Fotoğraf Sanatı: Kadraj

  • Konuyu başlatan Mr_YAMYAM
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 0
  • Görüntüleme 2B
M

Mr_YAMYAM

Ziyaretçi
Fotoğraf sanatında ilk önce bilinmesi gereken bazı kuralları açıklamak istiyorum. İlerde resimlerle örnek vermek te istiyorum. Eski arşivime ulaşabilirsem..

1) Kadraj: Kadraj, yani çerçeve, fotoğrafçılığın ilk kuralıdır. Ayakları, ya da elleri kesilmiş kişiler, Kafasının üstü kesilmiş bir kişi ya da kişilerin bir fotoğraf çerçevesinde yaptığı etkiler hemen dikkat çektiği gibi, eğer topluca bir anı fotoğrafı çekiliyorsa ilgili manzara, bütünlüğü de korunarak belli kurallar içerisinde çekim yapılmalıdır. Çekim yapılan açı ve çerçeve içerisinde ilgisiz meteryallerin bulunması (Bir doğa manzarasında bir elektrik direği veya bu direğe gelen elektrik telleri gibi) tüm karemizi öldürebilmektedir.

2) 3/2 kuralı: Bir kişiyi bir manzara dahilinde çekerken ya da bir objeyi belgelerken, doğadaki bir detayı resimlerken uyulması gereken çok önemli bir kuraldır. Bir ufuk çizgisi fotoğrafı tam ortadan ikiye kesiyorsa elde edilen fotoğrafta dikkat çekici hiçbirşey olmayacağı gibi genel görüntü oldukça soğuk ve itici olacaktır. Bu yüzden ufuk çizgisi gibi yatay bir çizginin ya da dikey bir objenin oluşturduğu düşey çizginin fotoğraf karesinin 3 e bölümlenmesiyle hayali olarak elde edilen çizgilere yerleştirilmesi bir fotoğrafı daha etkileyici kılacaktır.

3) S kuralı: Bir manzara fotoğrafında çekilmek istenen, doğada bulunan S şeklindeki çizgi oluşturan objeler olabilir. Bunlara örnek uzaklara doğru kıvrılarak akan bir nehir, kıvrılarak yapılmış bir duvar ya da doğal bir çit gibi objelerdir. Bu objeler fotoğraf karesine yatay olarak konulmazlar. Mümkün olduğunca kareyi çaprazlama kesecek şekilde ve mümkünse 3/2 kuralına uygun şekilde yerleştirilmelidir.
Altta basit bir cep telefonu kamerası ile bu kurallara uymaya çalışarak çektiğim bir resmim görülmektedir. Cep telefonunda kendimi ve çektiğim resmi göremediğim için ancak bu kadar bir ayarlama yapabildim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı