Çözüldü Forum sitesi nasıl yapılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

lusiviacravet

Decapat
Yer
Samsun
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
4 senedir çeşitli programlama dilleri gördüm ve bu işi mantığıyla kavradığımı düşünüyorum. Şimdi ise tek başıma profesyonel bir forum sitesi kurmak istiyorum. 2 senedir uğraştığım bir forum fikri var. Ancak bunu nasıl modern yöntemlerle yapacağımı tam olarak bilmiyorum. Hangi dili kullanmalıyım, hangi yapıyla yazmalıyım (tek dosyada, MVC yapısı ile vb.), Framework kullanmalı mıyım, kullanmalıysam hangisi, hangi veri tabanı, hangi teknolojiler? Bu zamana kadar hep saf PHP ile projeler ürettim. Node JS, Ajax vs kullanarak anlık veri işlemleri yapmaya çalıştım. Sizden isteğim sağlam ve tek bir yol haritası önermeniz. Teşekkür ederim.

Çözüm
Nasil bir sey tasarladigina gore degisir bu acikcasi.

Insanlar pluginler yazsin, rahatca kullansin dersen scripting dilleri ile yazmalisin ( JS, Python, PHP ) ya da scripting dili execute eden ( Lua vs ) bir yapi ile modulerlik saglamalisin.

Forumu tekip bir monolith olarak dusunuyorsan yine farkli dizayn etmelisin yoksa satarim, parca parca yaparim diyorsan farkli dizayn etmelisin.

Ornegin push notification modulu, GSM ile giris modulu vs gibi.

Bu sekilde bitmis halinin neye benzeyecegini kestirdikten sonra aslinda her dilde yazarsin, cunku forumlarin tamaminin olceklendirilmesi veritabani performansina baglidir , I/O bound; ve forum uye sayisi ~ trafik arasinda her zaman tahmin edilebilir bir iliski vardir.

Yani eticaret sitelerinde ya da bankalarda oldugu gibi senenin belli gunlerinde x2000 trafik olusmaz. Hafta sonu artar, geceleri azalir vs ama marjini bellidir.

Render icini client tarafta mi yapacaksin, server tarafta mi buna da karar vermen gerekiyor. Onun da tercihi yine modulerlik single server multi-client gibi gereksinimlere gore degisir.

Buna gore mimari tasarimi yaparsin. Bunlar da dilden bagimsiz. Bunlarin hepsini Django ile de yaparsin, C# ile de, Kotlin Spring ile de. Frontend de yine duruma gore degisir.
Nasil bir sey tasarladigina gore degisir bu acikcasi.

Insanlar pluginler yazsin, rahatca kullansin dersen scripting dilleri ile yazmalisin ( JS, Python, PHP ) ya da scripting dili execute eden ( Lua vs ) bir yapi ile modulerlik saglamalisin.

Forumu tekip bir monolith olarak dusunuyorsan yine farkli dizayn etmelisin yoksa satarim, parca parca yaparim diyorsan farkli dizayn etmelisin.

Ornegin push notification modulu, GSM ile giris modulu vs gibi.

Bu sekilde bitmis halinin neye benzeyecegini kestirdikten sonra aslinda her dilde yazarsin, cunku forumlarin tamaminin olceklendirilmesi veritabani performansina baglidir , I/O bound; ve forum uye sayisi ~ trafik arasinda her zaman tahmin edilebilir bir iliski vardir.

Yani eticaret sitelerinde ya da bankalarda oldugu gibi senenin belli gunlerinde x2000 trafik olusmaz. Hafta sonu artar, geceleri azalir vs ama marjini bellidir.

Render icini client tarafta mi yapacaksin, server tarafta mi buna da karar vermen gerekiyor. Onun da tercihi yine modulerlik single server multi-client gibi gereksinimlere gore degisir.

Buna gore mimari tasarimi yaparsin. Bunlar da dilden bagimsiz. Bunlarin hepsini Django ile de yaparsin, C# ile de, Kotlin Spring ile de. Frontend de yine duruma gore degisir.

Çözüm

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı