Fransız medyasından Türk SİHA'larına övgü

Of işte yine 20 sene boyunca yol köprü dışında işler de yaptık diyerek ironi yapan, muhalefete saldıran güruh geldi. Helal olsun iyi ki İHA'larımız, SİHA'larımız var. 20 sene boyunca hiçbir şey yapmadık şimdi de İHA-SİHA'larımız var algısı oluşturulmaya çalışılıyor, bunlarda yiyor sazan gibi. Kardeşim bir devletin kendisini savunacak teknoloji üretmesi, ayrıcalık değil, zorunluluk.
 
Of işte yine 20 sene boyunca yol köprü dışında işler de yaptık diyerek ironi yapan, muhalefete saldıran güruh geldi. Helal olsun iyi ki İHA'larımız, SİHA'larımız var. 20 sene boyunca hiçbir şey yapmadık şimdi de İHA-SİHA'larımız var algısı oluşturulmaya çalışılıyor, bunlarda yiyor sazan gibi. Kardeşim bir devletin kendisini savunacak teknoloji üretmesi, ayrıcalık değil, zorunluluk.

Yo, ayrıcalık. Satın da alabilirsin, birçok ülkenin yaptığı gibi.

Kimsenin algı oluşturmaya çalıştığı yok açıkçası. Burada mühendislik açısından önemli olan bir durumu konuşuyoruz. Siyasi bir durum yok.

İHA'lar da birden olmadı, 20 senelik de değil. Baykar'ın tarihi daha da eskiye dayanır.

ASELSAN ve HAVELSAN'ı saymıyorum bile...
 
Genellikle bu tür çeviri haberlerinde büyük nüanslar hatta saptırmalar olduğu için genel olarak yaptığım gibi çok önemsememiştim. Üşenmeyip haberi ana dilindeki kaynaktan da okudum, övgüyle birlikte bir durum saptaması da yapmışlar. Yakın zamandaki operasyonlardaki başarılarından dolayı peynir ekmek gibi sattığını, alan ülkelerden ve Türkiye'nin son 10 yılda öncü drone üreticilerinden biri olduğunu yazmışlar gerçekten.
 
Yakın zamandaki operasyonlardaki başarılarından dolayı peynir ekmek gibi sattığını, alan ülkelerden ve Türkiye'nin son 10 yılda öncü drone üreticilerinden biri olduğunu yazmışlar gerçekten.

TB-2'nin başarısının bizimkiler tarafından da beklenilmez olduğuna eminim. Bir platform olarak gerçekten beklenenden daha fazlasını verdi.

Yerli ve yabancı kaynaklarda bu durum için gördüğüm üç ana sebep var:

  • Ucuzluk,
  • Basitlik,
  • Eşdeğer ya da benzeri bir platformun aktif ve kendini kanıtlamış olarak Avrupa'da alternatiflerinin bulunmaması.
Dış politika açısından güzel bir başarı. Umarım devamı gelir. Burada kazanılan başarılar çok önemli.
 
Helal olsun iyi ki İHA'larımız, SİHA'larımız var. 20 sene boyunca hiçbir şey yapmadık şimdi de İHA-SİHA'larımız var algısı oluşturulmaya çalışılıyor,
Yo, bu ülkenin savunma sanayisinden birçok icraat çıktı. Ama tarihine inmeye ne senin yaşın yeter, ne de anlatmaya sayfalar...

Kıbrıs Barış Harekatı'nda dost - düşman tanıma sistemi zafiyetinden sonra kuruldu Aselsan. Bugün TOP 100 savunma devleri arasında 56. sırada.

Tusaş --> 62
Roketsan --> 98.

Bu listeyi, şirketleri de Türkler değerlendiriyor değil mi? Ya da köprü yapanlar.

Bu sanayiyi geliştiren de köprü, yol yapanlar değil. Hadi işine.
 
Son düzenleme:
20 sene boyunca hiçbir şey yapmadık...
Konu savunma sanayisiyse bu 20 yılda çok şey yaptık. Bunun muhalefete saldıranların gelmesiyle, malum parti destekçisi olmakla ya da muhalif olmakla bir ilgisi yok. 99 tane kötü yapılan şey olsa da 1 tane başarılı şeyi övmek kötü bir şey değil. 99 başarısızlığın nedeniyle ilgili gerekirse sayfalarca yardırırız ama o başarılı olunan konuyu da övmek gerekiyor.

Hücumbot ve Corvette sınıfı savaş gemilerinde çok başarılı işler yaptık. MILGEM projesi sonrasında ortaya çıkan Ada sınıfı Corvette'ler fiyat olarak sınıfı için biraz pahalı olsa da başarılı bir platform olduğu tatbikatlarda kanıtlandı. Hücumbot konusunda da Dünya'daki en başarılı ve en çok ihracat gerçekleştiren ülkelerden biriyiz, kendi alanlarında gerçekten başarılılar. Şimdi fırkateyn projesinden destroyere dönüşmüş olan başka bir proje de aşama kaydedilmiş durumda. Bunun faydası ne? Savunma durumunda en azından littoral combat denilen sığ su (iç deniz gibi) savaşlarında etkin olarak kullanabileceğimiz platformlarda bağımsız durumdayız.

Uzun süredir (yaklaşık 20 yıl kadar) füzelerle ilgili ciddi bir çalışma mevcut. Bunun sonucunda daha önce havadan karaya ve karadan karaya etkinliği yüksek füzeler geliştirmiştik. Şimdi daha karmaşık dinamikleri olan havadan havaya ve orta/uzun menzilli hava savunma füze teknolojisinin altından kalkabildik. Yakın zamanda bu füzeler de tıpkı Atmaca (gemisavar), Cirit ve Hisar (kısa mesafeli karadan havaya), SOM (uzun menzilli havadan karaya) gibi füzelerin yanında kullanılmaya başlanacak. Bunun da faydası bir sarf malzemesi olan bu mühimmatlar bittiği zaman yeniden alabilmek için başka bir ülkeye yalvarmak yerine kendimiz üretebileceğiz.

Oldukça etkin zırhlı araç platformlarımızı yapıyoruz, bunun yanında bu konudaki ana platform olan drone konusunda da oldukça iyi bir noktadayız. Şimdi eksik olan ne kaldı? Sorunlarla karşılaşılan ana muharebe tankı ve yapabilirsek (maalesef kısa sürede olacak bir şey değil) kendi savaş uçaklarımızı üretmemiz durumunda ülkenin sırtında bir yük olan bu silah alım anlaşmalarından (ve başka ülkelerin çıkarcılığından) büyük bir oranda kurtulmuş oluyoruz.

Kendi savunma sanayini yapamıyorsan bir savaş durumunda kendini ancak sana silah satanların vermeye tenezzül ettikleri kadarıyla kendini savunabilirsin. Sonra Falkland Adaları için yapılan savaşta olduğu gibi, kendi silahını aldığın ülke ile savaşta olduğun ülke aynı blok içindeyse parasını verip aldığın platformlar işlevsiz kalır. Ülke olarak da ne yapacağını bilemeden üstünden geçmelerine seyirci kalırsın.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı