Frontier, Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı Oldu

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Frontier en hızlı süper bilgisayar

AMD EPYC işlemciler tarafından desteklenen ve Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda bulunan Frontier süper bilgisayarı, dünyanın en güçlü süper bilgisayarı olma unvanını elde etti. 1.102 exaflop gücüyle Frontier’in performansı, önceki rekor sahibi Fugaku‘nun iki katından fazla. Frontier bu performans ile exascale bariyerini resmen aşan ilk makine de oldu. AMD Veri Merkezi Çözümleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı […]

Devamı: Frontier, Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı Oldu
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

"1.102 exaflop gücüyle"

Şöyle bir 20 sene sonra "dostum eskiden 1.1 exaflop için oda kadar bilgisayar yapıyorlarmış bak şimdi cebine sığıyor" denilecektir yazıyorum burada.
Sosyal 20 yıl kalır mı bilmem ama dediğiniz için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi.

"1.102 exaflop gücüyle"

Şöyle bir 20 sene sonra "dostum eskiden 1.1 exaflop için oda kadar bilgisayar yapıyorlarmış bak şimdi cebine sığıyor" denilecektir yazıyorum burada.
O kadar da değil :D
Son 20 yılda teknoloji Moore Yasası'nı aşacak şekilde ilerledi, 2000-2002 yıllarındaki zirve süperbilgisayar ASCI White'tı. 8192 çekirdek, 6TB RAM, 160TB hafıza ve 12.3TFLOPS işlem gücüne sahipti. Şu anda Threadripper 3970X ise 1.3TFLOPS işlem gücüne sahip. (Pugetsystems) Yani henüz cebimize girmedi :D. GPU kısmına girmiyorum tabii, oradaki güçler çok ayrı seviyelerde, orada 12TFLOPS işten bile değil.
@B 52 Stratofortress aşağı yukarı 20 sene öncesinden bunları buldum;

Tam onu atacaktım :D

Technopat Haberler

Geri
Yukarı