Fitness'ta beslenme ve setler nasıl yapılmalı?

muratthemis

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, benim birkaç sorum olacak, ama sorulara cevap verirken duyduğumuz, kendi bildiğimiz şeyler değil de, çalışmaları olan, meta analiz gibi sonuçları olan cevaplar bekliyorum, aklıma geldikçe soruları yazmaya devam edeceğim.

1- Protein alımı; günlük ortalama 160 gr protein almam gerekiyor bunu atıyorum bir gün 200 gr, bir gün 100 gr, bir gün 300 gr alsam ama ortalama olarak 160 gr olunca, gelişim ve fayda açısından herhangi bir farkı var mı?

2- Setler ve hareketler arasında ortalama olarak ne kadar dinlenmek gerekli?

3- Kırmızı etteki, tavuktaki protein ile, sütte, yoğurda, nohut ve mercimekte olan protein faydası aynı mıdır?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, benim birkaç sorum olacak, ama sorulara cevap verirken duyduğumuz, kendi bildiğimiz şeyler değil de, çalışmaları olan, meta analiz gibi sonuçları olan cevaplar bekliyorum, aklıma geldikçe soruları yazmaya devam edeceğim.

1- protein alımı; günlük ortalama 160 gr protein almam gerekiyor bunu atıyorum bir gün 200 gr, bir gün 100 gr, bir gün 300 gr alsam ama ortalama olarak 160 gr olunca, gelişim ve fayda açısından herhangi bir farkı var mı?

2- setler ve hareketler arasında ortalama olarak ne kadar dinlenmek gerekli?

3- kırmızı etteki, tavuktaki protein ile, sütte, yoğurda, nohut ve mercimekte olan protein faydası aynı mıdır?

Et ve nohut mercimek proteinleri bir olmaz.

Hareket arasında 2-3 dakika.
Küçük bölgelerde 30-45 sn.
Büyük bölgelerde 1dk.

Kas gelişimi bir günde olmaz bir gün 100 bir gün 200 almak da çok fark etmeyecektir ama her gün aynı makroları alsan metabolik denge için çok çok daha iyi olur.

1- Protein alımı; günlük ortalama 160 gr protein almam gerekiyor bunu atıyorum bir gün 200 gr, bir gün 100 gr, bir gün 300 gr alsam ama ortalama olarak 160 gr olunca, gelişim ve fayda açısından herhangi bir farkı var mı?

3- Kırmızı etteki, tavuktaki protein ile, sütte, yoğurda, nohut ve mercimekte olan protein faydası aynı mıdır?
1- Ortalama olarak 160 alırsan sorun olmaz fakat aradaki fark açılırsa mesela bir gün 60 bir gün 200 gibi bu verimi düşürür.
2- Senin isteğine göre 1-3 dk arası dinlenme ideal.
3- Hayvansal protein biraz daha etkilidir fakat arasında çok da bir fark yoktur hatta çeşidi arttırarak protein alımı daha faydalı.

1- Antrenman günlerinde 160, dinlenme günlerinde 120 vs. alırsan aradaki dalgalanma düşük olduğu için bir sorun olmaz. Fakat vücudun protein sentezinde tavan etkisi vardır. Kişiden kişiye değişir seninkinin 200 olduğunu varsayalım 300 alırsan vücut fazla proteini idrarla atar o gün boşuna fazla protein almış olursun.
2- Kişiden kişiye, amaçtan amaca değişir powercı vs. değilsen 1-3dk arası dinlenmek optimaldir
3- Proteinle amino asitlerden oluşur. Her besinin aa profili farklıdır. Hayvansal proteinler en önemli 9 aa içerdiği için ve sindirim oranı yüksek olduğu için tercih edilir. Nohut, mercimek gibi bitkisel besinlerde lösin gibi önemli aaler eksik olduğu, ve emiliminin düşük olduğu için tek başına yetersizdir. Önemli olan çoğunlukla hayvansal olacak şekilde tüketim yapman.

1- protein alımı; günlük ortalama 160 gr protein almam gerekiyor bunu atıyorum bir gün 200 gr, bir gün 100 gr, bir gün 300 gr alsam ama ortalama olarak 160 gr olunca, gelişim ve fayda açısından herhangi bir farkı var mı?

2- setler ve hareketler arasında ortalama olarak ne kadar dinlenmek gerekli?

3- kırmızı etteki, tavuktaki protein ile, sütte, yoğurda, nohut ve mercimekte olan protein faydası aynı mıdır?

Her şeyin çoğu zarar kilo başına 1.5X veya 2X gram protein alman yeterlidir. (kas kütlesi koymak için bu değerler gerekli, eğer kas kütlesini korumak istiyorsan kilo başına 1 gram yeterli olacaktır.)

Temel kaliteli proteinlere bakarsak yumurta, kırmızı et, tavuk göğsü, ton balığı, süt ürünleri gibi şeyleri tercih edebilirsin.

Set arasında 1-2 dakika dinlenmen yeterlidir.

Et ve nohut mercimek proteinleri bir olmaz.

Hareket arasında 2-3 dakika.
Küçük bölgelerde 30-45 sn.
Büyük bölgelerde 1dk.

Kas gelişimi bir günde olmaz bir gün 100 bir gün 200 almak da çok fark etmeyecektir ama her gün aynı makroları alsan metabolik denge için çok çok daha iyi olur.
30-60 saniye çok az.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı