FPS ile Hz'i eşitlemek mantıklı mı?

Değil!
XP mi kullanıyorsunuz?
 
Merhabalar. Valorant'ta FPS'yi Hz sayısına sabitlemek mantıklı mı? Input lag oluyor diyenler var da, ben anlamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Input lag: Klavye ve mouse tepkisinin biraz geç olarak oyuna yansıması. Çok bir fark değil eğer E-Sporcu falan değilsen.

V-Sync seçeneği bu dediğin şeyi yapar ve ekranda görüntü dalgalanması yaşıyorsan ve az biraz drop yiyorsan açmalısın. Bu gibi durumlarda daha fazla FPS istersen G-Sync bir monitör edin.
 
Merhabalar. Valorant'ta FPS'yi Hz sayısına sabitlemek mantıklı mı? Input lag oluyor diyenler var da, ben anlamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Kesinlikle katılımıyorum video seyredeceksen olur ancak oyunda yapacaksan bu dediğini olmaz hemen açıklıyım oyundaki kare hızları 60 70 olsa bile 1 saniyenin kaçta kaçında bu kareleri elde etmiş (diyelim bu karelerin 40 tanesini ilk 400ms de oluştu geri kalanda ise 30 oluştu kısacası bir dengesi yok )bilinmez ama videoda sabittir. Gelelim yaşıyacağın sıkıntıya bazı karelerde atlma bazı karelerde takılı kalma yaşıyabilirsin. Ama diyosanki GPU çok kuvvetli 400 FPS alıyor belki yapılabilir.
 
Giriş gecikmesi artıracağı için rekabetçi oyunlarda tavsiye edilmez. Ancak üst düzey oyuncu değilseniz bunu pek dert etmeye gerek yok. Giriş gecikmesini uzun uzun açıklayıp konuyu doldurmaya gerek yok. Oyunda bir silahı ateşlemek için bir düşmanı görmeniz, beyninizin gerekli tepkiyi verip elinizin tıklaması (refleks) ve farenin olabildiğince hızlı şekilde bilgisayara aktarıp silahın ateşlenmesi lazım. Buradaki her aşama birkaç milisaniye kayıp demek. V-sync kaynaklı input lag da rakibin görüntüsünün ekrana yansımada biraz daha fazla zaman geçmesi demek. Profesyonel oyuncular için kabul edilemez bir durum olup genel olarak bazı oyuncular için de rekabetçi oyunlarda hoş karşılanmıyor.

Öte yandan hiçbir senkronizasyon teknolojisi yokken FPS değeri monitör hızını geçerse görüntüde yırtılma olur. Ayna kırığı gibi ekranın ortasında çizgisel kayma olur. Ne olduğunu görmek için YouTube videolarına bakabilirsiniz. İşte bu v-sync özelliği yani yazılımsal olarak FPS değerini monitör frekansına kilitleme yırtılmayı önlüyor ama giriş gecikmesine sebep oluyor. Ayrıca monitör frekansı altındaki değerlerde kasma hissi de oluyor.

V-sync yerine donanımsal çözümler mevcuttur. Bunlar input lag oluşturmadan yırtılmayı engeller. Bu özellikler için uygun özellikli monitör kullanılmalıdır. Freesync (AMD), G-sync (Nvidia) ve her ikisine de izin veren adaptive sync seçenekleri mevcuttur.

Eğer kullandığınız monitörde ekran kartına uygun donanımsal senkronizasyon varsa v-sync açmak gereksizdir. Monitör frekansından hem düşük hem yüksek FPS değerlerinde sorunsuz şekilde görüntü ekrana yansıtılır. Eğer böyle bir özellik yoksa mecburen v-sync açmak lazım. Çünkü görüntü yırtılması giriş gecikmesinden daha kötü bir sorun.
 
Sabitlemek yırtılmayı engeller. Ekran kartından 250 FPS geliyor ama senin ekranın onu 60 HZ'e çevirmek zorunda kalıyor ve yırtılmalar oluşuyor. İphone ağır çekim özelliği ile 250 FPS'de ağır çekim ile oyuna bakın. Yırtılmaları net bir şekilde göreceksiniz. Bunun önüe geçmek ya G-Sync teknolojisine sahip olacaksınız ya da FPS'i sabitleyeceksiniz.

G-Sync: Monitör ne kadar fps gösterebiliyorsa o kadar fps alır ekran kartından, alınan ve gösterilen fps aynı kalınca yırtılmaların önüne geçilir.
Hikayeli oyunlarda mantıklı fakat rekabetçi bir oyunda mantıksız. 75FPS ile 120FPS arasındaki farkı rahatça hissedebilirsiniz. Kesinlikle önermiyorum ben sabitlemenizi.
Okuyun anlayacaksınız ne demek istediğimi;
Okudum, aydınlandım. Sabitlemek iyi değilmiş. Bugün de bir şeyler öğrendik. Teşekkür ederim.
 

Geri
Yukarı