Fransa neden güçlü?

Sanayisi yok demek büyük bir yanılgı. Airbus Renault Citroen gibi devasa markaları var. Adamların güçlü olmasının en büyük nedeni toplu iğnesinden uçağına kadar kendi kendilerine üretebilip dışarı bağımlı olmamaları. Sanayi konusunda gıda ve moda olarak da çok öndeler. Herkesin bildiği La vache qui rit ( lavaşkiri) gibi markaların yanı sıra modada adını duyduğumuz irili ufaklı onlarca markaları var.
 
Fransa zaten neredeyse 500 yıldır güçlü. Bu zaman boyunca güçleri hiç ciddi şekilde azalmadı. Herkes sömürge demiş ama sömürgeden öncede güçlüydüler. Her Avrupalı bir milletin tek başına dalmaya korktuğu bir ülkeydi Fransa.
 
Fransa'nın göze çarpan büyük şirketleri, sanayisi yok...
Airbus (ortak), Peugeot, Renault, Citröen, Orange, Axa, L'oreal, Carrefour, Danone, Cartier, Hermes, Michelin, Chanel, Lancome, Total, BNP, Sodexo, Christian Dior gibi milyarlık şirketleri var. Sanayi kısmında Almanya ile denk olmasalar da İngiltere'den daha iyiler. 2019 yılında 558 milyar $ ihracatları varken, bütün Britanya'nın toplam ihracatı 446 milyar $ kadar.

Ağır sanayi gerektiren sadece ulaşım sektöründe 114 milyar, makinelerde 110 milyar, kimyasal ürünlerde 93.7 milyar $ düzeylerinde yıllık ihracata sahipler. Kısacası ekonomik açıdan da, ihracat gibi konularda da en başarılı ülkeler arasında oldukları için güçlüler.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı