Futbol kulüp logolarını Reels'te paylaşmak telif hakkı ihlaline girer mi?

mhbarut66

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba Instagram'da örneğin Real Madrid'in logosunu veya adını kullanmak telif hakkına girer mi? İnternette yaptığım araştırmalar sonucu girer gibi ama herkes paylaşıyor telif yiyeni görmedim.

Yabancılarda sorun olmaz. Fair use sayılır. Türkiye'de fair use yok diye biliyorum. Canları sıkıldığında donuna kadar alırlarsa şaşırma.
Tabii logoyu saçma sapan değiştirmeden ve kendi logon gibi lanse etmeden kullandığını varsayıyorum.

Yabancılarda sorun olmaz. Fair use sayılır. Türkiye'de fair use yok diye biliyorum. Canları sıkıldığında donuna kadar alırlarsa şaşırma.
Tabii logoyu saçma sapan değiştirmeden ve kendi logon gibi lanse etmeden kullandığını varsayıyorum.

instagramda skor tahmini yapan adamlar var mesela o günkü maçın tahminini yapıyor galatasarayın logosunu falan koyuyor onlar telif yiyebilir mi

Ha bir de mesela hesap telif yedi sonrasında dava gibi süreçler oluyor mu yoksa Instagram hesabı kapatmakla bırakıyor mu?

Yasaları tam bilmiyorum. Baktığımda Türkiye'de fair use yoktu.

Şöyle birkaç tecrübe paylaşayım.

Forumda daha önce bir firmadan (üretici veya satış platformu olabilir, fark etmez) ürün alıp oraya laf ettiği için hukuk sistemimizle uğraşıldığı oldu. Yasaklı sitelerin bazısı o yüzden yasaklı.

Kendim bir tarayıcı eklentisi yapmak istedim. Forumu düzenleyeceği için Technopat adını kullanmak istedim. İnternette en basitinden adında YouTube geçen eklentiler bulabilirsiniz. Bunlar Google'ın denetiminden geçip başına bir şey gelmeyen eklentiler. Çünkü fair use oluyor. Ama Türkiye'de olmuyor. Gittim moderatörlerin başındaki adama dedim. Böyle böyle durum var. "Üst tarafa iletir misin, Technopat'ın sadece adını kullanıp bir ilişkisi olmadığını açıkça belli etmeme izin veriyorlar mı?" tarzı bir şey dedim. Defalarca sormama rağmen bana üstlere bahsettim diye bir ifade kullanmalı. Tek söylediği adında Technopat olmasın, Sosyal olabilir oldu. Bir süre sonra başka birinin forumda hakkında konu da açtığı, ve forumun adını kullandığı bir eklenti gördüm. Sorunca haberimiz yok dendi ve hiçbir şey yapılmadı. @Recep Baltaş'ın bu olaylardan ne kadar haberi var çok merak ediyorum açıkçası. Kendisine gitmesini umduğumuz şeyler kargo şirketlerinin eve bile gelmeden evde yoktunuz, şubeden gelip alın demesi kadar mı gidiyor acaba? Sağda solda etiketleyip rahatsız etmeyelim diyoruz. Umursamayanlar cirit atıyor.

Birkaç ay önce bir Discord sunucusu gördüm. Burada belirtilen kurallara uymayan bir şekilde VS Code'un logosu değiştirip kullanılmıştı. VS Code ekibine bildirdim. Bakacağız dediler. Aylar geçmesine rağmen o sunucu duruyor ve logosu aynı.

Buradan Türkler de yabancılar da bu konuda umursamıyor diye anlam çıkarılabilir. Ne kadar doğru, bilemem. Türk bir firma için yaptığınızda yarın bir gün şöyle olursanız şaşırmam. Avrupalı ve Amerikan firmalar için VS Code sitesinde belirtilenler yeterlidir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı