Çözüldü Format sonrası sürücü ve yazılımlar nereden indirilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Faik_FF

Femtopat
Daha fazla  
Bilgisayarıma format atmayı düşünüyorum ama sonrasında gerekli sürücüleri ve programları nasıl yükleyeceğimi tam olarak bilmiyorum.

Özellikle şu konularda bilgi almak istiyorum:

BIOS, SSD, işlemci, ekran kartı gibi bileşenlerin sürücüleri nereden bulunur?
Windows formatından sonra hangi temel programları (örnek: C#, Visual Studio, tarayıcı, Office vb.) Yüklemem gerekir?
Sürücüleri otomatik bulup yükleyen güvenilir bir yöntem veya program var mı?
Format öncesi yedeklemem gereken önemli dosyalar nelerdir?

Yardımcı olabilir misiniz, adım adım ne yapmam gerektiğini öğrenmek istiyorum.

Format sonrası kendisi otomatik indiriyor sürücüleri. Senin ek bir şey yapmana gerek kalmıyor genelde.
Gerek kalırsa da bileşenin markası ile aratırsan internette kendi sitelerinde bulabilirsin sürücüyü.

İlgili bileşenlerin ürün sayfalarından indirilir. Ekran kartını markası neyse oaradan (Nvidia, AMD, INTEL) anakartının sürücülerini ve varsa eğer güncel BIOS'u da üretici sitesinden (Asus, MSI, Gigabyte vs) indireceksin. Modeli google'a yazarsan çıkar zaten. SSD lerin sürücüsü olmaz zaten tak çalıştır. Sadece gözlemleme ve denetleme programları olur onları da yüklemene gerek yok zaten tamamen diagnostik ve test amaçlılar.

Sürücüleri otomatik bulup yükleyen güvenilir bir yöntem veya program var mı?

Garip sitelerden driver indirmeyin. Zaten artık windows çoğu şeyü kendisi yüklüyor. Windows yükledikten sorna en güncel versiyonlarını indirmek doğrusu olur. Garip garip programlar indirip sürücüleri toplu olarak kurmaya çalışmayın.

Format öncesi yedeklemem gereken önemli dosyalar nelerdir?
Bu tamamen sana bağlı. Kaybolmasını istemediğin şeylerini yedekle.

Ekran kartı sürücüsünü ekran kartınızın resmi sürücü sayfasından indirebilirsiniz.

Anakart için ise anakartınızın sitesinden chipset sürücüsünü kurup BIOS güncelleyebilirsiniz. BIOS ve chipset şart değil ama performans açısından iyi olur. Beta BIOS kurmayın bu arada.

SSD kısmında herhangi bir şeye gerek yok.

Geriye kalan sürücüleri ise Windows Update çalıştırıp isteğe bağlı olanlar dahil güncellemeleri kurarsanız halledersiniz. Windows Update için internete bağlanmanız gerekiyor. Eğer Wi-Fi sürücüsü yoksa telefon internetinizi açıp USB ile paylaşabilirsiniz. Wi-Fi ve diğer önemli sürücüler genellikle Windows Update ile kurulur. Kurulmazsa anakartınızın sitesinden kurabilirsiniz.

Temel programlardan en temeli internet tarayıcıdır. Ondan sonra kod yazıyorsanız VS Code, Office kullanıyorsanız Office, oyun oynuyorsanız Steam falan. Sizin tercihiniz hepsi.

Otomatik driver kuran yazılımları (Driver Booster vb.) asla önermiyorum. Yanlış, uyumsuz sürücü sorunları çok oluyor.

Yedeklemeniz gereken şeyler de size bağlı tamamen. Önemli bulduğunuz dosyaları bir USB belleğe ya da buluta yedekleyebilirsiniz.

Son düzenleme:
İlgili bileşenlerin ürün sayfalarından indirilir. Ekran kartını markası neyse oaradan (Nvidia, AMD, INTEL) anakartının sürücülerini ve varsa eğer güncel BIOS'u da üretici sitesinden (Asus, MSI, Gigabyte vs) indireceksin. Modeli google'a yazarsan çıkar zaten. SSD lerin sürücüsü olmaz zaten tak çalıştır. Sadece gözlemleme ve denetleme programları olur onları da yüklemene gerek yok zaten tamamen diagnostik ve test amaçlılar.

Garip sitelerden driver indirmeyin. Zaten artık windows çoğu şeyü kendisi yüklüyor. Windows yükledikten sorna en güncel versiyonlarını indirmek doğrusu olur. Garip garip programlar indirip sürücüleri toplu olarak kurmaya çalışmayın.

Bu tamamen sana bağlı. Kaybolmasını istemediğin şeylerini yedekle.
Güncelleme yaparsak iniyormu sünücüler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı