Çözüm Format atarken diskler görünmüyor (VMD)

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Arkadaşlar, bu sorunun tam çözümünün zaten Intel'in sitesinde yazdığını fakat pek yaygınlaşmadığını gördüm. Format atarken, şu videoda olduğu gibi format flash'ında VMD sürücüsünü kurup, disklerin görünürlüğünü sağlıyoruz ve format atıyoruz tamam fakat bu işin bir de devamı varmış. Hatta bu işlem değişmiş. Intel'in sitesi'ne gittiğinizde bu işlemin değiştiğini göreceksiniz. Intel, sitesinde şöyle diyor;

Adım 1: Yükleme sürücülerini edinin
  1. İndirme Merkezi'nden uygun Intel® RST sürücüsünü ( SetupRST.exe dosyası) indirin. İndirilecek doğru sürücü, yönetilen aygıta bağlıdır. Platformda hangi aygıtın olduğu net değilse satıcının sistem özelliklerini kontrol edin.
  2. Dizine sağ tıklayıp Open in Terminal veya Open PowerShell here öğesini seçerek SetupRST.exe dosyasının bulunduğu dizindeki terminali açın. Seçilecek doğru seçeneği görmek için dizini sağ tıklattığınızda Shift tuşuna basmanız gerekebilir.
  3. Komutu çalıştırarak kurulum öncesi sürücüleri ayıklayın ./SetupRST.exe -extractdrivers SetupRST_extracted
  4. Tüm sürücü dosyalarını SetupRST ile çıkarılan dizinden bir USB anahtar ortamına kopyalayın. Daha sonra kullanılacak olan iaStorVD.sys dosyası burada yer almaktadır.
Adım 2: BIOS'ta Intel ® VMD denetleyicisini etkinleştirin

Adım 3: Windows* işletim sistemini kurun

1. Windows işletim sistemi yükleme işlemini başlatın.
  2. Sürücü dosyalarının kopyalandığı USB anahtar ortamını takın. USB anahtar ortamında sürücü dosyaları kopyalanmamışsa Adım 1'e bakın.
  3. İşletim sistemi yükleme işlemi sırasında Sürücüyü Yükle'ye tıklayın. Intel® VMD Denetleyicisi altında Intel® RST tarafından yönetilen sürücüleri algılamak için VMD sürücüsünün yüklenmesi gerekir.
  4. iaStorVD.sys dosyasının konumuna göz atın. Bu dosya, USB anahtar ortamına kopyalanan sürücü dosyaları içinde ../Drivers/VMD/ altında olmalıdır.
  5. iaStorVD.sys dosyasını seçin.
  6. İşletim sistemi kurulumu için sürücüyü seçin.
  7. İşletim sistemi yükleme işlemini tamamlayın.

Adım 4: Intel ® RST sürücüsünü işletim sistemine kurun
  1. Sistem işletim sistemine önyükleme yaptıktan sonra, Adım 1'de indirilen SetupRST.exe dosyasını yükleyin. Bu, Windows sürücüsünü yükleyecek ve RAID yönetimi için Intel® Optane™ Bellek ve Depolama Yönetimi uygulamasını Microsoft Mağazasından * indirme fırsatı verecektir. /Intel® Optane™ bellek birimleri.
Önemli hususlar
  • Kurulumdan sonra Intel® RST VMD sürücüsü kaldırılmamalı/kaldırılmamalıdır. Bu, Erişilemeyen Önyükleme Aygıtı mavi ekranına ve potansiyel veri kaybına neden olabilir .
  • VMD cihazı, VMD cihazının konuşlandırıldığı bir platformda her zaman etkindir. VMD'nin herhangi bir cihaza sahip olmadığı olası bir yapılandırma vardır. Bu boş bir VMD yapılandırmasıdır. Bunun bir sonucu olarak, Intel® RST VMD sürücüsünün Windows'un Aygıt Yöneticisi'nde sarı bir patlama aygıtından kaçınmak için her zaman böyle bir platforma yüklenmesi gerekir.

Benim ekstra söyleyeceklerim şunlardır:

Aslında biz Adım 4'ü es geçiyoruz. Formattan sonra setupRST.exe'yi tekrar çalıştırmamız gerekiyor. Mesela bunu yapmazsak ne olur? Bir örnek kendimden vereyim. Windows Defender ile çevrimdışı tarama yaptığınızda, Windows Defender, Windows'un kurulu olduğu diski görmeyip mavi ekran sorunu oluşuyor. Benim karşılaştığım sorun budur. Mesela artık Intel. ZIP dosyası sunmuyor ve exe dosyası sunuyor. Neden? Çünkü Adım 1'deki işlemle, exe dosyasının içini dışarı çıkarabiliyoruz ve içindeki dosyalar, eski ZIP dosyasındaki içerikleri bize verebiliyor. İşlemler değişti artık arkadaşlar ve bu kurulum daha düzgün bir kurulum. Sevgiler saygılar.

@Recep Baltaş, abi bence YouTube'daki rehberleri güncellemelisiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam selam @Kalim_x konuyu diriltmis oluyorum fakat bir çözüm ararken denk geldim. Asus laptop aldım fakat hangi sürücüyü nasıl kuracağıma bir türlu net ulasamadim. Her yerde farklı bi driver farklı bi kurulum gördüm. Bu terminali açma gibi 2. Adımdaki olayı da anlayamadım tam açıkçası. Nasıl bir yol izlemeliyim. Sürücüleri yukle ekraninda nasıl gorunecek bu driver bilemiyorum. Cihazim asus rog strix g16 13650hx 4060li model.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı