Fişlerin ucunu yakan priz neden olur?

Dinozoflar

Hectopat
Selam arkadaşlar, bizim bina biraz eski. 85-90 yılları arasında yapılmış, dolayısıyla su ve elektrik tesisatları da eski. Duvarlardaki prizler bazı fişlerin ucunu bu şekilde yakmakta ve bazen prize takarken sanırım "Ark" denen (Muhtemelen yanlış biliyorum, düzeltirsiniz.) kıvılcımları oluşturmakta. Bu neden kaynaklanıyor veya tehlikeli mi? (Bu arada bu fotoğraftaki üçlü priz yeni ve ucuna akım korumalı priz bağlı, onun da ucuna PC ve monitörler bağlı.)

Dosya Ekleri

• 20210427_141339.jpg
    20210427_141339.jpg
    49,9 KB · Görüntüleme: 1.026
  • 20210427_141350.jpg
    20210427_141350.jpg
    43,9 KB · Görüntüleme: 662
  • 20210427_141357.jpg
    20210427_141357.jpg
    44,1 KB · Görüntüleme: 511
Priz içerisinde bulunan yuva zamanla esneme yapıyor. Fiş ucu temassızlık yapmaya başlıyor ve ark yapmaya başlıyor. Küçük bir olasılık ama yangın çıkarma riski var.

Anladım hocam. Ark her zaman olur. Anahtar ve prizlerde meydana gelir. Bu sebeple gaz kaçağı gibi durumlarda anahtar ve prizleri kullanmayın derler. Eski olması nedeniyle oluşmuş gözüküyor. Duvardaki prizi ve elinizdeki fişin başlığını yenileyin. Yer yaptıkları için eski olan yeni olana zarar verebilir.

Benim laptop adaptörümün iki ucuda böyle oldu. Benim yanıklar sizinki gibi derin değil fakat yine de belli. Ben 3'lü prize adaptörü takıp ondan sonra kırmızı düğmeye tıklayıp açıyordum. Yararı var mı yaptığımın bilmiyorum fakat o kıvılcımlar çıkmıyor böyle yaparsam.

Ark sebebi ile yanar. Çözümü ise prizin kablolarına paralel yaklaşık 250V bir varistör bağlamaktır. Bu sayede ark esnasında varistör devreye girecek ve ark voltajını sönümleyecektir. Ayrıca akım koruması da sağlar.

Anladım hocam. Ark her zaman olur. Anahtar ve prizlerde meydana gelir. Bu sebeple gaz kaçağı gibi durumlarda anahtar ve prizleri kullanmayın derler. Eski olması nedeniyle oluşmuş gözüküyor. Duvardaki prizi ve elinizdeki fişin başlığını yenileyin. Yer yaptıkları için eski olan yeni olana zarar verebilir.

Tamamdır çok teşekkür ediyorum, evde zaten halledilmesi gereken bir ethernet bölme işi de vardı, hem onun için hem de priz için bir elektrikçi çağıracağım.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı