FiveM'de i5 12400F CPU kullanımı hep yüksek

Hakanoper

Centipat
Daha fazla  
RTX 4060 i5 12400F sistemim var. 1.5 sene oldu alalı. Macun vb yenileme yapmadım sadece temizleme o kadar. İşlemci 70 üstü seyrediyor hep ama 75'i de geçmiyor. Bu oyun ayarları vb. ne yapmam gerek anlayamadım. CPU hep yüksek.

Son düzenleyen: Moderatör:
Xigmatek kasa Odin O750wat stok fan var işte anlayamadım NVIDIA'dan ayar yapıyorum sabitleme FPS GPU'ya falan yüksek performansa ayarlıyorum, düşürmeye çalışıyorum ama termal macun için nasıl yapacağımı bilmiyorum. İşte kendim yaşadığım şehir gerekçesiyle bilgisayarcı var ama parça çalar değiştirir diye korkuyorum.
Hocam onlarca termal macun değişim ideosu mevcut. Technopat'ın da videoları var Youtube'da. Teknobiyotik satıcısının Mx-4 macunlarını alabilirsiniz. Eğer az bir fiyat farkı varsa Mx-6 da alabilirsiniz. Gayet iyi ve uzun ömürlü macunlardır. Hatta imkanınız olursa kule tipi soğutucuya geçmenizi tavsiye ederim. Macun değiştirme olayı çok abartılacak bir şey değil yani.

Ben mini hava üfleme aleti aldım. Ekran kartının fanlarını elimle tutup üfleme aletiyle iyice tozunu alıyorum iç kısımlarının. Aynı işlemleri tüm kasada fanları elimle tutarak uyguluyorum, fan yapraklarını da nemli bir beze siliyorum. Yani temizlikten temizliğe fark var. Ayrıca kasa giriş seviyesi ise kasa fanları da giriş seviyesinde oluyor ve çok da etkili hava üflemiyorlar. Kasanızın toz filtrelerini de bir kontrol edin.

Ekran kartlarının genelde 2 3 sene sonra termal bakımlarının garantisi varsa resmi yerinde, garantisi yoksa da yine güvenilir bir yerde yaptırılması gerekiyor. Ben 3 senenin üzerine TUF RTX 3070 kartımın termal bakımını macun ve termal pedlerini alarak kendim yapamıştım. Iı değerleri ilk günküne çok yakın hale geldi.

Kule tipi soğutucularda da bakır botu sayısı, fan sayısı ve fan gücü önemli oluyor. Ona göre bütçenize göre en makul olanı seçip almanızı öneririm. Emin olun stok soğutucudan çok ama çok daha etkili. Yani anlık ısı yükselmelerini falan daha iyi kontrol altında tutuyor kule tipi soğutucular. Ben 5600x işlemcili stok soğutuculu ilk kasamı aldığımda sağlam sıkıştırılmış bir rar açarken 100 dereceyi geçip pc kapanıyordu :D

RTX 4060 i5 12400F 32 GB RAM sisteme sahibim. 1.5 senedir sadece bakım olarak temizleme yapıldı, o kadar. Termal macun yenilemedim, stok soğutucu var, ve FiveM'de ilk aldığım zamanlara göre bilgisayarı şu an 1 sene sonra tekrar oynamaya başladım ve sıcaklıklar yüksek. CPU kullanımı ve CPU sıcaklığını her ne yaparsam yapayım en Ultra ayar, en düşük ayar, grafik paketi, her şeyi denedim ama düşüremedim, hep yüksek sıcaklık asla 70 üstünden inmiyor. 79 gördü ama hep 75-74 takılıyor, GPU çok az kullanıyor. nasıl ayar yapmam lazım? ve Turbo Boost özelliğini kapatınca performans FPS düşüyor sadece ama bu sefer de oyunum kasıyor, tek çözüm Turbo Boost kapatarak buldum sıcaklığı düşürmeyi, başka da düşüremiyorum. GPU'ya yük bindiremiyorum, yani 4-5 saat aralıksız oynasam işlemci yanacak herhalde. Ne yapmam, ne ayarı nasıl sorunu çözmem lazım anlayamadım. ve Turbo Boost'u aç kapa yapmak zarar verir mi? ilgilenenlere şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı