FPS oyunlarında 5800X'ten iyi işlemci var mıdır?

Şu an 500 TL fark var arasında Akakçe'den baktığımda. Daha mantıklı değil mi?

Şimdi gördüm, iyi inmiş aslında fiyat. Soğutucu olarak tercihinin iyi olması lazım ama termal çözümü daha zor bir işlemci. Ryzen için yeni işlemciler de bekleyebilirsin veya 12. nesil Intel de bakabilirsin, fiyatı bayağı yüz ekşitebilir ama.

5600X İşlemciden 5800X'e geçtim. Battlefield ve CoD Warzone gibi yüksek oyuncu olan oyunlarda bariz fark oldu. Battlefield V ve 2042 oynarken 5600X ile drop yiyordum. 5800X Geçtikten sonra 20 FPS artış oldu ve drop ortadan kayboldu. Hikayeli oyunlarda fark göremedim. Aradaki fark 500 liraysa kesinlikle değer bu arada ama soğutma masrafını da unutmamak lazım. 5800X Hayvan gibi ısınıyor.
Siz hangi soğutucuyu kullanıyorsunuz ?

Şimdi gördüm, iyi inmiş aslında fiyat. Soğutucu olarak tercihinin iyi olması lazım ama termal çözümü daha zor bir işlemci. Ryzen için yeni işlemciler de bekleyebilirsin veya 12. nesil Intel de bakabilirsin, fiyatı bayağı yüz ekşitebilir ama.

Hocam 6K ya beni senelerce götürecek bir işlemci anakart ikilisi istiyorum. Uzun süre masraf istemiyorum. Sadece FPS oyunları oynuyorum.
500TL'ye kadar indiyse aradaki fark değer ancak elindeki soğutucu nedir? Soğutamayacaksan bir anlamı yok 5800X almanın.

Dediğim gibi şu an elimde soğutucu yok 1 1.5 ay sonra alacağım.

Hocam 6K ya beni senelerce götürecek bir işlemci anakart ikilisi istiyorum. Uzun süre masraf istemiyorum. Sadece FPS oyunları oynuyorum.

Dediğim gibi şu an elimde soğutucu yok 1 1.5 ay sonra alacağım.
Peki RAM? Hali hazırda DDR4 kit varsa indirimdeyken al gitsin 5800X'i. Dolar artmaya başladı pek düşünülecek vakit değil.

@balikeat 1080p'de 3080 falan mı kullanıyorsun? BF2042'deki işlemci yükü Warzone'dan daha yüksek olduğu gibi optimizasyonu da bir o kadar leş bir oyun 2042. İşlemci tercihi noktasında referans alınacak örnekler arasında olmamalı bana kalırsa, Cyberpunk 2077 olsa neyse ancak bu işin eni sonu yok, atıyorum optimizasyonu her bozuk oyun için sürekli CPU güncellemesi mi yapacak bu kullanıcılar? Kusura bakmasın o oyun yapımcıları herkesin öyle marketten peynir ekmek alır gibi işlemci upgrade etmesi gibi bir lüksü yok, yarın bir gün BF X veya Y isimli bir oyun çıkıp 5800X'in de RTX 4080'e darboğaz yapma durumu için bir daha işlemci yükseltmek zorunda kalması bilemiyorum benim gibi birçok insanın da eminim zoruna gider. Açıkçası GPU kullanımından, ne kadar çok yüksek FPS alırımdan ziyade 1080p@120/144 FPS gibi standartları yüksek veya tatmin edici grafik kalitesinde korumak daha ön planda olmalı bence, diğer türlü ardı arkası kesilmeyen bir upgrade etme ihtiyacı psikolojisine giriyor insan. Hatta öyle aman aman bir beklenti meselesi söz konusu değilse 5600X + 3070 gibi bir seçenek bile yeter de artar bence ama elbette ki bütçe daha da iyisini karşılayabilecek düzeydeyse alabileceğinin en iyisini alsın.

Son düzenleme:
5600X ile 5800X arasındaki fiyat farkı az ise 5800X almamak, ne bileğim, biraz garip olur. 5600X her ne kadar oyunlar için yeterli olsa da 8 çekirdekli 5800X uzun vadeli olur. Oyunda yayını geçtim, OBS ile kayıt alsan işlemciye ek yük. RTX 2070 kullanıyorum, Nvidia'nın kaydından daha iyi iş çıkarıyor OBS. Üstelik aynı bitrate vs. seçili ve OBS'ten de Nvenc seçili (yine ekran kartının kayıt motorunu kullanıyor) iken. OBS'te Nvenc yerine işlemciye yüklenen varsayılan ayarı seçilince kalite zaten çok artıyor aynı bitrate vs. ile.
Konuyu toparlarsam 6 çekirdekli güncel işlemciler güzel ama aynı mimaride 8 çekirdek her zaman daha iyidir. AMD'nin 5800X 3D işlemcisi ise piyasada normal 5800X'ten pahalı olacaktır büyük olasılıkla.
5800X oyunlarda cayır cayır yanan bir işlemci değil diye biliyorum bu arada. Gidip de 2000 TL'ye filan sıvı soğutma almaya gerek yok kanımca. OC konusunda da çok bir frekans artışı olmuyor diye biliyorum 5800X ile. OC için harcayacağınız para ile aldığınız FPS artışı yerine o parayı daha iyi ekran kartına harcayın derim.

@Jonathan North Bu yükseltmeyi yaptığım sırada 1440P'de RTX 3070 kullanıyordum. Özellikle BF 2042'de bayağı bir fark olmuştu, dediğin gibi muhtemelen optimizasyonla alakalı. Aynı sonucu @WTC hocam da almıştı, işlemcileri aynı anda aldık.
Youtube'a biraz göz atınca aynı arkadaşın 5600X ve 5800X ile yaptığı testleri gördüm. Konunun üzerine aynı kişinin testlerini bulmak güzel tesadüf oldu çünkü farklı kişilerin yaptığı testlerde sistem farklılıklarından dolayı sonuçlar apayrı çıkabiliyor. İki videonun da 1440P High kısmını izlersen iki işlemci arasında ortalama FPS'de 15-20, %1 ve %0.1 FPS değerlerinde devasa farklar olduğunu görebilirsin. Fazladan 2Core/4Thread bu tarz oyunlarda azımsanmayacak derecede fark yaratabiliyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı