FreeSync ve V-Sync

HakanErdem53

Hectopat
Merhaba.

ChatGPT'den arastırdıgım kadarıyla monitörde FreeSync açıksa oyundaki V-Sync'nin kapalı olmasını belirtmekte. Sizce de böyle mi olmalı?
Monitörde FreeSync özelliğini extended yaptım. Böyle olması daha mı iyidir? Monitörüm 144 Hz aldığım FPS 500-600 arası. Arada input lag yiyorum, ne yapmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
FreeSync'ı V-Sync ile karıştırmamak lazım. V-Sync oyunun kare hızını monitörün yenileme hızına sabitlemeye çalışır. FreeSync'ın ise çalışma mantığı şu şekildedir: Monitörün 144 Hz ve oyunun 150 FPS. Burada FreeSync bir işe yaramaz. Ancak diyelim oyunun bazen 100 FPS'lere hatta 70 FPS'lere düşüyor. FreeSync kasıyormuş hissiyatını ve görüntü bozulmasını engellemek için monitörün yenileme hızını oyunun FPS'ine sabitler. Bu şekilde 60 FPS oyun bile akıcı görünür. Mesela bir oyuna girip FPS'i yenileme hızından daha düşük tutup FreeSync'ı kapatıp denersen bunu fark edebilirsin.

Sonuç olarak oyunun kare hızı monitörün yenileme hızından düşük ya da yüksek olursa görüntü bozulur. FreeSync düşük kare hızlarına çözümken V-Sync yüksek kare hızlarına çözüm olur.

FreeSync'ı V-Sync ile karıştırmamak lazım. V-Sync oyunun kare hızını monitörün yenileme hızına sabitlemeye çalışır. FreeSync'ın ise çalışma mantığı şu şekildedir: Monitörün 144 Hz ve oyunun 150 FPS. Burada FreeSync bir işe yaramaz. Ancak diyelim oyunun bazen 100 FPS'lere hatta 70 FPS'lere düşüyor. FreeSync kasıyormuş hissiyatını ve görüntü bozulmasını engellemek için monitörün yenileme hızını oyunun FPS'ine sabitler. Bu şekilde 60 FPS oyun bile akıcı görünür. Mesela bir oyuna girip FPS'i yenileme hızından daha düşük tutup FreeSync'ı kapatıp denersen bunu fark edebilirsin.

Sonuç olarak oyunun kare hızı monitörün yenileme hızından düşük ya da yüksek olursa görüntü bozulur. FreeSync düşük kare hızlarına çözümken V-Sync yüksek kare hızlarına çözüm olur.
peki bana ne önerebilirsiniz? 500 fps alıyorum monitorum 144 hz.
Monitörümde FreeSync özelliğini kapatıp ekran kartında V-Sync yi mi açayım

Peki bana ne önerebilirsiniz? 500 FPS alıyorum, monitörum 144 Hz.
Monitörümde FreeSync özelliğini kapatıp ekran kartında V-Sync'ı mı açayım?
FreeSync özelliğini kapatmana gerek yok. Hatta her zaman açık kullan. Başka bir oyunda FPS'in 100'lere düşerse FreeSync'ın avantajını görürsün.
Hatta 144 altında FPS alırsan input lag olmadan V-Sync açmış gibi yırtılmasız bir deneyim elde edersin çünkü monitör yenileme hızı FPS'e eşitlenir.

500 FPS alıyorsan grafik ayarlarını gözüne en güzel gelen şekilde ayarla. Ekranda yırtılma olmadan yağ gibi görüntü için V-Sync açarak oyun oynamak istiyorsan grafikleri maksimuma çek ve FPS'i 150 civarına düşürmeye çalış. Ondan sonra V-Sync aç ki input lag miktarı çok az olsun.

Kısacası:
FreeSync: Her zaman açık.
V-Sync: İstediğin zaman açık.

İkisi de birbirinden bağımsız teknolojiler. Birini açman öbürünü kapatmayı gerektirmez.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı