Çözüldü Sayısal Fizik sorusunun çözümü nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

balkann

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
1742322934866.png

Bir türlü çözemedim anlatabilecek biri var mı?

Çözüm
@balkann İlk durumda elektrik alan vektörlerini O noktasına +q yükü koyarak normal bir şekilde hesaplayıp oluşak bileşke kuvvetini bulacağız.
Ekran görüntüsü 2025-03-19 060742.png

O da 3F ve 3F'in 90 derecelik bileşkesinden 3F√2 kuvvetidir.
Ardından +4q yükünün yerini Y noktasına getirip tekrardan hesaplayacağız.
Ekran görüntüsü 2025-03-19 060912.png

Oluşan sonunda bileşke kuvvetimiz ise iki F'lik kuvvetin 90 derecelik bileşkesinden oluşan F√2 kuvvetidir. Zaten buraya kadar anlayacağınız üzere F√2 kuvveti 3F√2 kuvvetinin 1/3'üdür. Yani cevap E diyebiliriz.
Öncelikle O noktasına bir test yükü koy, genelde +q seçilir, ardından sırasıyla her yük için o noktadaki elektrik alanı hesapla toplam elektrik alanı E ye eşitle. Değişimden sonra aynı işlemi tekrarla oranını bul. Hesaplarken dikkatli ol elektrik alan vektöreldir.

@ahmettt_21 Farklı yönlerde olması anlamında kast etmiştim. Eğer hesaplama sırasında olanı bahsediyorsanız tabii ki de göz ardı edilemez. Fakat en sonda kıyaslarken birisi + diğeri - yönde olursa bu soruya göre göz ardı edebiliriz zira bu toplam vektörlerin büyüklüğü kıyaslamasını soruyor. Vektörün diğeriyle direkt kıyasını değil. Siz de anladınız zaten ne demek istediğimi.

Son düzenleme:
@balkann İlk durumda elektrik alan vektörlerini O noktasına +q yükü koyarak normal bir şekilde hesaplayıp oluşak bileşke kuvvetini bulacağız.
Ekran görüntüsü 2025-03-19 060742.png

Ekran görüntüsü 2025-03-19 060912.png

Oluşan sonunda bileşke kuvvetimiz ise iki F'lik kuvvetin 90 derecelik bileşkesinden oluşan F√2 kuvvetidir. Zaten buraya kadar anlayacağınız üzere F√2 kuvveti 3F√2 kuvvetinin 1/3'üdür. Yani cevap E diyebiliriz.

Çözüm
Eki Görüntüle 2448966

Eki Görüntüle 2448967

Teşekkür ederim. Yeni görüyorum gayet açıklayıcı oldu benim için.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı