Çözüldü Format sonrası RTX 4080 sistemde yavaşlama

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

BlitzAuba

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
GIGABYTE Z790 AERO G 7600MHz(OC)
Intel Core i9 13900K
GIGABYTE GeForce RTX 4080 GAMING OC 16GB GDDR6X 256 Bit
GSKILL 64GB (2x32GB) Trident Z5 RGB 6000MHz CL30 DDR5 1
SAMSUNG 2+1 TB 990 Pro NVMe 2.0 M.2
CORSAIR iCUE H170i ELITE CAPELLIX 420mm
Cooler Master MWE V2 1250W 80+ Gold
Cooler Master HAF 700
Alienware 27" 240Hz 1ms Nano IPS QHD G-Sync
MSI 32" OPTIX 165Hz VA FreeSync
2x Samsung Odyssey G5 27" 144Hz 1ms QHD VA
Güncelleme sonrası bilgisayarın kafayı yemesi sebepli format atmak zorunda kaldım. Format sonrası enteresan bir sorun yaşıyorum. Yaptığım her türlü stres testinde, oyun testinde hiçbir performans kaybı yaşamıyorum. Ama bilgisayar açılışında, tarayıcı açtığımda, tarayıcı sayfaları yüklenirken, oyunlar açılırken hepsi eskisine göre çok uzun sürüyor. Açıldıktan sonra bir problem yok, ilk açılışları hep sorunlu. Windows 11 Pro vardı, yine aynı işletim sistemini kullanıyorum format sonrasında da. Bu yavaşlamanın sebebi sizce nedir? Sistemin aşağıda;

Gigabyte Z790 Aero G 7600MHz(OC)
Intel Core i9 13900K
Gigabyte GeForce RTX 4080 Gaming OC 16 GB GDDR6X 256 Bit
G.Skill 64 GB (2x32 GB) Trident Z5 RGB 6000MHz CL30 DDR5 1.4V Siyah Dual Kit RAM
Samsung 2+1 TB 990 Pro NVMe 2.0 M.2
Corsair iCUE H170i Elite Capellix 420mm
Cooler Master MWE V2 1250W 80+ Gold
Cooler Master HAF 700
Alienware 27" 240Hz 1ms Nano IPS QHD G-Sync
MSI 32" Optix 165Hz VA FreeSync
2X Samsung Odyssey G5 27" 144Hz 1ms QHD VA

Çözüm
Açıkçası düşündüm de bu sistemde hızlı başlatma bu kadar etkilemez. Bios ayarı ile ilgili olduğunu da düşünmüyorum. Diğer tarayıcılarda da bu sorun oluyor mu?
Sadece tarayıcılarla alakalı değil. WhatsApp'ın Windows uygulaması da geç açılıyor mesela. Genel olarak her şey geç açılıyor yani. Ama açıldıktan sonra performansta hiçbir problem yok. Az önce Google Play Games'in launcherını açtığımda tuhaf bir uyarıyla karşılaştım sadece. Bu bilgisayar henüz en iyi deneyimi sunmayabilir dedi. Yönlendirdiği linke tıkladığımda sistem gereksinimlerinden bahseden bir sayfa açıldı. Acaba formatta bir şeyleri yanlış mı yaptım bir şeyler eksik mi çalışıyor bilemedim.

Problem oldukça basitmiş. Windows'u kurduğum SSD problemli çıktı yaptığım testte. Başka bir SSD'ye temiz format atıp sistemi kurduktan sonra problem kalmadı gayet sağlıklı çalışıyor şu anda. Yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara teşekkürler.
İşlemciye stress testi yaptınız mı hocam? Bir teste sokmakta fayda var.

İşlemciye stress testi yaptınız mı hocam? Bir teste sokmakta fayda var.
Ilk mesajda da yazdığım gibi her türlü stres testini de oyun testini de yaptım. Hiçbir problem gözükmüyor. O yüzden anlamlandıramadım zaten...

Ilk mesajda da yazdığım gibi her türlü stres testini de oyun testini de yaptım. Hiçbir problem gözükmüyor. O yüzden anlamlandıramadım zaten...
Kusura bakmayın görmemişim o kısmı. 13900 ler sabıkalı olduğundan aklıma ilk o geldi. Önbellekte bir problem var gibi duruyor ilk izlenim.

Hızlı başlatma açık mı? Oyun sürelerini bilemem belki önbellek depolaması silindiğinden sonraki kullanımlarda hızlanabilir.

Kusura bakmayın görmemişim o kısmı. 13900 ler sabıkalı olduğundan aklıma ilk o geldi. Önbellekte bir problem var gibi duruyor ilk izlenim.
Estf. Açıkçası 2 senedir bu sistemi kullanıyorum. 2 senedir hiç problem yaşamadım. Formattan sonra bu şekilde oldu. İş ve oyun için kullanıyorum sadece oyun da çok az, işim de bilgisayarı yoran bir iş değil. Acaba formattan sonra bir şeyleri mi ayarlayamadım ya da BIOS'ta bir şeyleri mi değiştirmek lazım bilemedim. Bir format atılması sonrası önbellek sorun yaşatır mı?

Driverlar güncelmi kral
Her şey en güncel halinde yeni formatladığım için en son versiyonlarını kurdum.

Hızlı başlatma açık mı? Oyun sürelerini bilemem belki önbellek depolaması silindiğinden sonraki kullanımlarda hızlanabilir.
Hızlı başlatmanın ne olduğunu bilmiyorum. Bununla alakalı herhangi bir ayarı ellemedim.

Hızlı başlatmanın ne olduğunu bilmiyorum. Bununla alakalı herhangi bir ayarı ellemedim.
Açıkçası düşündüm de bu sistemde hızlı başlatma bu kadar etkilemez. Bios ayarı ile ilgili olduğunu da düşünmüyorum. Diğer tarayıcılarda da bu sorun oluyor mu?

Sadece tarayıcılarla alakalı değil. WhatsApp'ın Windows uygulaması da geç açılıyor mesela. Genel olarak her şey geç açılıyor yani. Ama açıldıktan sonra performansta hiçbir problem yok. Az önce Google Play Games'in launcherını açtığımda tuhaf bir uyarıyla karşılaştım sadece. Bu bilgisayar henüz en iyi deneyimi sunmayabilir dedi. Yönlendirdiği linke tıkladığımda sistem gereksinimlerinden bahseden bir sayfa açıldı. Acaba formatta bir şeyleri yanlış mı yaptım bir şeyler eksik mi çalışıyor bilemedim.

Problem oldukça basitmiş. Windows'u kurduğum SSD problemli çıktı yaptığım testte. Başka bir SSD'ye temiz format atıp sistemi kurduktan sonra problem kalmadı gayet sağlıklı çalışıyor şu anda. Yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara teşekkürler.

Son düzenleme:
Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…