FM23'te taktik nasıl yapılır?

kaanhlzan

Decapat
Daha fazla  
Merhaba, hayırlı geceler. Football Manager'i 1.5 senedir oynuyorum. Fakat taktik yapmayı bir türlü çözemedim. Taktiği takımıma göre kurmalıyım ama nasıl kurmalıyım veya rakip takım analizini nasıl yapıp nasıl bir 11'le çıkmalıyım bir türlü beceremedim en başından beri. Yardımcı olabilme şansınız var mı?

Hocam çoğu oyuncu ezbere taktikler ile oynuyor çünkü her sene oyunda belirli taktikler çok iş yapar. Şu an dikey tiki taka, gegenpress ve çok kısa pas mesafesi çok işe yarıyor örneğin neredeyse her takıma kör bir şekilde oynayarak iyi sonuçlar alabilirsin ama bu oyunun zevkini öldüren bir yöntem. Takım analizini futbolcularının özelliklerine göre yapman gerekiyor örneğin çok fazla adamı savunmaya koyarsan ileri top taşıyamazsın, çok fazla adamı hücuma koyarsan ise herkes hücuma kalkar ama topu taşıyamazsın o yüzden destek, hücum ve savunmayı iyi dengelemen gerekiyor. Ben stoperler'i savunmaya vererek kanat back oyuncularını ise yeteneklerine bağlı hücum veya destek olarak seçiyorum, onların önünde duran kanat oyuncularını ise tam tersi seçiyorum, sallıyorum sol back hücumdaysa önündekini destek olarak seçerken öbür tarafa ise destek back'e hücumcu kanat koyuyorum tabi bu tamamen sahip olduğun oyunculara bağlı. Oyuncu seçerken sadece yıldızlarına bakmaktansa özelliklerine ve karakterine bakmanı öneririm özellikle "profesyonel" "azimli" gibi özelliklere sahip futbolcuları tercih etmelisin.

Diziliş olarak ise 4-2-3-1 dizilimi çok kırık bir dizilim. Onun dışında klasik 4-4-2 oynamanda ise hiçbir zarar gelmez.

Takımın güçlü yanlarını düşünüp oyuncularının kapasitesine göre taktik yapmalısın. Oyun taktik açıdan aşırı detaylı olduğu için başlarda sıkılabilirsin. Oyuncular için belirli bir mevkide pozisyon seçtiğinde o mevki için önemli olan yeteneklerini göreceksin bunlar üzerinden fikir edinip taktiğinde oyuncunu parlatacak fikirleri bulacaksın. Örnek olarak bir kanat forvet oynayan kanata sahipsen oyuncuya orta açması yerine içe bindirmesi taktiğini vermen oyuncuyu daha kullanışlı hale getirecektir. Daha çok çizgiyi kullanmayı seven oyun kurucu gibi oyuncular içeri bindirmek yerine çizgiye inip orta açmakta çok daha iyidirler onlar için de içeri orta açacakları taktiği vermen gerekir.
Bu ve bundan daha farklı bir sürü detay var ana taktiğinin yanı sıra oyuncuya tamamen özel talimatlarla rol verebilirsin. Bu yüzden başlamak istediğin kariyerde birkaç video izleyip taktiklerden çıkarım yapman en iyisi olur.
Ayrıca asistan menajerini editör ile en iyi özelliklere sahip birini yapabilirsin her maç öncesi sana önerilerde bulunacaktır nelerin değişmesi gerektiği ile alakalı.
Başka bir yöntem de hazır taktik yüklemek, hazır taktiklerde oyunculara tamamen detaylı talimatlara olur, hazır taktik üzerinde takımının gidişatına göre güncelleme yapmak başlangıç için daha kolay olacaktır.

Takımın güçlü yanlarını düşünüp oyuncularının kapasitesine göre taktik yapmalısın. Oyun taktik açıdan aşırı detaylı olduğu için başlarda sıkılabilirsin. Oyuncular için belirli bir mevkide pozisyon seçtiğinde o mevki için önemli olan yeteneklerini göreceksin bunlar üzerinden fikir edinip taktiğinde oyuncunu parlatacak fikirleri bulacaksın. Örnek olarak bir kanat forvet oynayan kanata sahipsen oyuncuya orta açması yerine içe bindirmesi taktiğini vermen oyuncuyu daha kullanışlı hale getirecektir. Daha çok çizgiyi kullanmayı seven oyun kurucu gibi oyuncular içeri bindirmek yerine çizgiye inip orta açmakta çok daha iyidirler onlar için de içeri orta açacakları taktiği vermen gerekir.
Bu ve bundan daha farklı bir sürü detay var ana taktiğinin yanı sıra oyuncuya tamamen özel talimatlarla rol verebilirsin. Bu yüzden başlamak istediğin kariyerde birkaç video izleyip taktiklerden çıkarım yapman en iyisi olur.
Ayrıca asistan menajerini editör ile en iyi özelliklere sahip birini yapabilirsin her maç öncesi sana önerilerde bulunacaktır nelerin değişmesi gerektiği ile alakalı.
Başka bir yöntem de hazır taktik yüklemek, hazır taktiklerde oyunculara tamamen detaylı talimatlara olur, hazır taktik üzerinde takımının gidişatına göre güncelleme yapmak başlangıç için daha kolay olacaktır.

Çok bilgilendici bir yazı olmuş hocam elinize sağlık. Aynen böyle yapabilirsiniz taktikte sıkıntı çekenler var iste.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı