Foxconn A6GMV anakarta SSD takmak

joulneyder

Hectopat
Katılım
23 Ocak 2021
Mesajlar
62
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, Foxconn a6gmv anakartlı eski sisteme sahip bilgisayarıma Samsung EVO 870 250 GB SSD modelini takacağım. Şu an Samsung'un eski model 1 TB'lik HDD'sini kullanıyorum. Yeni aldığım SSD'yi işletim sistemini ve sık kullandığım uygulamaları kuracağım, HDD'yi ise tamamen depolama olarak kullanmayı düşünüyorum. SSD'yi aldıktan sonra takıp bir format atacağım fakat aklıma takılan bazı şeyler var. Anakartım SATA 2 destekliyor ve legacy BIOS var. Sorularım şunlar:
1. IDE, AHCI, RAID konusunu hiç bilmiyorum. Formattan önce/sonra BIOS'a girip hangi ayarı yapmam lazım? İlgili yerler ilgili mevcut ayarların durumu şöyle:

bios.jpeg


2. TRIM konusunu biraz araştırdım şu an TRIM modu aktif gibi acaba formattan sonrada kendiliğinden aktif olacak mıdır yoksa bir ayar yapmam gerekiyor mu?
3. Dört SATA slotum var. Başka bir konuda hangi portları dene performansı iyi olana tak tarzı bir tavsiye gördüm böyle bir ayrım var mı? Ben portlardan herhangi birine takarım diye düşünmüştüm. 1. ve 3. slot boşta şu an, en solda DVD-ROM yanında da HDD'nin kablosu takılı. Şöyle göstereyim onu da:

slot.jpeg


4. son olarak ben en soldaki yani DVD-ROM'un SATA kablosunu SSD'ye takmayı düşünüyorum. DVD okuyucum bozuk çünkü ama kabloda bir sorun yok inceledim. Bir 10 yılı var ama yeni bir kablo alayım mı sizce? Başka bir yerde 3 yıllık SATA kabloları sağlıksız olur falan demişler SSD için ayrıca yeni 3.0 kablolardan mı almam gerekir yoksa bunun gibi bir şey alırsam yeterli mi?

Burada anakartımla ilgili bilgiler var:
Foxconn A6GMV motherboards specifications
Teşekkürler.
Yardımcı olabilecek var mı acaba ?
 
Son düzenleme:
  1. SSD için AHCI modu açılmalı. IDE denen fosilleşmiş mod ile SSD'nin performansını alamazsınız.
  2. TRIM işlemini Windows 10'un güncel sürümleri disk birleştirme aracı ile haftada bir yapıyor zaten. Yani TRIM otomatik açık geliyor. Disk birleştirme aracı SSD'lere sadece TRIM uyguluyor ve bir zararı yok.
  3. SATA 2 destekleyen porta takın SSD'yi. Bazı anakartlarda insanlar SATA 1 yani 150 MB/s destekleyen porta takıp SSD performansından şikayet ediyor. SATA 3Gb/s olan porta takacaksınız. Zaten anakartınız sadece SATA 2 destekliyor. SATA 1 yok yani. İstediğiniz porta takın.
  4. Herhangi bir SATA kablosu temin edebilirsiniz. SATA 3 kablosu SATA 2 ile de çalışır. Geriye uyumluluk var. SATA kablosunu kaliteli bir şey almaya çalışın. Kötü SATA kabloları mavi ekran sorunları yaşatabilir.
 
Evet , samsung evo 870 250 gb alıp taktım yukarıdaki bütün işlemleri yaptım. Samsung magician uygulamasındanda ahcı ve trimin açık olduğunu gördüm. Sıralı okuma ve yazma hızları 270 mbs civarında yani sata2 için beklediğim civarda fakat rastgele okuma ve yazma ıops değerleri 30 k geliyor yani beklenen 98 k değerin çok altında. Hani sata2 olduğu için olması gerekenden bi 20 k falan daha düşük gelir 70 k civarlarında gelir diye düşünüyordum fakat böyle oldu maalesef.Apacer marka ssd ilede denedim o da ıops değerlerini 30 k aldı. Sorun zannediyorum ahcı denetleyicimin eski kalmasıyla ilgisili. Standart ahcı denetleyici olarak gözüküyor microsoftun ve 2006 yılından kalma. Bunun daha günceleni bulamadım internette . Aygıt yöneticisinden güncelle diyince en güncel sürüm bu diyor. Anakartımda amd chipset var 650 g olması lazımdı yanılmıyorsam . Amd widows 10 da kendi ahcı denetleyicisinin çalışmadığını söyleyen bi açıklama yapmış yani onlarınkinide yükleyemiyorum . Bi çözüm bulamadım buna
 
Standart Sata AHCI Denetleyici ( Mevcut olan sürüm 21.06.2006 / 10.0.19041.488 / Microsoft )
PCI\VEN_1002&DEV_4380&SUBSYS_0E0C105B&REV_00
Standart Çift Kanallı PCI IDE Denetleyici
PCI\VEN_1002&DEV_438C&SUBSYS_0E24105B&REV_00
ATA Channel 1
1002-438c ve Internal_IDE_Channel yazıyor
ATA Channel 0
Bunun içinde channel 1 dekilerin aynısı yazıyor

Bütün hepsinin sürümü ve tarihi ilkindeykiyle aynı .
 
Şunu bir deneyin hocam pek umudum yok ama. Bu anakarta SATA sürücüsü çıkarmamış adamlar yıllardır. @joulneyder
 
Şunu bir deneyin hocam pek umudum yok ama. Bu anakarta SATA sürücüsü çıkarmamış adamlar yıllardır. @joulneyder
Teşekkür ederim uyumlu olmazsa eski haline nasıl döndürebilirim ?
 

Geri
Yukarı