iyi bence.

Eğer yayınlamayacaksan ve sadece depolama için kullanacaksan bir şey satın almana gerek yok ki. Herhangi bir yere koy oradan alırsın 😀. Google Drive olur Github olur fark etmez.

Yoksa alternatifleri de aynı durumda sayılır. Kullandığın kadar öde mantığı daha iyi bence.
Şu an yayınlamayacağım ama ileride diğer projelerimi yayınlayabilirim. Bahsettiğin google drive vs yöntemlerini de daha önce denemediğim için nasıl yapılır tam bilmiyorum. Firebase'de direkt blase plana geçmekte işte bilemedim tam. Yine de sağ ol desteğin için

Ben projelerimin tamamında firebase kullanıyorum ve hepsinde ödeme yöntemim tanımlı (blaze plan dahilinde). Henüz free-tier kotayı aşan bir projem olmadı fakat benim projeler herkesin girebildiği projeler değil. Şirketlere özel, sadece o şirketler bünyesinde kullanılan projeler.

Dikkat etmen gereken noktalar şunlar;
  1. Depolama alanına çok fazla yazma/okuma yapıyorsan hem ücretsiz depolama sınırını geçmekten hem de yüksek veri trafiğinden ayrı ayrı ücretlendirilebilirsin.
  2. Firestore tarafında DB'ye free-tier sınırları üstünde okuma/yazma/silme işlemleri yapıyorsan ya da DB'de tuttuğun veriler çok yüksek boyutlu ise (sanırım 1 GiB kotası vardı) yine ücretlendirilmeye başlarsın.
Anladığım kadarıyla zaten başka bir firebase feature'ı kullanmıyorsun. Free-tier kotaları aslında aynı anda birçok projeyi destekleyecek kadar geniş tutulmuşlar (geliştirme aşaması için bunu söylüyorum.). Ayrıca Blaze planın güzel yanı şu; hop kotayı geçtin hadi bakayım öde $100 gibi bir kafa yok. Mesela free-tier kapsamında 100 bin DB okuma hakkı veriyor. Diyelim ki sen bunu aştın. Adamlar fiyatı yazmış, yanlış hatırlamıyorsam 1 milyon okuma işlemi için senden $0.018 alıyor (seçtiğin sunucuya göre fiyat değişiyor bu arada). Yani uçuk-kaçık fiyatlar söz konusu değil.

Birde hani sınırı geçtim mi? Ne kadar ücret geldi diye sürekli kontrol etme kısmı falan
Budget belirlersen, maksimum belirledigin miktar kadar ceker. Daha fazlasini cekmez. Durust olmak gerekirse zaten push yapan islemleri sinirsiz birakmaman lazim kullaniciya. Yoksa db'yi cop datayla doldurup aninda asim yaptirirlar. Mesela AWS ve benzeri hosting servislerinde eger ust limit koymazsan DDoS saldirilarinda yatay olceklendirme sonucu bilmem kac yuz bin dolarlik bir faturayla karsilasabilirsin. Rate limiterlar falan kullanman lazim boyle bir servisten yararlanacaksan.

Herkesin erisebildigi veri getirme islemlerinde bol bol cache kullanmaya calis. Cache'ide hesabi olmayan kisiler icin uzun suruler yenilemeden tutman, yanlis bir hareket olmaz. Ucretsiz kullanicilarin yapabilecegi DB islemlerini (spesifik olarak push islemlerini) olabildigince kisitla ve bulk olarak yap. (Bulk operasyonlar, single access'ten daha ucuzdur cunku yuksek trafik yaratmiyorsun, ayrica daha hizli olur genelde.)

Bulk olarak yapabilmen icin datayi gondermeden beklemen lazim, ama gondermediginde gercek zamanli update ozelligini kaybediyorsun, bunun onune gecmek icinde, gonderene kadar onbellekte tutarsin ve oradan ceker gonderirsin. Bunun maliyeti senin uygulamana ufak bi gecikme olarak doner ama yuksek fatura cikmasindan daha iyidir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı