Flatpak kullanılır mı?

  • Konuyu başlatan Rona
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 5
  • Görüntüleme 224
Katılım
12 Ekim 2020
Mesajlar
9.091
Makaleler
5
Çözümler
303
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
CPU: AMD Ryzen 5 3600
Anakart: Gigabyte B450M S2H
GPU: SAPPHIRE PULSE RX 6700
RAM: 2*16 CORSAIR VENGANCE PRO 3600Mhz
PSU: SHARKOON SHP650V2
SSD: KINGSTON A400 120GB
HDD: 1TB SEAGATE
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. Yanlış hatırlamıyorsam önceden Steam, Lutris gibi paketlerin Flatpak sürümlerinde performans ve kararlılık kayıpları oluşuyordu. Bu kayıp durumu hala devam ediyor mu? Yoksa düzeldi mi? Ayrıca Flatpak günümüzde ana paket yöneticisi olarak kullanılabilir mi? Bir AUR etmez muhtemelen ama çoğu senaryoda aratmasa yeter benim için.

Şimdiden yanıtlarınız için teşekkürler. İyi sosyaller.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Son 10 ay gibi bir süredir uygulamalarımı yüklerken flatpak/flathub olarak yüklediğime dikkat ediyorum ve performans olarak bir sorun gözlemlemedim. Burada donanımın etkisi olabilir.

Genel olarak dGPU'yu kapattığım zaman otomatik güncelleme yaparken NVIDIA sürücülerini silmesi ve geri açtığımda ise sürücü olmadığı için iGPU ile çalıştırmasından bir performans sorunu yaşıyorum ama bunu benim gibi kaç kişi yapıyor. En azından flathub Update yazarak kolayca çözülebiliyor.

Performans için bir fark olmadığını Geekbench'te yaptığım test ile anlayabiliyorum.
Sistem bilgisinde Flatpak kullandığım anlaşılabiliyor.

Sandbox konusunda şöyle bir şey yaşadım, Dolphin'i Flathub'dan kurdum ve telefonumu bağladığımda algılamıyordu.
1742916808999.png


Onun haricinde bir uygulamayı kısıtlarken ya da izin verir iken sorun yaşamadım.

Kısaca yorumum şu:
Flatpak'lar iyi çalışıyor. Ama:
Her uygulama Flatpak olmaz.
Flatpak'lar her dağıtımda aynı kalitede çalışmıyor olabilir.
Flatpak'ın apt ve zypper gibi yöneticilerin yerini alabileceğini düşünmüyorum. Daha çok bir uygulama mağazası olmaya müsait.
 
Şöyle söyleyeyim asıl flatpak kullanılır. Sanırım 1 yıldır artık flatpak kullanıyorum. Herhangi bir uygulamayı kullanırken veya güncellerken sorun yaşamadım. Flatpak adamdır.
 
Hocam ben şahsen dağıtımın kendi repolarını tercih ediyorum. Flatpak uygulamaları bana bozuk gibiymiş geliyor. Öyle olmasa bile. Sadece zorunluluktan kullanıyorum Flatpak. Sırf bu yüzden dağıtımın reposu geniş diye Arch kullanıyorum.
 
Kullandığım dağıtımın kendi paket yöneticisinde o uygulama bulunmuyorsa ancak o zaman Flatpak kullanırım. Dağıtımın kendi paket yöneticisinde bulunan bir uygulamayı Flatpak'tan yüklemek bana mantıklı gelmiyor.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı