Fiziksel sunucuları kullanıcı bazlı sanallaştırma

z3k

Centipat
Katılım
29 Temmuz 2021
Mesajlar
14
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba,
Elimde 3+ adet fiziksel sunucu mevcut. Bu sunucuların hepsine ayrı ayrı Linux server vs kurmak yerine bare metal sanallaştırmayla tek bir sunucuymuş gibi güçlerini birleştirmek istiyorum.

Daha sonrasında da kullanıcılara ayrı ayrı vmler açıp kullanılabilir yapmayı amaçlıyorum. Sunucuları aynı anda 1 kişi kullanıyorken tüm gücü kullanabilmesini yani vmleri kısıtlı donanımla kullanmak yerine özgür bir şekilde tam performans kullanılmasını istiyorum.

Bunlar için araştırma yaptığımda VMware esxi, vsphere, citrix ile bare metal sanallaştırma yapabilirim gibi geldi. Ancak istediğim donanım dağılımını ve lisanslama kısımları hakkında bilgim yok. Bu konularda bilgisi olanlardan yardım istiyorum.
 
Hocam load balancer gibi değil de birinde sorun olunca veya yetersiz kalınca diğerinin kaynağını kullanmasını istiyorsanız VMware hypervisor teknolojisine göz atmanızı öneririm.
 
Load balancer mı yapmak istiyorsunuz tam olarak?

Load balancer hakkında çok bilgim yok ancak o tarz bir şey istemediğimi düşünüyorum. Aşağıda örneklerle anlatmaya çalıştım.

Hocam load balancer gibi değil de birinde sorun olunca veya yetersiz kalınca diğerinin kaynağını kullanmasını istiyorsanız VMware hypervisor teknolojisine göz atmanızı öneririm.

Aklımdaki 2 fikir var ve örnek üzerinden anlatmam daha anlaşılır olur umarım. 3 fiziksel sunucumuz olsun ve her birinde 10 çekirdek CPU, 32 GB RAM olsun.

1. fiziksel sunucuların hepsi tek sunucuymuş gibi çalışması ve yönetilmesi. Yani birleşmiş sunucunun gücü 30 çekirdek CPU ve 96 GB RAM olan bir halde olacak.
Böylelikle örneğin tek Linux kurup tüm kullanıcılar buna xrdp ile bağlanıp kullanabilecek. Eğer bu şekilde olmazsa tüm fiziksel sunuculara tek tek Linux ve kullanıcıların kullanacakları yazılımları kurmam gerekir. Ayrıca kullanıcılar için her sunucunun başka IP adresi olacağından bağlanmada kafa karışıklığı yaratır. Elimdeki sunucuların güçlerini de verimli kullanamamış olurum.

2. fiziksel sunucuların yine tek sunucu gibi davranıp, her kullanıcı için ihtiyacı olacak şekilde vmler kurmak. Böylelikle her kullanıcı sadece kendi vm'ine bağlanır, kendi ihtiyacı olan yazılımları kullanır. Ancak burada başka bir sorum daha var. Mesela birleşmiş sunucunun 30 CPU ve 96 RAM'i vardı. Ben 10 vm açtım diyelim. Bu sunucu kaynakları 10 vm için dağıtılacak. Ancak o an sadece 1 Vm'de örneğin makine öğrenimi çalıştırılıyor. Bu sefer geri kalan 9 Vm'in kullanmadığı kaynağı o tek çalışan vm kullanabilse böylelikle sunucuda hiç boş kaynak kalmadan verimli kullanım olur. Galiba buna high availability deniyor. İkinci bir vm daha kullanılmaya başlandığında tüm sunucu kaynağı 2ye bölünüp tekrar dağıtılsa. Dinamik kaynak dağılımı yapılabilir mi?

Her sunucuya esxi kurup onlarda vm oluştursam bir vm maksimum tek sunucunun tam performansını kullanabilecek. Yani sadece 10 CPU, 32 RAM. Ama benim istediğim bir vm maksimum tüm sunucuların da kaynağını kullanabilsin(30 CPU, 96 RAM).

Kusura bakmayın, kafamda düşündüğüm şekilde anlatmaya çalışıyorum ancak anlaşılmamış yerler olabilir. Yukarıdaki 2 fikir için de araştırmam gereken yazılımlar, teknolojiler vs neler vardır. Bu tarz bir şey yapılabilir mi?
 
Proxmox ile ücretsiz bir şekilde sanallaştırma yapabilirsiniz. Bütün sunucuların farklı IP'ler ile çıkmasını istiyosaniz ona göre IP satın alıp kurulan Vm'lere atayacaksınız.
 
Son düzenleme:
Hocam galiba bahsettiğiniz ha cluster yapısı oluyor. Örnek olarak senaryo:

İki veya daha fazla Host'a sahipsiniz, artık yapınız çok büyüdü ve bu hostları değiştirmek veya güçlendirmeye karar verdiniz, üçüncü bir neden ise esxi sürümünün yeni versiyonu çıktı ve Update etmek istiyorsunuz bunları yaparkende Virtual Machine'ları kapatmak istemiyorsunuz çünkü artı bir maliyet ve zaman kaybı, işte tam da bu ve bunun gibi durumlarda sırayla sanallarınızı diğer host üzerine taşıyarak Update veya yeni bir Host'u konumlandırdıktan sonra tekrar vmotion üzerinden bu Host'a taşıyabiliriz, burada tek önemli nokta var oda yeni Host'u (veya Update yaptıysanız da geçerli) bu Cluster'a dahil ederek bunu gerçekleştiriyoruz, zaten mantık olarak baktığımız zaman cluster dışında bir Host'un üzerine Virtual machine taşımak olanaksızdır ( Kaynak )

Ekstradan 10 çekirdek 32 RAM alacağınıza 512 GB RAM'e kadar sağlanılır ve ha cluster yapısı ile daha iyi bir donanıma geçmeniz gerektiğinde hostu ekleyerek kolaylıkla geçebilirsiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı